Τηλεόραση Ραδιόφωνο
διαμαρτυρια 8χρονη

Στη δίνη της αντιπαράθεσης του Υπουργείου Παιδείας με τους γονείς του, βρίσκεται ένα 8χρονο κορίτσι, το οποίο αντιμετωπίζει πρόβλημα νοητικής αναπηρίας.

Όπως έκρινε η Επαρχιακή Επιτροπή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, πρέπει να ενταχθεί στην Ειδική Μονάδα.

Οι διαφωνίες των γονιών της με την απόφαση, καθώς θεωρούν ότι η φοίτησή της εκτός της Ειδικής Μονάδας την έχει βοηθήσει σημαντικά, οδήγησε σε διοργάνωση διαμαρτυρίας, έξω από το Β’ Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας, με γονείς και μαθητές να ζητούν την επιστροφή της Άννας Μαρίας στη Γενική Τάξη.

 Με την κυρία Νίκη, μητέρα της μικρής να δηλώνει

Όταν δεν είναι αποδεκτά τα παιδιά μέσα στο ίδιο το σχολείο πως θα είναι αποδεκτά μετά στην κοινωνία

 Ο κύριος Πέτρος, πατέρας της Άννας Μαρίας ανέφερε πως

Αυτό που βιώνουμε εμείς με το παιδί μας πρέπει να σταματήσει. Παρακαλώ πολύ το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να δώσει λύση σήμερα

Στο πλευρό των γονέων η Κυπριακή Συνομοπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) και η Οργάνωση «Αγκαλιά Ελπίδας», εκπρόσωποι των οποίων καταγγέλλουν διαχωρισμό και διάκριση εις βάρος της Άννας Μαρίας.

Ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Χριστάκης Νικολαϊδης τόνισε πως

Θεωρούμε ότι πρέπει το Υπουργείο να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση του, να υποστηρίξει το παιδί στην τάξη

 Η πρόεδρος της «Αγκαλιάς Ελπίδας», Γιούλα Πιτσιάλη δήλωσε 

Μια ψυχούλα της έχουν καταστρέψει το μέλλον της, γιατί με το να την αποκλείσουν από την τάξη, με το να της δώσουν το μήνυμα ότι είναι ανεπαρκής

Απάντηση στις διαμαρτυρίες έδωσε με ανακοίνωση το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο απορρίπτει τα περί αποκλεισμού και παραθέτει τα γεγονότα. Συγκεκριμένα,

«Κατά τη σχολική χρονιά 2021 – 2022, (η μαθήτρια) έτυχε αξιολόγησης και λήφθηκε απόφαση από την Επαρχιακή Επιτροπή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης για αλλαγή του πλαισίου φοίτησης σε Ειδική Μονάδα. Οι γονείς προχώρησαν σε ένσταση και τον Ιανουάριο του 2022, η Κεντρική Επιτροπή, αποφάσισε όπως η μαθήτρια συνεχίσει δοκιμαστικά τη φοίτησή της σε γενική τάξη και τύχει επαναξιολόγησης τον Μάιο του 2022», αναφέρει σε ανακοίνωση το Υπουργείο.

Κάτι που έγινε, και οι ειδικοί εισηγήθηκαν φοίτηση της μαθήτριας σε Ειδική Μονάδα.

Ακολούθησε νέα ένσταση από τους γονείς, η οποία και απορρίφθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2022.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο: «Σύμφωνα με την απόφαση, η μαθήτρια θα  διδάσκεται τα Ελληνικά και Μαθηματικά στο πλαίσιο της Ειδικής Μονάδας και θα εντάσσεται στη γενική τάξη στα υπόλοιπα μαθήματα. Ως εκ τούτου, λανθασμένα γίνεται στην ανακοίνωση της ΚΥΣΟΑ αναφορά για αποκλεισμό, αφού η μαθήτρια θα συνεχίσει τη φοίτησή της στο σχολείο της κοινότητάς της, χωρίς να αποκλείεται από το περιβάλλον της τάξης».

Όπως σημειώνει το Υπουργείο Παιδείας, μετά την απόφαση στις 21 Οκτωβρίου, οι ίδιοι οι γονείς στερούν το δικαίωμα εκπαίδευσης του παιδιού τους, κρατώντας το στο σπίτι, και αρνούμενοι να συμμορφωθούν με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.