Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μετανάστες

Καθημερινή είναι η προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών για αποφόρτιση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις υπέρμετρα αυξημένες ροές παράτυπων μεταναστών, ωστόσο το σενάριο για μηδενικές αφίξεις φαντάζει άπιαστο.

Την ίδια ώρα, πάντως, καταγράφονται και αυξημένοι επαναπατρισμοί. 

Με βάση τη συμφωνία του Υπουργού Νίκου Νουρή με τη Δημοκρατία του Μπαγκλαντές, για αποτελεσματικές διαδικασίες επιστροφής με άμεση εφαρμογή, έχουν ήδη προγραμματιστεί δύο ναυλωμένες πτήσεις για επαναπατρισμό μεταναστών, ενώ το ίδιο ισχύει και με άλλες τρίτες χώρες.

«Αυτοί που είναι έτοιμοι για επιστροφή αν θέλετε είναι δύο χιλιάδες και υπάρχουν και άλλες δύο χιλιάδες των οποίων οι αιτήσεις εξετάζονται και είναι επίσης σε προχωρημένο στάδιο. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε την πρώτη πτήση ναυλωμένη πτήση επιστροφής στο Βιετνάμ και κάτι ανάλογο προχωρούμε και με το Πακιστάν.», σημείωσε ο κ. Νουρής.

Από την αρχή του έτους καταγράφηκαν δέκα οκτώ χιλιάδες αφίξεις παράτυπων μεταναστών μέσω της πράσινης γραμμής, ενώ στις χώρες τους επέστρεψαν περί τις εφτά χιλιάδες. Αριθμός που, όπως εκτιμά ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών, θα αυξηθεί μέχρι το τέλος του έτους.


«Όσοι απορριφθέντες εξέρχονται του Κέντρου Πουρνάρα, εξετάζονται οι αιτήσεις τους και εξέρχονται την ίδια ώρα τους καθορίζεται από τον Υπουργό Εσωτερικών ως χώρος διαμονής και διατροφής το νέο Κέντρο Λίμνες και τους αποκόπτονται τα όποια επιδόματα.», επισήμανε ο κ. Νουρής. 


Η απόφαση είχε ληφθεί τον περασμένο χρόνο, καθώς το κράτος παρέχει στα συγκεκριμένα πρόσωπα σίτιση και διαμονή, ενώ αφαιρούνται και από τις λίστες για δυνατότητα εργοδότησης, καθώς δεν είναι νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κρούει, πάντως, εκ νέου το καμπανάκι κινδύνου για τις ανεξέλεγκτες εισροές από την πράσινη γραμμή και υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη πλήρωσης των τριακοσίων θέσεων για οριοφύλακες.

«Φαίνεται να μην είναι δελεαστική ενδεχόμενα η πρόταση η οποία απευθύνθηκε δημοσίως, και ενδέχεται να μελετήσουμε τους λόγους που δεν υπάρχει ενδιαφέρον,επείγει η σύσταση των 300 οριοφυλάκων, και πως πρέπει οι αρμόδιοι να βρουν τον τρόπο για να στελεχωθεί το νέο αυτό Σώμα.», τόνισε ο κ. Νουρής. 

Ο Νίκος Νουρής σημείωσε, τέλος, πως στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών, Πουρνάρα, γίνονται βελτιωτικά έργα, όπως η αντικατάσταση των σκηνών με προκατασκευασμένα σπίτια.