Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κυριάκος Μάτσης

Συμπληρώθηκαν φέτος στις 19 Νοεμβρίου, 64 χρόνια από τότε που ο Κυριάκος Μάτσης έπεσε μαχόμενος για την ελευθερία,  περνώντας έτσι στο Πάνθεον των ηρώων.

Το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ τελέστηκε στη γενέτειρα του, το Παλαιχώρι, στην παρουσία αγωνιστών της ΕΟΚΑ και πλήθους πολιτών.  Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικόλας Παπαϊωάννου.

Ο οποίος ανέφερε πως «από τους εμπνευστές και τους πρωτεργάτες της ΕΟΚΑ, ο Μάτσης στρατολογεί και καθοδηγεί αγωνιστές, σχεδιάζει, προετοιμάζει και οργανώνει υπό την καθοδήγηση του Εθνάρχη Μακαρίου, μαζί με τον Διγενή και τον Αυξεντίου την επανάσταση».

Το παρόν τους έδωσαν  βουλευτές και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, προεδρικοί υποψήφιοι και εκπρόσωποι τους, καθώς και εκπρόσωποι της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας. Το μνημόσυνο τελέστηκε χοροστατούντος του τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού θρόνου Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων της Κοινότητας Παλαιχωρίου. 

«Να ευχηθούμε η θυσία του Κυριάκου Μάτση και το μνημόσυνο του να ξυπνήσουν τις συνειδήσεις μας για να μπορέσουμε να φανούμε αντάξιοι του και να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας», σημείωσε ο τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου.

Ήταν 19 Νοεμβρίου του 1958, όταν το κρησφύγετο του  Σταυραετού του Πενταδακτύλου,  ανατινάχθηκε  από  Άγγλους στρατιώτες, όταν αυτός τους βροντοφώναξε πως αν θα βγει θα βγει πυροβολώντας.