Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ανδρεας-μακρης

Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο ant1live ο Ανδρέας Μακρής. Ο αγαπημένος ηθοποιός που υποδύεται τηλεοπτικά τον «Πούλουκκο» στην κωμική σειρά του ΑΝΤ1 «Μια Φορά Κ' Έναν Καιρό», αναφέρθηκε στον ήρωά του και τα ερεθίσματα που δέχτηκε για να τον ενσαρκώσει, για τη συνεργασία του με τον Λώρη Λοϊζίδη και τι εκτιμά περισσότερο σε αυτόν, ενώ μας μίλησε επίσης για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ηθοποιοί στο επάγγελμα, στέλνοντας μέσα από αυτές, το δικό του μήνυμα. 

  • Φέτος το κοινό σας παρακολουθεί στην κωμική σειρά του ΑΝΤ1 «Μια Φορά Κ' Έναν Καιρό» να υποδύεστε έναν ιδιαίτερο ήρωα, τον Πούλουκκο. Μιλήστε μας για αυτόν.

Ο Πούλουκκος είναι ένας από τους ρόλους που αγαπώ γιατί πάντα ήθελα να υποδυθώ σε τεράστια εισαγωγικά βέβαια, έναν ‘’κακό’’ ρόλο. Ο Πούλουκκος θέλει να τα πηγαίνει καλά με την εξουσία, να ανέβει σκαλιά. Αυτά είναι κάποια χαρακτηριστικά του που για εμένα σαν Ανδρέας δεν με αντιπροσωπεύουν αλλά ακριβώς για αυτό, με ιντρικάρει πολύ. Έχω κάποιες  επιρροές, κάποια references για τον συγκεκριμένο ρόλο που δεν θα ήθελα να αποκαλύψω. Έχω έναν συγκεκριμένο άνθρωπο δηλαδή στο μυαλό μου όταν παίζω τον Πούλουκκο, που είναι ουσιαστικά και η αφετηρία που γράφτηκε ο ρόλος. Είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο που γνωρίζω καλά και εγώ και ο Λώρης.

μια φορα και εναν καιρο
  • Δεν τον βρίσκετε πολύ δεσποτικό στη σύζυγό του;

Στην αρχή είχα κάποιους ενδοιασμούς όσον αφορά τον συγκεκριμένο ρόλο ωστόσο θεωρώ  πως η όλη του συμπεριφορά προκύπτει απ’ το γεγονός ότι θέλει να ανελιχθεί και ότι κάνει τα πάντα, πατά επί πτωμάτων για να είναι κοντά στην εξουσία και για να περνά καλά ο ίδιος. Εγώ ωστόσο θεωρώ πως υπάρχει μια αμυδρή αγάπη μεταξύ εκείνου και της Κορασίας, δεν πιστεύω πως υπήρξαν όμως ποτέ ερωτευμένοι. Ο τρόπος που τον παρουσιάζουμε είναι και ένα σχόλιο πάνω σε αυτούς τους χαρακτήρες που υπάρχουν στην κοινωνία.

  • Ποια ήταν η πρώτη σας εντύπωση όταν διαβάσατε το σενάριο;

Με το που συναντηθήκαμε με τον Λώρη Λοϊζίδη για να μου δώσει τον ρόλο και να μιλήσουμε για την ιστορία, εγώ με το που είδα πάνω στο σενάριο το όνομα  «Πούλουκκος» υπήρξε αυτόματα μια τεράστια παύση με πολύ γέλιο. Του είπα «Περιπαίζεις με, αποκλείεται να μου λέεις ότι θα κάμω τούτο το πράμα». Γελάσαμε αρκετά και διαβάζοντας το κείμενο χάρηκα γιατί αντιλήφθηκα ότι αφορά και το χιούμορ που εγώ σαν Ανδρέας αγαπώ. Θεωρώ ότι η σειρά αλλά και οι ηθοποιοί της είναι έτοιμοι να αναμετρηθούν με αυτό το χιούμορ γιατί θεωρητικά η κωμωδία μπορεί να φαίνεται εύκολη αλλά δεν είναι. Είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις τον θεατή να κλάψει παρά να γελάσει. Και να μη γελάσει φυσικά ούτε με χυδαιότητες αλλά ούτε να χρειαστεί κιόλας σε εισαγωγικά να τον γαργαλίσουμε. Γνωρίζοντας τον Λώρη μέσα από τις δουλειές, αντιλαμβάνομαι το χιούμορ του οπότε προσπαθούμε να συναντηθούμε μαζί του.

«Περιπαίζεις με, αποκλείεται να μου λέεις ότι θα κάμω τούτο το πράμα» είπα στον Λώρη μόλις μου ανακοίνωσε πως θα υποδυθώ τον Πούλουκκο

πουλουκκος
  • Θα έχει κάποιο κομβικό στοιχείο στην εξέλιξη της ιστορίας ο Πούλουκκος;

Στα επεισόδια που γυρίζουμε υπάρχουν διάφορα τρελά και παράλογα όπου ο Πούλουκκος θα περάσει από πολλές φάσεις.

  • Έτυχε να ακούσετε σχόλια για τον ρόλο σας όταν κυκλοφορείτε; Τι σας λένε;

Στον δρόμο προς τις πρόβες έτυχε μία παρέα από ένα μαγαζί να μου φωνάξει «Ρε Πούλλουκκε έλα να πιούμε μία μπύρα παρέα». Αυτό είναι ωραίο, το  γεγονός ότι ένας κακός ρόλος είναι ταυτόχρονα αγαπητός.

  • Πως είναι να συνεργάζεστε με τον Λώρη Λοϊζίδη;

Με τον Λώρη είχαμε μια τυπική συναδελφική σχέση και πριν από λίγο καιρό μου είχε στείλει για μια ακρόαση που θα έκανε, αν θα με ενδιέφερε. Του απάντησα θετικά και με πολλή χαρά. Έτσι έγινε η συνεργασία μας στον «Μελίαρτο» και στη θεατρική παράσταση «Συμπεθέροι από το Μπάκιγχαμ» και ακολούθως στο «Μια Φορά κ έναν καιρό». Αυτό που εκτιμώ πάρα πολύ στον Λώρη είναι το ότι μπορεί να αναγνωρίσει το τι μπορεί ο κάθε ηθοποιός να κάνει. Ήρθε και στο θέατρο να με δει να παίζω και αυτό είναι κάτι πολύ θετικό γιατί συνήθως οι άνθρωποι της τηλεόρασης δεν παρακολουθούν θέατρο. Είναι ένας άνθρωπος που ξέρει να εκτιμά τους ανθρώπους που ανελίσσονται μόνο μέσα από τη δουλειά τους.  

Στους «Συμπέθερους από το Μπάκιγχαμ» δεν ήταν εκβιαστικό να γελάσει κάποιος, γελούσε με τη ψυχή του!

  • Μαζί με τον Λώρη σας παρακολουθήσαμε φέτος και στο θέατρο σε μια υπέροχη παράσταση που έκανε τεράστια επιτυχία τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, τους «Συμπέθερους από το Μπάκιγχαμ». Πως ήταν για εσάς η συγκεκριμένη εμπειρία;

Δεν ήταν εύκολη παράσταση, γιατί όπως είπε και κάποιος σπουδαίος ηθοποιός «Καλός κωμικός είναι αυτός που κάνει τον κόσμο να γελά κάθε 30 δευτερόλεπτα». Αυτό ακριβώς βιώσαμε εμείς στην παράσταση. Δεν ήταν εκβιαστικό να γελάσει κάποιος, γελούσε με τη ψυχή του!

Συμπεθεροι
Από την παράσταση «Συμπεθέροι από το Μπάκιγχαμ»
  • Τι αγαπάτε περισσότερο στο θέατρο και τι στην τηλεόραση αντίστοιχα;

Το θέατρο μπορεί να αλλάξει και να διαμορφώσει συνειδήσεις αν γίνεται σωστά. Εγώ ασχολούμαι με το παιδικό και το εφηβικό θέατρο και είναι κάτι που με αφορά γιατί τα παιδιά και οι έφηβοι είναι το αυριανό μας κοινό. Το θέατρο το αγαπώ γιατί μπορεί να γίνει μία μοναδική εμπειρία. Εγώ έτσι ξεκίνησα να ασχολούμαι με το θέατρο. Πήγα σε ένα χώρο, είδα μια μαγική παράσταση σαν έφηβος, στα 17 μου. Ήταν η παράσταση ο «Σκοινοβάτης» του Ζαν Ζενέ που έπαιζαν ο Νεοκλής Νεοκλέους και ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος. Στην τηλεόραση μπήκα πιο εντατικά τα τελευταία δύο χρόνια και αγαπώ το γεγονός ότι μπαίνεις στο σπίτι του κόσμου ωστόσο αυτό πρέπει να γίνεται με σεβασμό. Νιώθω ότι είναι ένα υπέροχο εργαλείο και για να περάσεις μηνύματα αλλά και για να κάνεις τον τηλεθεατή είτε να σκεφτεί είτε να χαλαρώσει.

Το θέατρο μπορεί να αλλάξει και να διαμορφώσει συνειδήσεις αν γίνεται σωστά

  • Πριν από λίγο καιρό είχατε μιλήσει για τη δική σας δύσκολη εμπειρία που βιώσατε στον χώρο της υποκριτικής. Τι σας δίδαξε το συγκεκριμένο περιστατικό και τι θα συμβουλεύατε κάποιον που ξεκινάει τα πρώτα του βήματα στον χώρο.

Οι δυσκολίες στον χώρο της υποκριτικής υπάρχουν έτσι κι αλλιώς. Αν σκεφτούμε το γεγονός ότι ένας πολύ τυχερός ηθοποιός στην Κύπρο θα έχει δουλειά για 6 μήνες, αυτό αυτόματα καθιστά το επάγγελμα μας δύσκολο στο να παραμείνει ένας ηθοποιός στο επάγγελμα. Οπότε κάποιοι σιωπούν, δεν έχουν άλλη επιλογή. Κακώς βέβαια γιατί νιώθω ότι κι εμείς σαν επαγγελματίες έχουμε μερίδιο ευθύνης . Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτό που κάνουμε είναι η δουλειά μας και να μπορούμε όχι μόνο να απαιτούμε να καθιερωθούμε σαν επάγγελμα αλλά και να μιλάμε για όσας μας ενοχλούν στο εργασιακό μας περιβάλλον. Γιατί αν εγώ δεν μιλήσω τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα και η σιωπή θα μεγαλώνει. Πρέπει λοιπόν πλέον τα πράγματα να λέγονται και να διεκδικούμε, όχι μόνο σαν ηθοποιοί αλλά και σαν άνθρωποι. Πρέπει και οι θεσμοί αλλά και οι άνθρωποι να προστατεύουμε ο ένας τον άλλον και να υπάρχει αλληλεγγύη. Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλω να στείλω.  

ανδρεας μακρης
  • Μιλήστε μας και για τις παραστάσεις σας στο θέατρο.

Ανεβάζουμε στη Λεμεσό στο θέατρο Συνεργείο το έργο «Νταντάδες» στην κυπριακή διάλεκτο, με τον σκηνοθέτη Άδωνη Φλωρίδη, τον Στέλιο Ανδρονίκου και τον Ανδρέα Ιωάννου. Σκηνοθετώ το παιδικό έργο «Μεταξούλης» το οποίο θα ταξιδέψει σε σχολεία και μετέπειτα θα σκηνοθετήσω ακόμη ένα παιδικό, musical, το καινούργιο μας έργο που λέγεται «Ο Μάλο και οι περιπέτειες του βυθού».

Μπορείτε να δείτε τα επεισόδια της σειράς «Μια Φορά Κ' Έναν Καιρό», που έχουν προβληθεί μέχρι στιγμής στο web tv-video on demand στο ant1live. Νέα επεισόδια κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 22:10 στον ΑΝΤ1.