Τηλεόραση Ραδιόφωνο
COP 27

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για το Κλίμα έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα προσχέδιο της συμφωνίας της διάσκεψης για το Κλίμα (COP27) που διεξάγεται στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου και είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί αύριο, Παρασκευή 18 Νοεμβρίου.

Το προσχέδιο, που έχει χαρακτηριστεί "ανεπίσημο έγγραφο", κάτι που σημαίνει ότι ίσως να απέχει σημαντικά από την τελική μορφή του, επαναλαμβάνει τον στόχο της περσινής COP στη Γλασκώβη "να επιταχυνθούν τα μέτρα προς τη μείωση της χρήσης ενέργειας από τον άνθρακα και προς τη σταδιακή αποδέσμευση και τον εξορθολογισμό των αναποτελεσματικών επιδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων".

Ωστόσο, δεν αναφέρεται σε αποδέσμευση από όλα τα ορυκτά καύσιμα, όπως είχαν ζητήσει η Ινδία και η ΕΕ.

Το κείμενο δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τη δημιουργία ενός ταμείου για τις απώλειες και τις ζημιές, βασικό αίτημα των πιο ευάλωτων στην κλιματική αλλαγή χωρών. Αντίθετα, "χαιρετίζει" το γεγονός ότι οι χώρες συμφώνησαν για πρώτη φορά να περιλάβουν στην ατζέντα της συνόδου "ζητήματα που σχετίζονται με χρηματοδοτικές διευθετήσεις που θα απαντούν στις απώλειες και τις ζημιές".

Παράλληλα, στο προσχέδιο δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αποφασιστεί αν θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό ταμείο ή πώς αυτό θα είναι, αφήνοντας χρόνο στους διαπραγματευτές να επεξεργαστούν τα ακανθώδη θέματα.

Το κείμενο "υπογραμμίζει τη σημασία να ενταθούν οι προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή και να συνεχιστούν οι προσπάθειες να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή".

Το προσχέδιο βασίζεται στα αιτήματα, τα οποία οι αντιπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες επεδίωξαν να περιληφθούν στο κείμενο της τελικής ανακοίνωσης. Το αρχικό αυτό κείμενο θα αποτελέσει τη βάση για διαπραγματεύσεις, μετά το πέρας των οποίων θα προκύψει η τελική ανακοίνωση.

Παράταση της Διάσκεψης αναμένει η Γερμανίδα ΥΠΕΞ

Η Υπουργός Εξωτερικών, Aναλένα Μπέρμποκ, εκτίμησε ότι η Διάσκεψη για το Κλίμα που διεξάγεται στο Sharm El-Sheikh δεν θα τελειώσει την Παρασκευή, όπως είναι προγραμματισμένο, ενώ πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο ένα σχέδιο για το πώς θα περιοριστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου τα επόμενα δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, η οποία ηγείται της γερμανικής αντιπροσωπείας στην τελική φάση της Διάσκεψης, τόνισε ότι δεν πρέπει να διατυπωθούν μόνο αφηρημένοι στόχοι περί μείωσης των εκπομπών και παρατήρησε ότι είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος προς μια ουσιαστική συμφωνία.

Παρατηρητές, εκτιμούν πως κυρίως χώρες όπως η Κίνα και η Σαουδική Αραβία αποδεικνύονται δύσκολοι συνομιλητές.

Σε δήλωση της η Γερμανίδας ΥΠΕΞ ανέφερε πως η Διάσκεψη για το Κλίμα πρέπει να στείλει σαφές μήνυμα ότι εγκαταλείπεται ο άνθρακας, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Αξίζει να παλέψουμε για «κάθε εκατοστό βαθμού που θα οδηγήσει σε λιγότερη υπερθέρμανση του πλανήτη», καθώς «πρόκειται για την ελευθερία μελλοντικών γενεών», είπε χαρακτηριστικά η Μπέρμποκ, με το δημοσίευμα να σημειώνει ότι το προσχέδιο του τελικού κειμένου που κατέθεσαν οι Αιγύπτιοι διοργανωτές δεν προβλέπει την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων, ενώ ένα ακόμα σημείο τριβής συνιστά η απαίτηση φτωχών κρατών από την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική για αποζημίωση από τα βιομηχανικά κράτη.

Πριν την αναχώρησή της για την Αίγυπτο, η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας είχε δηλώσει ότι δικαίως απαιτούν οι χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή και που από μόνες τους δεν μπορούν να κάνουν τίποτε για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μια διασφάλιση από τα βιομηχανικά κράτη, όπως τη Γερμανία, για τις απώλειες που έχουν υποστεί από την κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, μετά την άφιξή της στο Sharm El-Sheikh, μείωσε τις ελπίδες ότι θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο, λέγοντας μάλιστα ότι δεν ξέρει αν θα δημιουργηθεί ένα τέτοιο εργαλείο χρηματοδότησης και «αν τώρα είναι η σωστή στιγμή».