Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μεταναστες

Κραυγή αγωνίας από Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα για τις μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις που δέχονται ως χώρες πρώτης υποδοχής στην Ευρώπη, στην κεντρική και ανατολική δίοδο της Μεσογείου.

Σε κοινή δήλωση, οι τέσσερις χώρες αναφέρονται στην Πολιτική Διακήρυξη που εγκρίθηκε στις 10 Ιουνίου, για εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού προσωρινής και εθελοντικής μετεγκατάστασης, παρά το γεγονός ότι οι χώρες MED 5 υποστήριξαν ένα υποχρεωτικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης. 

Κύπρος- Ελλάδα- Μάλτα

«Δυστυχώς, ο αριθμός των προσφορών για μετεγκατάσταση που έγιναν από τα συμμετέχοντα κράτη μέλη αντιπροσωπεύει μόνο ένα πολύ μικρό κλάσμα του πραγματικού αριθμού των παράνομων αφίξεων που έχουμε δεχθεί μέχρι στιγμής φέτος».

Όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, η κοινή δήλωση εκδόθηκε όχι μόνο εξ αφορμής των μεγάλων μεταναστευτικών ροών που εισέρχονται στις τέσσερις χώρες, αλλά και λόγω του ότι οι διακινητές επινοούν νέους τρόπους για να εμπορεύονται ανθρώπινες ψυχές.

 Δήλωσε αισιόδοξος ότι η κοινή δήλωση των τεσσάρων χωρών θα ληφθεί υπόψη από το συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών των κρατών μελών της ευρωπαϊκής ένωσης.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι στις 8 Δεκεμβρίου οι χώρες πρώτης υποδοχής θα επιδιώξουν να επαναφέρουν στο τραπέζι την αλλαγή της μεθοδολογίας στην υποβολή αιτήσεων ασύλου, θέμα για το οποίο συνεχίζονται οι συζητήσεις και σε διμερές επίπεδο