Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αρχη

Ελλειμματικό προϋπολογισμό κατέθεσε για πρώτη φορά η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου. Κατά την εξέτασή του στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, ο Διευθυντής της Αρχής, Νεόφυτος Επαμεινώνδας, που παρουσίασε τον προϋπολογισμό, σημείωσε ότι ο λόγος που υποβάλλεται ελλειμματικός είναι ο τερματισμός τριών τηλεοπτικών καναλιών, καθώς τα έσοδα της προέρχονται από τις άδειες.

Ο κ. Επαμεινώνδας εξήγησε ότι τα έσοδα που προβλέπονται ανέρχονται σε €1.748.150, ενώ τα έξοδα σε €2.038.546. Ο βασικός λόγος, είπε, είναι ο τερματισμός τριών τηλεοπτικών εκπομπών. Καθώς οι άδειες αποτελούν το βασικό έσοδο της αρχής, όταν κλείνουν σταθμοί μειώνονται τα έσοδα, ανέφερε. Τα δύο κανάλια που έκλεισαν ανήκαν στη CYTA, και ήταν θεματικοί ποδοσφαιρικοί σταθμοί, ενώ ο άλλος ήταν θεματικό κανάλι για telemarketing. Το συνολικό έσοδο που χάθηκε από αυτά ανέρχεται στα €154.200, ενώ υπήρχε και αύξηση μισθολογίου, ύψους €70.000.

Ο Διευθυντής της Αρχής ανέφερε ότι τα χρηματικά πρόστιμα για το 2022 μέχρι σήμερα ανέρχονται σε €134.600 για τηλεοπτικούς σταθμούς, και €20.100 για τους ραδιοφωνικούς.

Απαντώντας σε ερώτηση της Προεδρεύουσας της Επιτροπής, βουλευτή του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, κατά πόσο υπάρχουν αιτήσεις για νέες άδειες προς έγκριση, ο κ. Επαμεινώνδας απάντησε ότι δεν υπάρχουν αιτήσεις νέων οργανισμών. Ωστόσο, σημείωσε ότι αναμένεται να δημιουργηθούν νέοι ραδιοφωνικοί οργανισμοί, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάβασης του ραδιοφώνου στο ψηφιακό περιβάλλον, καθώς θα υπάρχουν διαθέσιμες νέες συχνότητες.

Επιπλέον, είπε ότι με την τροποποίηση της νομοθεσίας αναφορικά με τα ποσοστά που μπορεί να κατέχει κάποιος, που αναμένεται να αυξηθούν μέχρι και στο 100%, σημείωσε ότι αυτό πιθανόν να προσελκύσει επενδυτές για νέους τηλεοπτικούς οργανισμούς.

Για την είσπραξη οφειλών που εκκρεμούν, ο Διευθυντής της Αρχής είπε ότι οι πλείστοι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί οργανισμοί είναι συνεπείς με την πληρωμή των προστίμων, ενώ ανέφερε ότι όπου παρατηρείται σοβαρή καθυστέρηση, χωρίς πρόθεση συμφωνίας για διακανονισμό, η Αρχή προχωρεί με αγωγές. Σημείωσε ότι δυο-τρεις είναι οι σταθμοί που δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα. Ανέφερε ότι, παρόλο που η Αρχή έχει το δικαίωμα να ανακαλέσει άδεια λειτουργίας όταν κάποιος οργανισμός έχει ανεξόφλητες οφειλές, μέχρι τώρα δεν το έχει πράξει ποτέ, καθώς συνυπολογίζονται οι αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο.

Ο Πανίκος Λεωνίδου, βουλευτής ΔΗΚΟ, ανέφερε ότι «θα υποστηρίξουμε τον προϋπολογισμό της Αρχής», ενώ επισήμανε τη συνεργασία της Αρχής σε σχέση με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Σημείωσε επιπλέον ότι είναι η τελευταία χρονιά που γίνεται συζήτηση για προϋπολογιζόμενα πρόστιμα.