Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υα

Πρωτόγνωρη εμπειρία, η οποία μετά το αρχικό σοκ της ομηρείας, εξελίχθηκε σε φιλική σχέση με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, οι οποίοι είχαν καταλάβει το ελληνικό δεξαμενόπλοιο «Prudent Warrior».

Έτσι περιγράφει όσα έζησε ο Κύπριος καπετάνιος του τάνκερ, Ιωάννης Βανέζος.

Έζησε για 169 ημέρες όμηρος, μαζί με το πλήρωμα του ελληνικού δεξαμενόπλοιου, και πρόσφατα επαναπατρίσθηκε σώος και αβλαβής.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Mέρα Mεσημέρι», εξιστόρησε τα γεγονότα από τις πρώτες ώρες, της κατάληψης του τάνκερ.

«Ήταν 27 Μαΐου, απόγευμα 3 η ώρα. Ήμουνα στο δωμάτιο και με ειδοποίησαν από την γέφυρα ότι φθάνει, προσγείωση ελικόπτερο. Απευθείας ανέβηκα στην γέφυρα και είδα το ελικόπτερο ήδη προσγειωμένο και τους ένοπλους να κατευθύνονται προς την γέφυρα», ανέφερε ο Καπετάνιος Ιωάννης Βανέζος. 

Μετά από πέντε λεπτά προσγειώθηκε και δεύτερο ελικόπτερο, με τα ένοπλα μέλη του ναυτικού του Ιράν, να διατάζουν όλο το πλήρωμα να ανέβει στη γέφυρα.
Την ίδια στιγμή, άλλοι άντρες με φουσκωτό ακολουθούσαν τους συντρόφους τους και το υπό κατάληψη τάνκερ.

«Μόλις είδαμε στο κατάστρωμα τους ένοπλους, πατήσαμε, ενεργοποιήσαμε το SOS alert: είναι ένα σύστημα που ενεργοποιεί τον θάλαμο επιχειρήσεων στην Αθήνα, ότι κάτι συμβαίνει στο πλοίο», σημείωσε ο κ. Βανέζος. 

Στη συνέχεια, περιέγραψε πως κύλησαν οι 169 ημέρες, έξι σχεδόν μήνες, για τον ίδιο και τα άλλα μέλη του πληρώματος. Και πώς τους συμπεριφέρθηκαν τα πάνοπλα μέλη του Ιρανικού ναυτικού, τα οποία αργότερα, αντικαταστάθηκαν από ομάδα ασφαλείας, όπως ονομαζόταν.

Δέσμευσαν μόνο το φορτίο που ήταν πετρέλαιο και το ίδιο το πλοίο, χωρίς να πειράξουν το πλήρωμα.

« Αν αφαιρέσουμε τον πρώτο μήνα, που ήτανε δύσκολο να αποδεχτούμε και την προσαρμογή μας σαν όμηροι... 9.02 Μετά από πέντε μήνες αποκτήθηκε και κάποια φιλία μεταξύ μας. Και ήτανε πολύ ανθρώπινη η σχέση. Από την πρώτη ημέρα που ανεβήκανε, δεν ενόχλησαν, δεν πείραξαν κανένα», επισήμανε ο κ. Βανέζος. 

Ο Ιωάννης Βανέζος, ο οποίος διευκρίνισε ότι σε λίγο καιρό θα επιστρέψει και πάλι στα καθήκοντά του, ευχαρίστησε τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον Υφυπουργό Ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη, τον πρέσβη στο Ιράν, καθώς και την εταιρεία του, οι οποίοι, όπως είπε, συμπαραστάθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της ομηρείας του, σε όλο το πλήρωμα και στην οικογένεια του.