Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιερα

Η Τρίτη 27η  Δεκεμβρίου θεωρείται η πιθανότερη ημερομηνία εκλογής από την Ιερά Σύνοδο του νέου προκαθημένου της Κυπριακής Εκκλησίας.

Στην εγκύκλιο του τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, που αναγνώστηκε το πρωί σε όλους τους  ιερούς ναούς, γνωστοποιήθηκαν τα χρονικά ορόσημα της πορείας προς την ανάδειξη του νέου αρχιεπισκόπου Κύπρου, αρχής γενομένης με την κατάθεση των υποψηφιοτήτων την ερχόμενη Τρίτη.

Την 18 Δεκεμβρίου, ως γνωστό από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα θα διεξαχθούν οι εκλογές για ανάδειξη του τριπρόσωπου και ακολούθως ο λόγος περνά στην Σύνοδο, η οποία σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί εντός, έντεκα ημερών θα πρέπει να προχωρήσει στην εκλογή Αρχιεπισκόπου.

 Σύμφωνα με τον τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, «μετά την ολοκλήρωσιν της καταμετρήσεως των ψήφων εις τα εκλογικά κέντρα, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα αποσταλώσιν εις τον Τοποτηρητή του Θρόνου. Οιοσδήποτε ψηφοφόρος δύναται όπως υποβάλει εντός τριών ημερών, εις την Ιερά Σύνοδον, ενστάσεις περί της εκλογικής διαδικασίας. Εντός πέντε ημερών, από της παρελεύσεως της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων, η Ιερά Σύνοδος θα συγκλιθεί υπό του Τοποτηρητού και θα αποφανθεί οριστικώς επ’ αυτών».

Αφού επικυρωθούν τα αποτελέσματα και καταρτιστεί το τριπρόσωπο, εντός τριών ημερών θα συγκληθεί εκ νέου η Ιερά Σύνοδος για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο του εθνικού μνημόσυνου του σταυραετού του Πενταδακτύλου, Κυριάκου Μάτση, ο τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού θρόνου μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του μηνός θα είναι έτοιμοι και οι εκλογικοί κατάλογοι ανά ενορία.

Βρισκόμαστε τώρα στην παραλαβή των εκλογικών καταλόγων από την κυβέρνηση οι οποίοι θα ετοιμαστούν κατά ενορίες, θα αναρτηθούν και αφού αναρτηθούν θα δοθεί ο χρόνος για να υποβληθούν τυχόν ενστάσεις και θα είναι τα πάντα έτοιμα για τις εκλογές στις 18 Δεκεμβρίου

Οι αιτήσεις για εγγραφή στον κατάλογο που θα κατατεθούν από Χριστιανούς Ορθόδοξους οι οποίοι δεν είναι κάτοχοι κυπριακής υπηκοότητας, θα εξεταστούν από ειδική επιτροπή που θα συσταθεί από την Ιερά Σύνοδο. Τα ονόματα όσων πληρούν τα κριτήρια θα αποσταλούν στον οικείο επίσκοπο, ο οποίος θα έχει περιθώριο μέχρι και πέντε μέρες πριν την εκλογική διαδικασία για να αποφασίσει εάν θα συμπεριληφθούν στους καταλόγους.