Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κρις Πάππας

Έντονη κινητικότητα επικρατεί στις ΗΠΑ από Ελληνοαμερικανούς βουλευτές που επιμένουν να «φρενάρουν» την απόφαση για πώληση F-16 στην Τουρκία.

Λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στο Μπαλί, στη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να επιβεβαίωσε στον Τούρκο πρόεδρο ότι υποστηρίζει το πρόγραμμα αναβάθμισης των τουρκικών F-16, o Δημοκρατικός βουλευτής Κρις Πάππας ανέλαβε νέα διακομματική πρωτοβουλία για να υπενθυμίσει τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία δεν πρέπει να λάβει νέα αμερικανικά μαχητικά.

Άλλωστε, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κατατεθεί εκ νέου η διακομματική τροπολογία που θέτει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις στην πώληση εξοπλισμών στην Τουρκία ώστε να αποτελέσει τμήμα του νομοσχεδίου για τον αμυντικό εξοπλισμό.

Εν όψει αυτού, με επιστολή του προς την ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Κρις Πάππας ζητά τη διατήρηση της τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό εξοπλισμό.

Με την επιστολή, που έχει διακομματικό χαρακτήρα, απευθύνεται στις Επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας με αρμοδιότητα στους εξοπλισμούς προτρέποντας να διατηρήσουν την τροπολογία στον τελικό Νόμο περί Εξουσιοδότησης για την Εθνική Άμυνα (NDAA), που θέτει εύλογους περιορισμούς στη δυνατότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν να πωλήσει αεροσκάφη F-16 και να διαθέσει προγράμματα εκσυγχρονισμού των μαχητικών στην Τουρκία. Η σχετική τροπολογία είχε περάσει από τη Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία τον Ιούλιο.

Στην επιστολή αναφέρεται: «Σε μια στιγμή που πρέπει να προωθήσουμε την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για πολεμικές ενέργειες εντός της συμμαχίας. Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τον υπάρχοντα στόλο της F-16 για να παραβιάσει επανειλημμένα την κυριαρχία και τον εδαφικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, υπονομεύοντας την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ , κάτι που οδήγησαν τις ΗΠΑ να εξετάσουν το ενδεχόμενο πωλήσεων και αναβαθμίσεων F-16 για την Τουρκία παρά τη συνεχιζόμενη παραβίαση των κυρώσεων CAATSA».

Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη: «Το γεγονός ότι η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί και δεν πρέπει να θωρακίζει την κυβέρνηση Ερντογάν από το να θεωρηθεί υπεύθυνη για τη συμπεριφορά της από τους πολιτικούς ιθύνοντες των ΗΠΑ και η ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα –έναν πραγματικά αξιόπιστο, δημοκρατικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ– δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Πηγή: Cnn.gr