Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Θησεάς Τανάγρα

Η πύλη στην 332 μοίρα της 114 πτέρυγας μάχης, στην Τανάγρα Αττικής, άνοιξε για πρώτη φορά για δημοσιογραφική αποστολή στην Κύπρο. Η υποδοχή από τους επιτελείς και τα στελέχη της πολεμικής αεροπορίας της Ελλάδας θερμή.

Από την πρώτη στιγμή της επικοινωνίας με τους ιπτάμενους φρουρούς του Αιγαίου και των συνόρων της Ελλάδας διακρίνει εύκολα κανείς στο βλέμμα τους την αποφασιστικότητά τους να ανταποκριθούν στο καθήκον, και την ετοιμότητά τους να προστατεύσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Η εκπαίδευση καθημερινή και σκληρή, από την καθιερωμένη πρωινή σύσκεψη, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μέχρι και το πιλοτήριο των υπερσύγχρονων μαχητικών Rafale, με τα οποία οι ακοίμητοι φρουροί διασχίζουν τους ελληνικούς αιθέρες.

Ιπτάμενος της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας ανέφερε «η καθημερινότητα μας είναι ότι συνεχώς εργαζόμαστε όπως όλοι οι συμπολίτες μας για να γινόμαστε καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε και βλέποντας και θα τολμήσω να πώς για όλους τους συναδέλφους μου μπορώ να πω ότι κάθε μέρα γίνονται καλύτεροι όλοι τους για να μπορούμε να κάνουμε ανα πάσα στιγμή ότι χρειαστεί οπουδήποτε χρειαστεί».

Με συνολικά 24 RAFALE  θα ενισχυθεί η ελληνική πολεμική αεροπορία και ήδη τα πρώτα 8 βρίσκονται στην φαρέτρα της.

Άλλος πιλότος δήλωσε: «σε κάθε αποστολή προσπαθούμε να εντάσσουμε όσο το δυνατό περισσότερα αντικείμενα εκπαίδευσης με σκοπό να αξιοποιούμε κάθε λεπτό που βρισκόμαστε μέσα στο αεροπλάνο και το αεροπλάνο αυτό βρίσκεται στον αέρα για την εκπαίδευση μας ώστε να γινόμαστε  κάθε λεπτό όλο και πιο ικανοί όλο και πιο αποτελεσματικοί με το αεροσκάφος αυτό.

Οι ιπτάμενοι της πολεμικής αεροπορίας της Ελλάδας διατηρούν ιδιαίτερες σχέσεις με τους κύπριους συναδέλφους τους, ενώ τονίζουν πως ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμοι να βρεθούν δίπλα στην Κύπρο, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Άλλο μέλος των ιπτάμενων είπε στον ΑΝΤ1 «όπως γνωρίζετε εμείς και οι Κύπριοι συνάδελφοι μας προερχόμαστε από τον ίδιο χώρο με την ίδια εκπαίδευση είναι άνθρωποι δικοί μας  είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι απλά συνάδελφοι μας . Τολμώ να πω ότι με πολλούς ανθρώπους αισθανόμαστε οικεία  σαν να είναι οικογένεια μας .

«Μπορούμε ανά πάσα στιγμή να είμαστε δίπλα τους, καθώς επίσης όπως σας προανέφερα με τα οπλικά συστήματα πλέον που διαθέτουμε η ομπρέλα στην οποία μπορούμε να διεξάγουμε όλες αυτές τις επιχειρήσεις είναι τεράστια».

Ιπτάμενος της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας υποστήριξε «η Κύπρος έχει μία ιδιαίτερη σχέση στην καρδιά και στο μυαλό κάθε Έλληνα πιλότου γιατί πρακτικά αποτελεί το κυπριακό κράτος μια προέκταση του ελληνικού χώρου και του ελληνικού έθνους και ειδικά τώρα με τα καινούργια αεροσκάφη που μας δίνουν περισσότερες δυνατότητες να ήμαστε ποιο αποτελεσματικοί στην εξασφάλιση της κυριαρχίας και στο κυπριακό κράτος».

Η ελληνική πολεμική αεροπορία διαθέτει σήμερα περισσότερα από 245 αεροσκάφη, ανάμεσα στα οποία τα Mirage 2000, τα Phantom και τα F16 διαφόρων τύπων, ενώ τη δύναμη ισχύος αποτελούν τα τελευταίας τεχνολογίας γαλλικά Rafale που άρχισαν να παραλαμβάνουν από τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι Έλληνες ιπτάμενοι, έχοντας στήριξη από δεκάδες αφανείς ήρωες οι οποίοι στελεχώνουν τις τεχνικές υπηρεσίες της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, σκορπούν με κάθε ενέργειά τους εθνική υπερηφάνεια, και αποτελούν καμάρι για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που τους χαρακτηρίζουν από τους καλύτερους στον κόσμο.