Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ε

Η Βουλγαρία απήγγειλε κατηγορίες σε πέντε άτομα ότι βοήθησαν έναν από τους υπόπτους στη βομβιστική επίθεση της περασμένης Κυριακής στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης που σκότωσε έξι άτομα, δήλωσαν οι εισαγγελείς το Σάββατο.

Η Τουρκία φυλάκισε την Παρασκευή 17 άτομα για την έκρηξη της περασμένης Κυριακής, για την οποία η Άγκυρα έχει κατηγορήσει το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που χαρακτηρίζει ως «τρομοκρατική ομάδα».

Στα θύματα περιλαμβάνονται δύο κορίτσια ηλικίας εννέα και 15 ετών.

"Πέντε άτομα κατηγορήθηκαν" για την "υλικοτεχνική" βοήθειά τους σε έναν από τους υπόπτους προκειμένου να τραπούν σε φυγή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σίικα Μίλεβα, εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Σόφιας.

Τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια ανέφεραν ότι τρεις από τους κατηγορούμενους στη Βουλγαρία ήταν από τη Μολδαβία και ο τέταρτος από μια αδιευκρίνιστη αραβική χώρα. Δεν υπήρξαν άμεσες λεπτομέρειες για το πέμπτο άτομο.

Το PKK και το συριακό παρακλάδι του, το YPG, αρνήθηκαν ότι εμπλέκονται στην έκρηξη, η οποία επίσης τραυμάτισε 81 άτομα. Κανένα άτομο ή ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε την κύρια ύποπτη Αλχάμ Αλμπασίρ - μια Σύρια που λέγεται ότι εργαζόταν για Κούρδους μαχητές - σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης.

Η Αλμπασίρ φέρεται να ομολόγησε ότι τοποθέτησε τη βόμβα κατά την ανάκρισή της.

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης προφυλάκισε τους 17 υπόπτους με τις κατηγορίες της «καταστροφής της εθνικής ενότητας» και της «εσκεμμένης ανθρωποκτονίας».

Η Αλμπασίρ είπε ότι εντάχθηκε στο PKK λόγω της επιρροής του φίλου της και διατήρησε τους δεσμούς της με την ομάδα αφού χώρισε μαζί του, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anodolu.

Η επίθεση ήταν η πιο θανατηφόρα των τελευταίων πέντε ετών και ξύπνησε πικρές αναμνήσεις από ένα κύμα βομβαρδισμών σε όλη τη χώρα από το 2015 έως το 2017 για τις οποίες κατηγορήθηκαν κυρίως Κούρδοι μαχητές και τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.