Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιερα

Σενάρια εκλογικού θρίλερ για τον θρόνο του Αρχιεπισκόπου. Δίνουν και παίρνουν πληροφορίες για στρατόπεδα και υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου. Διαψεύδει ο Λεμεσού Αθανάσιος τα περί πριμοδότησης του Μόρφου Νεόφυτου, ώστε να περάσει στο τριπρόσωπο.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να προβεί σε τέτοιου είδους ενέργειες επ ουδενί λόγο.

Σημείωσε πως «αυτό το πράγμα είναι παντελώς αναληθές, το διαψεύδω απόλυτα και κάθετα. Δεν πρόκειται να γίνει από εμένα τέτοιο πράγμα. Επ’ουδενί λόγο. Το θεώρησα τόσο αναξιοπρεπές και αστήριχτο και αναληθές που δεν χρειάστηκε να μιλήσω με τον οποιοδήποτε μητροπολίτη».

Όσον αφορά στην αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής εκκλησίας ο Μητροπολίτης Λεμεσού σημείωσε ότι Παραμένει σε ισχύ η απόφαση της Ιεράς Συνόδου την οποία ο νέος αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να σεβαστεί. Ενώ αναφορικά με την εκλογή του νέου προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου επεσήμανε ότι όλα θα γίνουν όπως προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης.

«Σίγουρα προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι εφόσον καλούμε τον λαό να εκλέξει πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη την ετυμηγορία του λαού μας. αλλά οι συνοδικοί θα εκλέξουν με τα δικά τους κριτήρια. ελπίζω να είναι όλα κριτήρια καλά και να μην πληγωθεί ο λαός από το αποτέλεσμα», σχολίασε ο Μητροπολίτης Λεμεσού 

Στο μεταξύ με κοινή δήλωσή 231 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Λεμεσού, στηρίζουν τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο ως τη σωστή επιλογή για να αναλάβει ως καλός ποιμένας το πηδάλιο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ομάδα στήριξης δημιούργησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι υποστηρικτές του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασιλείου, οι οποίοι θεωρούν ότι θα είναι ένας εξαιρετικός Αρχιεπίσκοπος. 

Μέχρι στιγμής φαίνεται να υπάρχουν εφτά διεκδικητές του αρχιεπισκοπικού θρόνου, παρόλο που ο μητροπολίτης Ταμασού αναμένεται να εξαγγέλλει επισήμως την υποψηφιότητα του σήμερα στις 17:30. 

Αρχιεπισκοπικές εκλογές

Με τον Γραμματέα Θεολόγων Κύπρου, Γιάννη Αντωνίαδη να δηλώνει στον ΑΝΤ1 ότι «έχει ανακοινωθεί ότι είναι εφτά δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια υπαναχώρηση τελευταία στιγμή κάποιου υποψηφίου. Λογικά δεν θα έχουμε κάποια διαφοροποίηση ίσως λάβουν υπόψη κάποια αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν και κάνουν δεύτερες σκέψεις».

Οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.