Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιερα

Το σκηνικό και τα σενάρια για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές ανέλυσε στο Μέρα Μεσημέρι ο δημοσιογράφος Αριστείδης Βικέτος.

Μιλώντας με τον Νικήτα Κυριάκου αναφέρθηκε στις ιερές συμμαχίες και τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο των αρχιεπισκοπικών εκλογών αλλά και στον ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ανέφερε ότι δεν προβλέπει να υπάρξουν περισσότεροι από οκτώ υποψήφιοι ενώ ενδέχεται ένας από αυτούς να αποσυρθεί. Όπως είπε ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει ανοικτές τις αγκάλες του προς όλους, ακόμα και αυτούς που το 2020 μειοψήφισαν με την απόφαση της πλειοψηφίας που στήριξε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο στο θέμα της Ουκρανίας.

Το ότι ο Μητροπολίτης Ταμασού και ο Μητροπολίτης Λεμεσού πήγαν στο Φανάρι και επισκέφθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη δεν σημαίνει ότι θα μνημονεύσουν τον Αρχιεπίσκοπο Κιέβου Επιφάνειο, ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι δύο Μητροπολίτες θα πρέπει να απαντήσουν επ' αυτού. 

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, η μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων προέρχεται από τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο και αναφέρθηκε στο σενάριο που ακούστηκε ο Μητροπολίτης Λεμεσού να πριμοδοτήσει τον Μητροπολίτη Μόρφου. Ένα σενάριο που, όπως ανέφερε ο Νικήτας Κυριάκου, έχει διαψευστεί. Ο κ. Βικέτος πρόσθεσε «θα δούμε» και συνέχισε: «Εκτιμώ τον Μητροπολίτη Μόρφου αλλά βλέπω ότι είναι δύσκολο να μπει στο Τριπρόσωπο. Όπως δύσκολο είναι και για τον Πάφου και για τον Κωνσταντίας. Θα δοθεί μεταξύ των τριών του Τριπρόσωπου μια μάχη. Εάν, ο Μητροπολίτης Μόρφου, μπει στο Τριπρόσωπο και θα φανεί και από τις ψήφους και τη διαφορά των ψήφων με τους άλλους, σημαίνει ότι έχει υπάρξει πριμοδότηση. Η υπόθεση εργασίας την οποία κάνω είναι ότι ή θα εκλέξουνε οι άλλοι τον Ταμασού ή ακόμα μπορεί να εκλέξουνε και τον Μόρφου και να μείνουν εκτός και ο Λεμεσού Αθανάσιος για δεύτερη φορά και ο Ταμασού Ησαΐας».

Δείτε τα όσα ενδιαφέροντα ανέφερε ο ειδικός στο εκκλησιαστικό ρεπορτάζ Αριστείδης Βικέτος: