Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Θησεάς Τανάγρα

«Το κράτος της Κύπρου πάντοτε ήταν δίπλα μας καθώς επίσης και εμείς δίπλα στο κράτος της Κύπρου και πλέον με τα σύγχρονα αεροσκάφη μας μπορούμε να είμαστε ακόμη πιο κοντά».

Είναι το μήνυμα που στέλνουν προς την Κύπρο οι ιπτάμενοι της πολεμικής αεροπορίας της Ελλάδας, τους οποίους συνάντησε ο ΑΝΤ1 στην 332 μοίρα της 114 Πτέρυγας Μάχης, στην Τανάγρα Αττικής.

Εκεί όπου, από τον περασμένο Ιανουάριο, εδρεύουν τα μαχητικά Rafale από τη Γαλλία, με τα οποία ενισχύθηκε η ελληνική πολεμική αεροπορία.

Μόλις στις αρχές του μήνα κατέφτασαν δύο υπερσύγχρονα ολοκαίνουργια μονοθέσια Rafale στη συγκεκριμένη βάση, η οποία πλέον διαθέτει συνολικά οκτώ τέτοιου τύπου μαχητικά.

Από τη συνολική παραγγελία των 24 γαλλικών μαχητικών, η ελληνική πολεμική αεροπορία έχει παραλάβει τα οκτώ. 

Θησεάς Τανάγρα

Υπερσύγχρονη πτητική μηχανή

Η  332 Μοίρα ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1989, οπότε και είχαν παραληφθεί τα ολοκαίνουργια τότε αεροσκάφη Mirage 2000, επίσης από την Γαλλία.

Από τον Ιανουάριο του 2022 είναι η έδρα του νέου αποκτήματος της ελληνική αεροπορίας, τα αεροσκάφη Rafale, που αποτελούν αυτή την στιγμή, όπως τονίζουν και οι ίδιοι οι ιπτάμενοι προς τον ΑΝΤ1, το πιο σύγχρονο ιπτάμενο μέσο που διαθέτει η πολεμική  αεροπορία.

Κατά πολλούς, δεν είναι απλώς ένα πολεμικό αεροσκάφος, αλλά μια υπερσύγχρονη ιπτάμενη δύναμη, η οποία ήρθε για να αλλάξει τις ισορροπίες, γέρνοντας την πλάστιγγα ισχύος προς την ελληνική πολεμική αεροπορία.

Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1, Ιπτάμενος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, «καταρχήν σημαίνει ότι πλέον η πολεμική αεροπορία εκσυγχρονίζεται παίρνοντας ένα αεροσκάφος το οποίο φέρει τον τελευταίο εξοπλισμό όσον αφορά συστήματα επίγνωσης του πεδίου της μάχης αισθητήρες και χρήση των αισθητήρων αυτών με τέτοιο τρόπο ώστε να αποδίδει την επιχειρησιακή κατάσταση του αεροσκάφους με ένα εξαιρετικό τρόπο στον ιπτάμενο με αποτέλεσμα πλέον κάθε αεροσκάφος να είναι πλέον ποιο αποτελεσματικό από ότι ήταν ένα μονό αεροσκάφος στο παρελθόν».

Θησεάς Τανάγρα

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος θεωρείται πολλαπλασιαστής ισχύος κάτι που αποδεικνύει και την υπεροχή πλέον της ελληνικής αεροπορίας στην περιοχή.

«Ο στόλος της πολεμικής αεροπορίας είναι ικανότατος και διαθέτει πολύ σύγχρονα και πολύ αξιόμαχα αεροσκάφη . Στο όλο σύνολο αυτό έρχεται να προστεθεί το υπερσύγχρονο αεροσκάφος RAFALE το οποίο με τους αισθητήρες που διαθέτει τα σύγχρονα όπλα που διαθέτει ουσιαστικά μπορώ να πω ότι είναι ένας πολλαπλασιαστής ισχύος το οποίο μας δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα όχι μόνο στην περιοχή στην οποία βρισκόμαστε αλλά σε ολόκληρη την νοτιοανατολική μεσόγειο», σχολίασε με νόημα ο Ιπτάμενος της Ελληνικής Αεροπορίας.   

Θησεάς Τανάγρα

Τα χαρακτηριστικά της υπεροχής

Ακούγοντας τον ήχο του αεροσκάφους μπορεί να αντιληφθεί κανείς γιατί τους δόθηκε το όνομα Rafale, δηλαδή «ριπή ανέμου».

Βλέποντας δε κανείς τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου πολεμικού αεροσκάφους, εύκολα αντιλαμβάνεται γιατί θεωρείται ότι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή την στιγμή στον τομέα της πολεμικής αεροπλοΐας.

Ειδικά σε σχέση με το πλήθος των όπλων που μπορεί να εκτοξεύσει.

Φέρει, συγκεκριμένα, υπερηχητικούς πυραύλους αέρος-αέρος Meteor, αντιαεροπορικούς πυραύλους Mica, καθώς επίσης και αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet.

Ενώ η εμβέλεια μάχης των μαχητικών Rafale είναι τα 1650 χιλιόμετρα με το φορτίο πυρομαχικών που μεταφέρουν φτάνει τους 14 τόνους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τελευταίας τεχνολογίας υπερηχητικοί πύραυλοι Meteor είναι το μεγάλο πλεονέκτημα των Rafale, εκτός από τα ηλεκτρονικά του, καθώς αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα, και εμπλέκει στόχους σε πολλαπλάσιες αποστάσεις από τους κοινούς πυραύλους.