Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λιμανι παφος

Η Πάφος μαζί με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις αποτελούν πλέον πρότυπα για τον έξυπνο τουρισμό στην Ευρώπη και βρίσκονται στην κορυφή της διεθνούς κατάταξης όσον αφορά τη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την ενσωμάτωση έξυπνων πρακτικών, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου Νάσος Χατζηγεωργίου, με αφορμή την εξασφάλιση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού 2023.

Ο κ. Χατζηγεωργίου εκ των στελεχών που συνέβαλαν στην κατάκτηση του τίτλου Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού 2023 ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως μετά από αρκετούς μήνες προετοιμασιών η Πάφος κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού 2023.

Η απονομή του τίτλου, είπε, αποτελεί μια επιβεβαίωση ότι η πορεία που χαράκτηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τον Δήμο Πάφου και οι δράσεις που υλοποίησαν μέχρι σήμερα διάφοροι φορείς σε συγκεκριμένους τομείς όπως προσβασιμότητα, αειφορία, ψηφιοποίηση, πολιτιστική κληρονομιά και δημιουργικότητα επιβραβεύονται και αναγνωρίζονται πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μέσα από μια αγαστή συνεργασία Δήμου Πάφου και ΕΤΑΠ Πάφου η πρόταση συνέχισε, διαμορφώθηκε και κατατέθηκε τον Ιούνιο. Πρόταση η οποία τον Σεπτέμβριο προκρίθηκε στους 7 Φιναλίστ, συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ανέφερε, «πείσαμε ότι έχουμε συγκεκριμένο πλάνο και όραμα, ενώ στο τελικό στάδιο, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η άψογη παρουσίαση του σχεδίου δράσης για το 2023 το οποίο ικανοποίησε πλήρως τους στόχους που έθετε ο διαγωνισμός δίδοντας μας την διάκρισή».

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηγεωργίου η  Πάφος μαζί με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις αποτελούν πλέον πρότυπα για τον έξυπνο τουρισμό στην Ευρώπη και βρίσκονται στην κορυφή της διεθνούς κατάταξης όσον αφορά τη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την ενσωμάτωση έξυπνων πρακτικών.

Για εμάς ο τίτλος σημαίνει, όπως είπε, «αναβάθμιση της εικόνας που εκπέμπει ο προορισμός τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, δίδει δυνατότητες για εμπλοκή της Πόλης και του προορισμού γενικότερα σε χρηματοδοτικά προγράμματα, δίδει ευκαιρίες για δικτύωση με αρκετές προοδευτικές πόλεις αλλά και με τις προηγούμενες Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού ενώ μας δεσμεύει όλους για περαιτέρω δράση τόσο το 2023 όσο και τα επόμενα έτη».

Επεσήμανε επίσης πως οι νικήτριες πόλεις θα λάβουν εξειδικευμένη υποστήριξη επικοινωνίας και branding για το 2023. Αυτό θα περιλαμβάνει την παραγωγή ενός διαφημιστικού βίντεο, ένα ειδικά σχεδιασμένο γλυπτό hashtag για την πόλη, καθώς και εξατομικευμένες δραστηριότητες προώθησης και προβολή σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και διεθνώς.

Παράλληλα η Πάφος έχει προγραμματίσει σωρεία ενεργειών για προώθηση του τίτλου αλλά και θα ετοιμάσει σχέδιο δράσης καλών πρακτικών έξυπνων προορισμών για υλοποίηση εντός του 2023, κατέληξε ο Διευθυντής της ΕΤΑΠ Πάφου.