Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βόρεια Κορέα

Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα καταδίκασε με έντονο τρόπο την «απολύτως απαράδεκτη» εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, που εκτιμάται ότι ήταν διηπειρωτικός και ότι κατέπεσε εντός της ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) κοντά στη νήσο Χοκάιντο.

«Ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Κορέα μοιάζει να κατέπεσε μέσα στην ΑΟΖ μας, δυτικά της Χοκάιντο», είπε ο κ. Κισίντα, επιμένοντας πως η οπλική δοκιμή αυτή ήταν «εντελώς απαράδεκτη». Διευκρίνισε πως δεν έχει αναφερθεί καμιά ζημιά σε πλοία ή αεροσκάφη που κινούνταν στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ιαπωνική ακτοφυλακή, ο πύραυλος κατέπεσε περίπου 210 χιλιόμετρα από τις ακτές της Χοκάιντο.

«Ασφαλώς υποβάλαμε σθεναρή διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα, που επαναλαμβάνει τις προκλήσεις της με συχνότητα άνευ προηγουμένου», τόνισε ο κ. Κισίντα από την Ταϊλάνδη, όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού (APEC). Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν απευθείας τηλεοπτικά στην Ιαπωνία.

«Τονίσαμε (στην Πιονγκγιάνγκ) πως δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να ανεχθούμε τέτοιες ενέργειες», επέμεινε.

Κατά το ιαπωνικό Υπουργείο Άμυνας, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε προς ανατολική κατεύθυνση περί τις 10:14 (τοπική ώρα), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Νωρίτερα, το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας έκανε λόγο περί εκτόξευσης ICBM από τη Βόρεια Κορέα.

Η Μόσχα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι δοκιμάζουν την υπομονή της Β. Κορέας

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δοκιμάζουν την υπομονή της σιωπηρής συμμάχου της Μόσχας, της Βόρειας Κορέας, μετά την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ που προσγειώθηκε κοντά στην Ιαπωνία.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι ενώ η Μόσχα προτιμά μια διπλωματική προσέγγιση προς την κορεατική χερσόνησο, «είναι ιδιαίτερα εμφανές πρόσφατα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή προτιμούν διαφορετικό μονοπάτι».

«Είναι σαν να δοκιμάζεται η υπομονή της Πιονγκγιάνγκ», φέρεται να είπε.

Η Ρωσία εκφράζει ελπίδες για ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ

Η Ρωσία δήλωσε την Παρασκευή ότι ελπίζει να κανονίσει ανταλλαγή κρατουμένων για τον διαβόητο Ρώσο διακινητή όπλων Βίκτορ Μπουτ, μία ημέρα αφότου επιβεβαιώθηκε ότι η Αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ, Μπρίτνεϊ Γκράινερ, είχε μεταφερθεί σε μια απομακρυσμένη φυλακή.

«Θα ήθελα να ελπίζω ότι οι προοπτικές (για μια ανταλλαγή) δεν είναι μόνο ένα επίκαιρο ζήτημα, αλλά ότι ενισχύεται και θα έρθει η στιγμή που θα καταλήξουμε σε μια συγκεκριμένη συμφωνία», είπε σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.