Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μετανάστες

Ποινή φυλάκισης τριών χρόνων επέβαλε το μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στην Πάφο σε 28χρονο ο οποίος βρέθηκε ένοχος σε κατηγορία για διακίνηση παράτυπων μεταναστών.

Ο 28χρονος είχε την ευθύνη μεταφοράς από τα τουρκικά παράλια στο λιμανάκι του Λατσιού τον περασμένο Απρίλιο και συγκεκριμένα στις 28 Απριλιου, 2022 24 μεταναστών, ανάμεσα τους και πέντε παιδιά.

Το Δικαστήριο στην απόφαση του αναφέρει ότι ο 28χρονος δεν ήταν ο εγκέφαλος για την παράνομη διακίνηση, αλλά επωφελήθηκε οικονομικά αφού πλήρωσε στους Τούρκους διακινητές το ποσό των 3.000 δολαρίων, αντί 5.000 δολαρίων που είχαν πληρώσει οι υπόλοιποι λαθρομετανάστες.

Στην απόφαση του το Δικαστήριο αναγνώρισε ως ελαφρυντικό για τον ίδιο το λευκό του ποινικό μητρώο στο οποίο είχε αναφερθεί η συνήγορος υπεράσπισης του Μαρία Παπαδημήτρη, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι έθεσε σε κίνδυνο τόσο την δική του ζωή, όσο και των υπολοίπων.

Το Δικαστήριο ανέφερε ότι ο 28χρονος ήρθε στην Κύπρο με σκοπό να ζητήσει πολιτικό άσυλο και στη συνέχεια να μεταφέρει την υπόλοιπη οικογένειά του.

Το Δικαστήριο αναφέρθηκε και στις δύσκολες προσωπικές περιστάσεις του κατηγορούμενου ο οποίος φαίνεται ότι από το 2014 ψάχνει μια νέα πατρίδα.

Στην απόφαση σημειώνεται επίσης ότι οι συχνές αφίξεις μεταναστών θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με αυστηρές ποινές.

Σχεδόν καθημερινά, φτάνουν στις ακτές της Κύπρου, σκάφη μεταφέροντας λαθρομετανάστες, κατά τρόπο που όχι μόνο επηρεάζεται η πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ευημερία του τόπου, αναφέρεται, αλλά ταυτόχρονα και η ίδια η ζωή των προσώπων που φτάνουν στην Κύπρο μέσω θαλάσσης.

Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές όπου 6 νεκροί μετανάστες, ακόμα και παιδιά, ανασύρθηκαν από την θάλασσα, χάνοντας τη ζωή τους κατά τη λαθραία και απροστάτευτη μεταφορά τους.

Τα πιο πάνω, ανέφερε το Δικαστήριο ανακοινώνοντας την απόφαση του, καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για αντιμετώπιση τέτοιων αδικημάτων, επιβάλλοντας αυστηρές αλλά και αποτρεπτικές ποινές.

Στον 28χρονο επιβλήθηκαν ποινές 2 χρόνων και 3 χρόνων στις δύο κατηγορίες που αντιμετώπιζε και οι ποινές θα συντρέχουν. Θα υπολογιστεί επίσης το χρονικό διάστημα που κρατείται δηλαδή από τα τέλη του περασμένου Απριλίου.

Την κατηγορούσα αρχή εκπροσώπησε ο Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου.