Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μητροπολίτης Αθανάσιος

Ο διεκδικητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος χαρακτήρισε αναληθές ότι θα πριμοδοτήσει οποιονδήποτε άλλο Μητροπολίτη και ξεκαθάρισε ότι στο θέμα της Ουκρανίας ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος είναι υποχρεωμένος να τηρεί τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου. Ανάφερε ακόμα ότι δεν πρόκειται να κάνει προεκλογικές συγκεντρώσεις αλλά θα συνεχίσει να μιλά στην Μητρόπολη Λεμεσού, όπως έκανε μέχρι τώρα. 

Ο Μητροπολίτης Αθανάσιος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1. Πριν απαντήσει στις ερωτήσεις του Νικήτα Κυριάκου, ζήτησε να κάνει δύο σαφέστατες δηλώσεις, όπως είπε. Και συνέχισε «Πρώτον επειδή ακούγεται αυτές τις μέρες ότι θα πριμοδοτήσω κάποιους αδελφούς για να μπουν στο τριπρόσωπο, θέλω να πω ότι αυτό το πράγμα είναι παντελώς αναληθές, το διαψεύδω απόλυτα και κάθετα και δεν πρόκειται να κάνω αυτού του είδους τις ενέργειες για κανέναν απολύτως λόγο. Δεύτερο για το θέμα της Ουκρανίας, λέω ότι ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος είναι υποχρεωμένος να τηρεί τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της εκκλησίας της Κύπρου, ανεξάρτητα από τις προσωπικές του πεποιθήσεις. Και η Ιερά Σύνοδος έχει αποφανθεί με την πλειοψηφία της για το θέμα αυτό και άρα θεωρείται λήξαν. Και όποιος και να βγει Αρχιεπίσκοπος είναι υποχρεωμένος να τηρήσει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου.»

Στη συνέχεια ανέφερε πως δεν γνωρίζει πως προέκυψε το θέμα της πριμοδότησης και πως εύχεται να είναι μια απλή ανησυχία και να μην είναι κάτι εμβόλιμο. Απορρίπτοντας άλλη μια φορά τις φήμες ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να γίνει από εμένα τέτοιο πράγμα, επουδενί λόγο.»

Μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Λεμεσού επανέλαβε τη θέση του ότι «εφόσον καλούμε τον λαό να εκλέξει πρέπει να λάβουμε σοβάρα υπόψη την ετυμηγορία του λαού μας. Ασφαλώς οι συνοδικοί θα εκλέξουν με τα δικά τους κριτήρια. Ελπίζω να είναι καλά κριτήρια και να μην πληγωθεί ο λαός μέσα από το αποτέλεσμα.»

Σε ερώτηση εαν μία ανατροπή του αποτελέσματος στο τριπρόσωπο από τους συνοδικούς ενδέχεται να προκαλέσει την οργή των πιστών ανέφερε πως εύχεται και ελπίζει όλα να αντιμετωπιστούν με ειρήνη και με πνεύμα ευαγγελίου. Όπως μας διδάσκει ο Χριστός και όπως θέλει και η εκκλησία μας. 

Απέρριψε τη θέση ότι υπάρχουν στρατόπεδα εντός της Ιεράς Συνόδου και σημείωσε πως «δεν θα κάνουμε μάχες και σκοτωμούς».

Αναφερόμενος στην εμπλοκή των κομμάτων στον προεκλογικό των αρχιεπισκοπικών εκλογών όπως έγινε και στις προηγούμενες εκλογές είπε ότι ο ίδιος δεν ανακατεύτηκε τότε με κανένα κόμμα. «Δεν με συμπαθούσε κανένα κόμμα τότε» ανέφερε. 

Πρόσθεσε ότι οι σχέσεις του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη είναι άριστες. Ανέφερε δε πως δεν θα ήθελε να αποκαλύψει πόσο καλές είναι οι σχέσεις του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη για να μη θεωρηθεί ότι κάνει διαφήμιση. «Είναι άριστες, πάνω από το άριστες δεν υπάρχει», ανέφερε.

Καταλήγοντας ανέφερε πως «δεν έχει δικούς μας και ξένους. Όλοι είναι δικοί μας, όλοι είναι αδελφοί μας και όποιος και να αναλάβει εμείς θα είμαστε δίπλα του, θα τον θεωρούμε πατέρα μας, αδελφό μας και θα προσευχόμαστε να τον βοηθήσει ο Θεός στο έργο που ανέλαβε.»