Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σεξουαλικη βια

Έπειτα από 24 μήνες ολοκληρώθηκε σήμερα το έργο FEM-UNITED,  του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κοινωνικού Φύλου και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου,   το οποίο στοχεύει στην αποτροπή των γυναικοκτονίων.

Από την συλλογή δεδομένων διαφάνηκε πώς την περίοδο  2019-2020 στην Κύπρο διαπράχθηκαν 13 γυναικοκτονίες εκ των οποίων οι δύο αφορούσαν σε ανήλικα κορίτσια.  

Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, « η διάπραξη της γυναικοκτονίας συνιστά μια μορφή διάκρισης η οποία πλήττει την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας. Και για αυτούς τους λόγους κρίθηκε επιβεβλημένη θέσπιση και όνομα αδικήματος με σκοπό την παραδειγματική τιμωρία του δράστη και την εκρίζωση της αντίληψης ότι η βία προς τις γυναίκες είναι αποδεχτή».  

Η καθηγήτρια του ΤΕΠΑΚ, δρ. Χριστίνα Κούτα ανάφερε πως «έχουμε πετύχει να βελτιώσει και διαμορφώσει εργαλεία κοινά εργαλεία μέτρησης της γυναικοκτονίας, γιατί πολλές χώρες, πολλοί οργανισμοί μπορεί να έπαιρναν στοιχεία για τις γυναικοκτονίες. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν παίρναμε τα ίδια στοιχεία, δεν ήταν συγκρίσιμα τούτα τα πράγματα».

Από την έρευνα εντοπίστηκαν κενά και παραλείψεις από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτά αφορούν  μεταξύ άλλων στα μέτρα προστασίας προς τα θύματα συντροφικής και ενδοοικογενειακής βίας και στην έλλειψη της έμφυλης διάστασης στη νομοθεσία. Σύμφωνα με τα ευρήματα του έργου  FEM-UNITED υπάρχει έλλειψη στη διατομεακή προσέγγιση και δεδομένων,  αναποτελεσματικότητα στην εκτίμηση κινδύνου, ενώ η διυπηρεσιακή συνεργασία είναι αδύναμη και η εκπαίδευση των επαγγελματιών της πρώτης γραμμής είναι ασυνεπής και ανεπαρκής. Ταυτόχρονα, απουσιάζει η στρατηγική πρόληψης και καταπολέμησης της γυναικοκτονίας και της βίας κατά των γυναικών.  Γίνεται δε αναφορά στην προώθηση σεξιστικών  και στερεότυπικων αντιλήψεων από ΜΜΕ. 

«Χαίρομαι ιδιαίτερα ο ορός γυναικτονία όπως ορίζεται στην τροποποίηση του νόμου είναι συμπεριληπτικός και καθορίζει διάφορους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν τη δολοφονία μιας γυναίκας. Αυτός είναι ένας στόχος της συγκεκριμένης εκστρατείας να ενημερώσει το κοινό για αυτούς τους παράγοντες», ανέφερε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Frederick, Νατάσα Φρειδερίκου.

Στο πλαίσιο του έργου FEM-UNITED προτείνεται μεταξύ άλλων  η συλλογή δεδομένων για τη βία κατά των γυναικών και τη γυναικοκτονία, την προστασία των μεταναστριών από την έμφυλη βία, και η πιο αποτελεσματική χρήση και παρακολούθηση των διαταγμάτων προστασίας.