Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ολγα Βενετσίανου.jpg

Το να ζεις χωρίς το φόβο να υποστείς βία, αποτελεί κορυφαίο ανθρώπινο δικαίωμα

 

Δεν είσαι η μόνη

                     Δεν είσαι μόνη

                                 Μπορείς  να αντισταθείς και να αντιδράσεις

 

Η εκστρατεία που συγκίνησε Ελλάδα και Κύπρο.

Πριν από τρία χρόνια…

 Με σύνθημα «Η βία μπορεί να πλήξει οποιαδήποτε γυναίκα»…

Περισσότερες από 120 γυναίκες, από Ελλάδα και Κύπρο, επώνυμες και μη, μας έστειλαν την φωτογραφία τους βάφοντας με μαύρο χρώμα το κάτω χείλος του στόματός τους, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ενώσουν τις δυνάμεις τους, στην καμπάνια με τίτλο: «Black portrait» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η καμπάνια «Black portrait» τότε είχε αξιοποιήσει το μαύρο χρώμα για να «μιλήσει» για όλες τις μορφές βίας: σωματική, λεκτική, ψυχολογική, οικονομική και σεξουαλική που τις περισσότερες φορές αφήνουν ορατά σημάδια στα άτομα που τις έχουν βιώσει. Βάφοντας με μαύρο χρώμα το κάτω χείλος του στόματός τους, δείχνουν επίσης τον πόνο στη ψυχή και το τραύμα, δίνουν ορατότητα σε ένα «αόρατο φαινόμενο», που τις περισσότερες φορές συγκαλύπτεται από βολικούς μύθους και κοινωνική ανοχή, με αποτέλεσμα να μην καταγγέλλεται.

Φρόσω Κυριακούδη.jpg

Επρόκειτο για μια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από τo Ant1lıve για την Παγκόσμια Ήμερα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών και τελούσε υπό την υψηλή προστασία της Πρώτης Κυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρίας Άντρης Αναστασιάδη.  

Το δικό της μήνυμα: «Το μήνυμα που στέλνω σε όλες τις γυναίκες σήμερα είναι να μην μένουν απαθείς στην Βία, να μην  φοβούνται να μιλήσουν! Μπορούν να ξεφύγουν απο το κύκλο της βίας ζητώντας βοήθεια για τις ίδιες και τα παιδιά τους. Δεν είναι μόνες!

 Πρώτη Κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρία Άντρη Αναστασιάδη 

«Κοίταξε το φόβο στα μάτια. Δραπέτευσε από το σκοτάδι της Βίας. Φώτισε τη ζωή σου με Θάρρος, Τόλμη και Περηφάνια. Μπορείς. Δεν είσαι μόνη» 

 Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, κυρία Ιωσηφίνα Αντωνίου

 

Τον Δεκέμβριο του 1999…

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα όμως αυτή, είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, που βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν κατ΄εντολή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

ANT1 ΦΩΤΟ.jpg

Η Διευθύντρια Ειδήσεων του ΑΝΤ1, κυρία Έλλη Κοτζαμάνη και οι δημοσιογράφοι: Χρυστάλα Βιλάνου, Μαίρη Αυξεντίου και Ντέπη Νικολάου

Iosifina.jpg

     Η  Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, κυρία Ιωσηφίνα Αντωνίου

Πάρα πολλές γυναίκες κάθε μέρα απειλούνται, ξυλοκοπούνται, βιώνουν ψυχολογική βία, βιάζονται ή παρενοχλούνται σεξουαλικά. Η τάση είναι δυστυχώς ανοδική…

 Η εξάλειψή του φαινομένου μας αφορά όλες και όλους. Η κοινωνία πρέπει να ευαισθητοποιηθεί, ώστε να πάψει να ανέχεται την άσκηση της βίας εναντίον των γυναικών και βέβαια να λειτουργήσει εναντίον των δραστών, όπως και εναντίον του σεξισμού και της περιφρόνησης των γυναικών. 

Σοφία Κυριακου(μπλουζακι).jpg

Το συλλεκτικό t-shirt, το οποίο σχεδίασε η Σοφία Κυριάκου (Shoes & clothes illustrator and artist), αποκλειστικά για την καμπάνια «Black portrait».

                        Γραμμή Βοήθειας 1440

Το μήνυμα από τον Σύνδεσμο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας μέσα στην οικογένεια:

«Η 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας κατά των Γυναικών, αποτελεί μέρα μνήμης και υπενθύμισης της μεταξύ ανδρών και γυναικών όπως αυτή εκφράζεται μέσα από το φάσμα των μορφών βίας εναντίον γυναικών και κοριτσιών. Η 25η Νοεμβρίου αποτελεί την έναρξη των 16ήμερων Δράσεων Ακτιβισμού ενάντια στην Έμφυλη Βία, και διαρκεί μέχρι την 10η Δεκεμβρίου, Διεθνή Μέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο των 16ήμερων Δράσεων κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις που σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας κατά γυναικών και κοριτσιών. Οι δράσεις στηρίζονται από τοπικούς και εθνικούς φορείς, ενώ προωθείτε και από την Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών μέσω ειδικής καμπάνιας.

Αθηνά Βιολάρη.jpg

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπολογίζεται ότι σε Παγκόσμιο επίπεδο περίπου 60.000 γυναίκες και κορίτσια χάνουν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης της ενδοοικογενειακής βίας  ενώ 40% των γυναικών που δολοφονήθηκαν σε όλο τον κόσμο έχουν πεθάνει στα χέρια των στενών τους συντρόφων. Οι γυναικοκτονίες αποτελούν ένα κοινωνικό πρόβλημα με βαθιά ριζωμένες πατριαρχικές αντιλήψεις που πρέπει  να αντιμετωπίσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μέσα από  συλλογική δράση και  με στόχο τη νομοθετική αναγνώριση, την τεκμηρίωση, εκτίμηση και τιμωρία των ενόχων.

Άριελ Κωνσταντινιδη.jpg

Για τα άτομα που υφίστανται βία είναι συχνά πολύ δύσκολο να αποκαλύψουν και να καταγγείλουν την κακοποίηση που υφίστανται. Πολλοί παράγοντες συντείνουν σε αυτό, και σχετίζονται με την εμπιστοσύνη του κοινού στο θεσμό της Δικαιοσύνης, τον κοινωνικό στιγματισμό και τα αισθήματα ντροπής ή και αυτο-ενοχοποίησης των θυμάτων.

Νέλλη Γκίνη.jpg

Ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) αποτελεί τον μοναδικό μη-κυβερνητικό μη-κερδοσκοπικό οργανισμό στην Κύπρο, που εξειδικεύεται σε θέματα βίας στην οικογένεια, προσφέροντας ένα εύρος υπηρεσιών για την στήριξη και προστασία των θυμάτων. Στο Κέντρο Άμεσης Βοήθειας λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες επικοινωνίας του κοινού με τον Σύνδεσμο, και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θύματα. Ο ΣΠΑΒΟ λειτουργεί την Γραμμή Βοήθειας 1440 για θέματα βίας στην οικογένεια και τις συντροφικές σχέσεις, μέσω της οποίας παρέχεται ενημέρωση των ατόμων για τα δικαιώματά τους, για τις διαθέσιμες υπηρεσίες του ΣΠΑΒΟ και άλλων αρμοδίων φορέων, και παραπομπή σε αυτές τις υπηρεσίες ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου. Επιπλέον παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη σε άτομα που βιώνουν βία στις οικογενειακές ή συντροφικές τους σχέσεις. Λόγω των αυξημένων αναγκών που προέκυψαν επακόλουθο των μέτρων περιορισμού της πανδημίας του Covid-19, ο ΣΠΑΒΟ λειτουργεί δύο νέες υπηρεσίες με τις οποίες μπορούν να επικοινωνούν άτομα που υφίστανται βία στην οικογένεια, - την υπηρεσία SMS 99984042, που το άτομο μπορεί να επικοινωνήσει αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου, και την υπηρεσία livechat μέσω της ιστοσελίδας του Συνδέσμου www.domviolence.org.cy που το άτομο μπορεί να στείλει μήνυμα διαδικτυακά και να συνομιλήσει με λειτουργό σε πραγματικό χρόνο.

Κωνσταντινα Κωνσταντίου.jpg

Η υπηρεσία των ατομικών ραντεβού αφορά ενήλικα άτομα, άνδρες και γυναίκες που βιώνουν βία στην οικογένεια ή την συντροφική τους σχέση. Σκοπός των ατομικών ραντεβού είναι η συμβουλευτική και η ψυχολογική στήριξη των ατόμων, καθώς και η καθοδήγηση και ενδυνάμωσή τους. Παράλληλα λειτουργεί και το ψυχο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα για δράστες ενδοοικογενειακής και συντροφικής βίας «ΠΡΩΤΕΑΣ», το οποίο προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής σε άτομα που ασκούν βία και επιθυμούν να αλλάξουν την συμπεριφορά τους. Στο πρόγραμμα μπορούν να απευθύνονται άτομα που ασκούν βία στις συντρόφους τους ή και άλλα μέλη της οικογένειάς τους, καθώς και παραπέμπονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα Δικαστήρια.

Αντιγόνη Λουκά.jpg

Στις 11 Νοεμβρίου, ο ΣΠΑΒΟ ανακοίνωσε την λειτουργία της νέα υπηρεσίας, της Κοινωνικής Υπηρεσίας ΣΠΑΒΟ που βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία για άτομα που βιώνουν ή που έχουν διαφύγει από την ενδοοικογενειακή βία. Η νέα υπηρεσία του ΣΠΑΒΟ είναι διαθέσιμη και για παραπομπές από αρμόδιους φορείς, επαγγελματίες και υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με κακοποιημένα άτομα.

Έλενα Ευσταθείου.jpg

Η Ευρωπαϊκή Γραμμή 11600 αφορά εξαφανίσεις ανήλικων ατόμων. Λειτουργεί όλο το 24ωρο, και απευθύνεται σε παιδιά, γονείς και το ευρύ κοινό, λαμβάνοντας πληροφόρηση για εξαφανισμένα παιδιά ενώ βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την Αστυνομία για τη διαχείριση των περιπτώσεων. Η Ευρωπαϊκή Γραμμή 116 111 παρέχει συμβουλευτική σε παιδιά και εφήβους για θέματα που τους απασχολούν. Και οι δύο Ευρωπαϊκές Γραμμές λειτουργούν από την κοινοπραξία του ΣΠΑΒΟ με το CRCPolicyCenter.

Αυγούστα Θεοδούλου.jpg

Σημαντικά προγράμματα του Συνδέσμου αποτελούν οι Χώροι Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και των παιδιών τους, οι οποίοι παρέχουν ασφάλεια, προστασία και στήριξη σε γυναίκες και τα παιδιά τους που βιώνουν βία στην οικογένεια και την δεδομένη στιγμή βρίσκονται σε κίνδυνο. Αυτή τη στιγμή ο ΣΠΑΒΟ λειτουργεί τρεις (3) Χώρους Φιλοξενίας, - σε Λευκωσία, Πάφο και Λεμεσό. Λόγω της πανδημίας του Covid-19 και με σκοπό να ανταποκριθούμε στα συνεχή αιτήματα για φιλοξενία, ο ΣΠΑΒΟ λειτουργεί εναλλακτικές δομές φιλοξενίας. Στους Χώρους Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και των παιδιών τους που λειτουργεί ο ΣΠΑΒΟ, προσφέρεται προσωρινή διαμονή, βασική διατροφή, διασύνδεση με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες (ΥΚΕ, Νομικές υπηρεσίες, Γραφείο εξευρέσεως εργασίας κλπ.), ενημέρωση για τα δικαιώματά, καθώς και προγράμματα ενδυνάμωσης και ψυχολογικής στήριξης στις γυναίκες και τα παιδιά τους. Τα παιδιά που φιλοξενούνται στους Χώρους Φιλοξενίας μαζί με τις μητέρες τους συνεχίζουν κανονικά την σχολική εκπαίδευση.

Αμφώ Καραπάσσιη.jpg

Ο ΣΠΑΒΟ για το 2019 διαχειρίστηκε 1384 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, εκ των οποίων τα 704 πρώτη φορά επικοινωνούσαν με τον ΣΠΑΒΟ. Στην πλειοψηφία τους τα περιστατικά αφορούσαν γυναίκες που υφίστανται βία από νυν ή πρώην συζύγους ή συντρόφους τους, ενώ τα πλείστα περιστατικά έχουν παιδιά τα οποία υφίστανται ψυχολογική βία είτε άμεσα είτε παρακολουθώντας τη βία μεταξύ των γονιών τους.

Ερασμία Κυριάκου.jpg

Αναφορικά με κάποια πρώιμα στατιστικά για την περίοδο Ιανουαρίου έως Σεπτέμβριο 2020, ο ΣΠΑΒΟ έλαβε 1537 κλήσεις για περιστατικά βίας, εκ των οποίων τα 861 καλούσαν πρώτη φορά στη Γραμμή Βοήθειας 1440. Αυτό το διάστημα, προσφέρθηκαν 710 ώρες συμβουλευτικής που αφορούν  158 περιπτώσεις. Για την περίοδο Ιανουαρίου έως αρχές Οκτωβρίου 2020 φιλοξενήθηκαν σε Χώρους Φιλοξενίας του ΣΠΑΒΟ 106 γυναίκες και 115 παιδιά.

Άννα Κουρή.jpg

Ο ΣΠΑΒΟ παραμένει αρωγός στη παροχή ενημέρωσης, στήριξης και προστασίας σε άτομα που βιώνουν βία στην οικογένεια ή τη συντροφική τους σχέση, προσαρμόζοντας τις υπηρεσίες του ανταποκρινόμενος στις προκλήσεις της εποχής και αναπτύσσοντας πρωτοπόρες δράσεις για παροχή κοινωνικής προστασίας».

Ευη Παυλου.jpg
Αλίκη Χριστοδούλου.jpg
Άννα Βασιλείου.jpg
Άννα Κοσμα.jpg
Αννα Τσολακου.jpg
Άννα Χατζησοφιά.jpg
Αντρη Ανδρέου.jpg
Άντρη Αριστείδου.jpg
Άντρη Κυριάκου.jpg
Άντρη Νικολάου.jpg
Αντρη Προδρόμου.png
Αντρη Σοφοκλέους.jpg
Αντρη Χριστοφόρου.jpg
Αντρια Χρηστου.jpg
Αντωνια Λιγγη (makeup artıst).jpg
Αφροδίτη Γεωργίου.jpg
Βασιλικη Ανδρεου.jpg
Βικτώρια Χριστοφόρου (επιχειρηματίας).jpg
Γεωργία Θεοδούλου.jpg
Γεωργία Παναγή.jpg
Γιώτα Τάσου.jpg
Δανάη Χρίστου.jpg
Δεσπω Αποστολου.jpg
Δημητρα Χρυσου.jpg
Έλενα Ανδρέου.jpg
Ελενα Ιωαννου.jpg
Έλενα Σακκά.jpg
Ελενα Σεργη.jpg
Ελένη Μαρτίδου.jpg
Ελευθερία Κομοδρόμου.jpg
Ελευθερία Κουτσόφτα (Νηπιαγωγός).jpg
Ευα Βαγιανου.jpg
Ηρω Μουκίου.jpg
Θεανω Σταυρου.jpg
Θέκλα Πορτεσιη.jpg
ιωάννα βασιλείου (λογίστρια).jpg
Ιωάννα Νικολάου.jpg
Ιωάννα Συγκρασίτη.jpg
Καρολινα Κυπριανού.jpg
Κασσάνδρα Αντωνίου.jpg
Κατερίνα Εφφε.jpg
Κατερίνα Κοράκου.jpg
Κατερινα Κρασα.jpg
Κατερίνα Κύργιου.jpg
Κατερινα Ξενοφωντος.jpg
Κάτια Κλεάνθους.jpg
Κατια Κυριακούδη.jpg
Κλεονικη Χριστοφη.jpg
Κορινα Βασιλοπούλου.jpg
Κούλλα Κοσμά.jpg
Κυριακή Χριστοφορου.jpg
Κωνσταντινα Κεφαλά, νηπιαγωγός.jpg
Κωνσταντίνα Ττοφή.jpg
Λένα Αλκαίου.jpg
Λίνα Ζαντή.jpg
Λουκία Μιχαήλ.jpg
Λουση Σπυρου Μιχαηλιδου.jpg
Μαίρη Σταυρακέλη.jpg
Μάρα Φεσα (διακοσμήτρια ).jpg
Μαργαρίτα Διονυσίου.jpg
Μαργαρίτα Ζαχαρίου.jpg
Μαργαριτα Χριστοδουλου.jpg
Μαρία Αντωνίου.jpg
Μαρία Βασιλείου.jpg
Μαρια Γαβριήλ.jpg
Μαρια Γεωργίου.jpg
Μαρια Διαμαντιδου.jpg
Μαρια Ηρακλέους.jpg
Μαρια Κολιού.jpg
Μαρια Μάρκου.jpg
Μαρία Μουστάκα.jpg
Μαρία Τζαμαλή.jpg
Μαρινα Δημητρίου.jpg
Μαρινα Ιωαννίδου.jpg
Μαρίνα Κιτσικοπούλου.jpg
Νατάσα Ιωάννου (Ορμήδεια).jpg
Νατάσα Ιωάννου.jpg
Ναυσικά Παναγή.jpg
Νεκταρια.jpg
Νικολέτα Βλαβιανού.jpg
Νιόβη Κερκύδου.jpg
Νοτα Παρούση.jpg
Ξένια Κωνσταντίνου.jpg
Ολγα Βενετσίανου.jpg
Παναγιώτα Γαβριήλ.png
Παναγιώτα Σεραφήμ.jpg
Περατικου Μαιρη.jpg
Περατικού Αδαμαντινη.jpg
Πωλίνα.jpg
Ραφαέλλα Δρουσιώτη.jpg
Σάββια Ορφανίδου.jpg
Σκευη Περατικου.jpg
Σοφία Κυριάκου.jpg
Στάθια Λίτρα.jpg
Στελλα Ιωακειμ.jpg
Στέλλα Μιχαήλ.jpg
Στέλλα Μιχαηλίδου.jpg
Στέφανη Θεοφάνους.jpg
Τασουλα 2.jpg
Τέτα Κωνσταντά.jpg
Τίσσα Βασιλάκη.jpg
Τόνια Ράλλη.jpg
Φρόσω Κυριακούδη.jpg
Φωτεινή Ντεμίρη.png
Χαραλαμπία Χριστοφόρου.jpg
Χριστιάνα Μεταξά.jpg
Χριστίνα Γιαννάκη.jpg
Χρυσω Χριστοδουλου.jpg