Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Σκωτίας επί του ερωτήματος για το κατά πόσο μπορεί να οργανωθεί δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της χώρας, αυτή τη φορά χωρίς τη συγκατάθεση της κεντρικής κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Συγκεκριμένα, η επικεφαλής νομική σύμβουλος της σκωτσέζικης κυβέρνησης της Νίκολα Στέρτζιον είχε ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να κρίνει κατά πόσο μπορεί να υπάρξει νομοθέτημα στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο Χόλιρουντ για τη διενέργεια δεύτερου «συμβουλευτικού» δημοψηφίσματος περί ανεξαρτησίας χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Λονδίνου.
Το Σεπτέμβριο του 2014 το δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο είπε διεξαχθεί κατόπιν έγκρισης από τη βρετανική κυβέρνηση. Οι Σκωτσέζοι είχαν επιλέξει την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ποσοστό 55%.
Διαβάζοντας το σκεπτικό της απόφασης, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Σκωτίας λόρδος Ριντ είπε πως κρίθηκε «ομοφώνως» ότι το νομοσχέδιο της κ. Στέρτζιον για το μονομερές δημοψήφισμα άπτεται ζητήματος με πολιτικές συνέπειες που αφορά την κεντρική κυβέρνηση στο Λονδίνο, δηλαδή την Ένωση μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας. Ως εκ τούτου, «δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες» του τοπικού κοινοβουλίου της Σκωτίας.
Η κ. Στέρτζιον, ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP που κυβερνά τη Σκωτία ως το μεγαλύτερο κόμμα εκεί εδώ και 15 χρόνια, έχει ασκήσει πολλαπλές πιέσεις για ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
Αναφερόμενη πριν από την απόφαση στο ενδεχόμενο απόρριψης του νομοσχεδίου της από το Ανώτατο Δικαστήριο, είχε πως δε θα έχει άλλη επιλογή από το να καταστήσει τις επόμενες εκλογές ένα «δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Τη θέση αυτή, ωστόσο, έχουν απορρίψει τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Σκωτία και τα υπόλοιπα βρετανικά κόμματα.
Το νομοσχέδιο που προωθούσε η Νίκολα Στέρτζιον όριζε ως ημερομηνία διεξαγωγής του νέου δημοψηφίσματος τις 19 Οκτωβρίου 2023.
Στην πρώτη αντίδρασή της, μέσω Twitter, η Σκωτσέζα Πρωθυπουργός δήλωσε «απογοητευμένη», είπε ότι σέβεται την ετυμηγορία, αλλά πρόσθεσε πως οι δικαστές μόνο ερμηνεύουν και δεν θεσπίζουν το νόμο.
Πρόσθεσε ότι «ένας νόμος που δεν επιτρέπει στη Σκωτία να επιλέξει το μέλλον μας δίχως τη συγκατάθεση του Γουέστμινστερ εκθέτει ως μύθο οποιαδήποτε έννοια του Ηνωμένου Βασιλείου ως μία εθελοντική συνεργασία και ενισχύει το επιχείρημα για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας».