Τηλεόραση Ραδιόφωνο
διαρροή NordStream

Ίχνη εκρηκτικών βρέθηκαν στους κατεστραμμένους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, ανακοίνωσε Σουηδός εισαγγελέας. 

Ερευνητές βρήκαν ίχνη εκρηκτικών στους κατεστραμμένους αγωγούς αερίου Nord Stream, επιβεβαιώνοντας ότι έγινε σαμποτάζ, δήλωσε συγκεκριμένα σήμερα (18/11) Σουηδός εισαγγελέας.

«Η ανάλυση που έχει γίνει τώρα δείχνει ίχνη εκρηκτικών σε πολλά από τα αντικείμενα που ανασύρθηκαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η σουηδική εισαγγελική αρχή.

Οι εισαγγελείς δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά είπαν ότι η «σύνθετη» έρευνα είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με Washington Post.

«Η έρευνα είναι πολύ περίπλοκη και συνολική. Η συνεχιζόμενη εξέταση θα καθορίσει αν μπορούν να ταυτοποιηθούν ύποπτοι», ανακοίνωσαν χαρακτηριστικά.

O Σουηδός ειδικός εισαγγελέας που είναι επιφορτισμένος με την σχετική έρευνα στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου είχε κάνει λόγο για «εκρήξεις» που εκδηλώθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 που ενισχύουν τις υποψίες για σαμποτάζ.

«Είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε ότι εκδηλώθηκαν εκρήξεις κοντά στους Nord Stream 1 και 2 εντός της σουηδικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που προκάλεσαν σοβαρές ζημίες στους αγωγούς φυσικού αερίου», είχε δηλώσει τότε ο ειδικός εισαγγελέας για να προσθέσει:

«Οι επιθεωρήσεις στους τόπους του εγκλήματος ενίσχυσαν τις υποψίες για διακεκριμένο σαμποτάζ. Επιτόπου έχουν γίνει κατασχέσεις που θα εξετασθούν».

Οι σουηδικές και οι δανικές αρχές ερευνούν τέσσερις τρύπες στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας και έχουν γίνει σημείο ανάφλεξης στην κρίση της Ουκρανίας.

Η Δανία επίσης τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι μια προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι οι διαρροές προκλήθηκαν από ισχυρές εκρήξεις.

Πηγή: Cnn.gr