Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γιατρος

Υπόνοιες για προσπάθεια παρέμβασης του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας στην εν εξελίξει δικαστική διαδικασία για το θέμα των εκτός ΓεΣΥ ιατρών σε νοσηλευτήρια τα οποία είναι συμβεβλημένα με το σύστημα εκφράζει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων.

Αιτία η επιστολή που απέστειλε στα νοσηλευτήρια προ ημερών ο ΟΑΥ, και την οποία έφερε στην επιφάνεια η εφημερίδα Φιλελεύθερος. Συγκεκριμένα ο Οργανισμός ζητά από τα νοσηλευτήρια να υπογράψουν μέχρι και τις 21 Νοεμβρίου δήλωση συμμόρφωσης με το σχετικό διάταγμα, επιβεβαιώνοντας ότι δεν επιτρέπουν στους εκτός ΓεΣΥ ιατρούς να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις τους για σκοπούς παροχής ενδονοσοκομειακής φροντίδας.

 «Να θυμίσω ότι υπάρχει ορισμένη δικάσιμος στις 24/11 για το θέμα των εκτός ΓεΣΥ στα εντός γεσυ νοσηλευτήρια. Αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και πιστεύουμε ότι γίνεται μια προσπάθεια παρέμβασης προς τη δικαστική διαδικασία», επισήμανε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΙΝ, Μάριος Καραϊσκάκης. 

Ο ΠΑΣΙΝ ζήτησε από τον ΟΑΥ και από το Υπουργείο Υγείας να αναμένουν την απόφαση του δικαστηρίου με τον κύριο Καραϊσκάκη να τονίζει ότι οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να αποφεύγονται.
«Συζητήσαμε το θέμα με τον ΟΑΥ χθες και πήρα προφορικά τουλάχιστον τη διαβεβαίωση ότι δεν έχουν σκοπό να προκαλέσουν παρέμβαση στη δικαστική διαδικασία και δεν έχουν πρόβλημα να περιμένουν την έκδοση του ενδιάμεσου διατάγματος από το δικαστήριο», επισήμανε ο κ, Καραϊσκάκης. 

Στο μεταξύ σε συνέντευξη του στην ίδια εφημερίδα ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα αποκάλυψε δέχεται πιέσεις να δοθεί επιπλέον παράταση στους εκτός ΓεΣΥ ιατρούς.

«Δυστυχώς ακόμη και σήμερα και ενώ είναι ξεκάθαρα τα πράγματα και είπαμε οι γιατροί αυτοί φεύγουν από τα νοσοκομεία του ΓεΣΥ, δέχομαι και εγώ προσωπικά αλλά και η Κυβέρνηση γενικά πιέσεις από γιατρούς που επηρεάζονται και από ασθενείς για να δώσουμε και άλλη παράταση στη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία εντός του Συστήματος», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα. 

Ο Κύριος Καραϊσκάκης, πάντως διαβεβαίωσε στον ΑΝΤ1 ότι, εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου, οι ιατροί και τα νοσηλευτήρια έχουν συμμορφωθεί πλήρως με την εγκύκλιο του ΟΑΥ σύμφωνα με την οποία από τις 3 Νοεμβρίου οι εκτός ΓεΣΥ ιατροί δεν μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας στα εντός ΓεΣΥ νοσηλευτήρια.