Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Επιτροπή Οικονομικών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συζήτησε το απόγευμα της Δευτέρας, μεταξύ άλλων τους Προϋπολογισμούς, του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος για το 2023,  εξέτασε δύο εναρμονιστικά νομοσχέδια, αποδέσμευσε σειρά κονδυλίων και αποπαγοποίησε θέσεις προαγωγής και πρώτου διορισμού.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Χρύσης Παντελίδης, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η συζήτηση των προϋπολογισμών κινήθηκε στο πλαίσιο των σημειωμάτων που τους συνόδευαν, επιλύθηκαν απορίες που είχαν μέλη της Επιτροπής και απαντήθηκαν ερωτήματα που ήγειραν και οι προϋπολογισμοί θα πάρουν την άγουσα προς την Ολομέλεια της Βουλής

Σε ό,τι αφορά τα εναρμονιστικά νομοσχέδια για τις εργασίες των Πιστωτικών Ιδρυμάτων και για την Ανάκαμψη ΚΕΠΕΥ και Λοιπών Οντοτήτων υπό την Εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Παντελίδης που είχε στην ημερήσια διάταξη η Επιτροπή, ο κ. Παντελίδης διευκρίνισε ότι η ψήφιση των νομοσχεδίων αυτών σε νόμους δεν είναι προαπαιτούμενη για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και απέδωσε τη σχετική αναφορά σε δημοσίευμα σε κακοδιατυπωμένη επιστολή που συνόδευε τα δύο νομοσχέδια.

Πρόσθεσε πως η συζήτηση των νομοσχεδίων άρχισε, ανέφερε πως η ψήφιση τους σε νόμους δεν θα καταστεί δυνατή πριν κλείσει η Βουλή για τις γιορτές και τις προεδρικές εκλογές, σημειώνοντας εκ νέου ότι δεν συνιστά προαπαιτούμενο για το Ταμείο Ανάκαμψης είτε για άλλο σκοπό.

Ο κ. Παντελίδης είπε επίσης ότι αποδεσμεύτηκαν όλα τα κονδύλια που είχε στην ημερήσια διάταξη η  Επιτροπή προς αποδέσμευση και ενέκρινε την αποπαγοποίηση όλων των θέσεων προαγωγής και πρώτου διορισμού που ζητήθηκαν και ήταν επίσης στην ημερήσια διάταξη.

Πρόσθεσε πως η Επιτροπή στις θέσεις 1ου διορισμού ξεχώρισε τις 73 θέσεις της ΑΗΚ, τις 23 περίπου θέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών και σημείωσε πως η ενημέρωση της Επιτροπής από το Υπουργείο Οικονομικών είναι ότι ζητήθηκε η αποδέσμευση των άκρως απαραίτητων θέσεων ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών και τμημάτων που αιτήθηκαν την αποδέσμευση τους.

Διευκρίνισε πως το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τη Βουλή την αποδέσμευση των θέσεων αυτών μετά από πολύ αυστηρή εξέταση των αιτημάτων που είχε ενώπιον του.