Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αρχιεπισκοπικές εκλογές

Ξεκαθάρισε οριστικά στις 11:00 το σκηνικό με τους διεκδικητές του Αρχιεπισκοπικού θρόνου, οι οποίοι ανέρχονται επίσημα στους έξι. Τα σενάρια για ανατροπή μέχρι και την υστάτη εν τέλει επιβεβαιώθηκαν, καθώς αποσύρθηκε ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος.

Οι έξι διεκδικητές για είσοδο στο τριπρόσωπο, είναι οι ακόλουθοι:

Αρχιεπισκοπικές

Κατά σειρά υποψηφιότητα έθεσαν οι:

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος δια αντιπροσώπου του, Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου 
Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, αυτοπροσώπως 
Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, αυτοπροσώπως
Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, δια αντιπροσώπου του, Πρωτοσύγκελου, Αρχιμανδρίτη Φώτιου Ιωακείμ
Ο Μητροπολίτης Πάφου και Τοποτηρητής του Θρόνου, Γεώργιος, αυτοπροσώπως
Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, δια του αντιπροσώπου του, Πρωτοσύγκελου, Πρωτοπρεσβύτερου Θεόδωρου Στυλιανού

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακοίνωση επίσημα ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, Γιάννης Χαριλάου, σημειώνοντας πως δεν υπήρξε οποιαδήποτε ένσταση, ούτε κάποια υποψηφιότητα που μπορεί να χαρακτηριστεί άκυρη.

Ανέφερε επιπρόσθετα ότι στο παρόν στάδιο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κατάρτισης των εκλογικών καταλόγων, σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Εσωτερικών. Ενώ σήμερα αναμένεται και σχετική απόφαση για τις Αρχιεπισκοπικές από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Δηλώσεις με το πέρας υποβολής υποψηφιοτήτων, δεν έκανε ο αντιπρόσωπος του Μητροπολίτη Μόρφου, και ο Ταμασού Ησαϊας.

Από τις υπόλοιπες ξεχωρίζουν του Κωνσταντίας Βασίλειου, απαντώντας σε ερώτηση για το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας, λέγοντας πως η απόφαση της Ιεράς Συνόδού ήταν «ισχυρή», και πως δεν πρέπει να υπάρχει οποιοδήποτε πισωγύρισμα.

Ο Πάφου Γεώργιος σχολίασε το συγκεκριμένο θέμα, και τόνισε ότι η θέση της Ιεράς Συνόδου πρέπει να μείνει «αμετακίνητη».

Ενώ τόνισε ότι και ο νέος Αρχιεπίσκοπος πρέπει να έχει «φωνή στο Κυπριακό».

Γιατί δεν διεκδικεί ο Καρπασίας Χριστοφόρος

Καρπασίας Χριστοφόρος

Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος δεν θα συμμετέχει στην διαδικασία πλήρωσης του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του ιδίου.

Όπως αναφέρεται, ο Καρπασίας Χριστοφόρος όταν ανακοίνωνε το ενδιαφέρον του, ως Αρχιερέας, για την ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου, δήλωνε με σαφήνεια ότι, «η διαδοχή για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο πρωτίστως αποτελεί ένα καθαρά εκκλησιαστικό γεγονός, παρά μία εκλογική διαδικασία. Ένα γεγονός το οποίο έχει την αναφορά του στην ουσία της Εκκλησίας, η οποία είναι το Σώμα Χριστού. Συνεπώς, δεν μπορεί να αποτελεί μία συνήθη κοσμική διαδικασία, η οποία θα βγάζει προς τα έξω διεκδίκηση, αντιπαράθεση, συγκρούσεις και ανθρώπινα πάθη και αδυναμίες».

Συνεπώς, συνεχίζει η ανακοίνωση, «παρατηρούσα ότι, στο εκκλησιαστικό αυτό γεγονός δεν αναζητούμε τον καλύτερο γιατί απλώς δεν υπάρχει ο καλύτερος έναντι των άλλων, καθότι ο Προκαθήμενος μίας Εκκλησίας δεν αυτενεργεί, ούτε καθορίζει μονολιθικά, δεν επιβάλλει το δικό του πρόγραμμα, ούτε διοικεί από μόνος του, αλλά συνοδικά, συναινετικά, ενωτικά, αδελφικά, στο πνεύμα της αγάπης και της συνεννόησης μαζί με τους άλλους Αρχιερείς».

Προσθέτει ότι ως εκ τούτου, «δεδομένου του εκφρασθέντος ενδιαφέροντος αρκετών άξιων Αδελφών Συνοδικών να διακονήσουν από τη θέση του Αρχιεπισκόπου την Εκκλησία και γενικότερα τον τόπο μας και σε έμπρακτη και όχι απλά φραστική προσπάθεια να συμβάλω στην αναγκαία ενότητα δεν θα συμμετάσχω στην πρώτη φάση της διαδικασίας πλήρωσης του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου».

Σημειώνει ακόμη ότι «ως Αρχιερέας της Εκκλησίας μας, μέσα από το συνοδικό μας σύστημα και με απόλυτο σεβασμό στη διαφορετικότητα των θέσεων, και με γνώμονα την ενότητα, θα συμπορευθώ με αγάπη και ειρήνη, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, με όποιον και εάν εκλεγεί, προς ωφέλεια της Εκκλησίας και του Τόπου μας και προς δόξαν Θεού».

Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος ευχαριστεί όλους όσοι πίστεψαν στην προσέγγιση αυτής της εικόνας για την Εκκλησία, μια εικόνα καθαρά θεολογική και εκκλησιολογική, που θα προσεγγίζει τον άνθρωπο ψυχοσωματικά και θα καλύπτει όλες τις υπαρξιακές του ανάγκες.

«Ας γίνει η διαδικασία αυτή με πολλή προσευχή και σύνεση, αρχοντιά και φιλότιμο για να δικαιούμαστε και τη βοήθεια του Θεού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Κύκκου Νικηφόρος στηρίζει τον Ταμασού Ησαΐα

Ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τυλληρίας Νικηφόρος εκφράζει στήριξη στον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα για τον Αρχιεπισκοπικό θώκο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τυλληρίας μιλώντας κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του υπαλληλικού προσωπικού και των στελεχών του Μετοχίου Κύκκου, είπε ότι «πρέπει να εργαστούμε όλοι για τον Ησαΐα».

Είπε, ακόμα ότι «ο Ησαΐας είναι το πνευματικοπαίδι μου, νεαρός 18αρης ήρθε εδώ πέρα, τον παρέλαβα, τον εμόρφωσα, τον έκαμα Μητροπολίτη και θα χαρώ πολύ να τον δω και Αρχιεπίσκοπο».

Ο Κύκκου Νικηφόρος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο Μητροπολίτης Ησαΐας «έχει ανοιχτούς ορίζοντες, είναι ανοιχτό μυαλό, δεν είναι μόνο το ποιμαντικό και αγιαστικό του έργο, το οποίο είναι το βασικό, παράλληλα όμως, έχει αναπτύξει και ένα πολυδιάστατο εθνικό, θρησκευτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο, το οποίο βλέπει ο κόσμος».

Πρόσθεσε ότι για αυτό και οι δημοσκοπήσεις τον τοποθετούν ψηλά. «Και πράγματι σήμερα, ένας που πρέπει να ηγηθεί της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα, της Εκκλησίας της Κύπρου, που είναι μια δυναμική Εκκλησία, πρέπει ακριβώς να συνδυάζει και τα δύο», είπε.

Ο Κύκκου Νικηφόρος, σημείωσε ότι υπάρχουν «οι νέοι μας, με τα ναρκωτικά, με την εγκληματικότητα, με την παραβατικότητα, που πρέπει και εκεί ένας σύγχρονος Αρχιεπίσκοπος, να σκύψει και να δει το άνθος της φυλής μας κατά τον Αδαμαντιο Κοραή, που είναι η νεολαία μας».

«Πιστεύω πολύ στον Ησαΐα», κατέληξε.

Οι ημερομηνίες ορόσημα

Η εκλογή από την Ιερά Σύνοδο του νέου Προκαθημένου της Κυπριακής εκκλησίας, τοποθετείται μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με την 27η Δεκεμβρίου να θεωρείται μια πιθανή ημερομηνία.

Στις εκλογές θα λειτουργήσουν περίπου 1.000 εκλογικά κέντρα σε ενοριακούς ναούς, ενώ τις επόμενες μέρες θα ανεβεί πλατφόρμα στο διαδίκτυο στην οποία οι εκλογείς θα μπορούν να πληροφορηθούν που ψηφίζουν.  

Το Υπουργικό Συμβούλιο στην σημερινή συνεδρίαση του αναμένεται να δώσει και τυπικά την έγκριση για την ανάληψη της διοργάνωσης των εκλογών από το Υπουργείο Εσωτερικών, με τα έξοδα να καταβάλλονται εξ ολοκλήρου από τα εκκλησιαστικά ταμεία.