Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φδ

Μικρά κράτη-μέλη, όπως η Κύπρος, μπορούν να επιτύχουν πολύ περισσότερα για τους πολίτες τους, όταν έχουν μια μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια στην οποία να βασίζονται, είπε την Τετάρτη η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, σε χαιρετισμό της στο συνέδριο με τίτλο «Μια νέα εποχή για την υγειονομική περίθαλψη στην Κύπρο», που διοργάνωσε η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων στη Λευκωσία. Χαιρετισμό στο συνέδριο απεύθυναν, επίσης, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα και ο πρόεδρος του ΚΕΦΕΑ, Κυριάκος Μικέλλης.

Η Επίτροπος, που εστίασε στη σημασία της Φαρμακευτικής Στρατηγικής της ΕΕ, είπε ότι «σε μια γνήσια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, οι ασθενείς θα πρέπει πάντα να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται, ανεξάρτητα από το πού ζουν», προσθέτοντας ότι τα φάρμακά τους θα πρέπει να είναι διαθέσιμα και οικονομικά, ενώ στην ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία πρέπει να δοθούν οι συνθήκες που χρειάζεται για να ευδοκιμήσει και να παραμείνει παγκόσμιος ηγέτης.

Είπε ότι για την ίδια, η διασφάλιση της κάλυψης των αναγκών των ασθενών είναι πρωταρχικής σημασίας.

Η Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Στρατηγική, είπε, περιλαμβάνει περισσότερες από 50 δράσεις, νομοθετικές και μη, και στοχεύει να διασφαλίσει αυτόν τον θεμελιώδη στόχο, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη θα εδραιωθεί ως τόπος καινοτομίας, με μια ζωντανή φαρμακευτική βιομηχανία.

«Για να το πετύχουμε αυτό, εργαζόμαστε με τους βιομηχανικούς μας εταίρους για να ενισχύσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού και να αντιμετωπίσουμε διαρθρωτικά ζητήματα σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων και να δημιουργήσουμε ένα ευέλικτο ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα επιτρέψει την καινοτομία και την παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη», είπε.

Η Φαρμακευτική Στρατηγική, πρόσθεσε, απευθύνεται τόσο στους ασθενείς όσο και στη βιομηχανία. «Βάζουμε τον ασθενή στο επίκεντρο της φαρμακευτικής μας πολιτικής, σε κάθε βήμα της πορείας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η φαρμακευτική βιομηχανία της ΕΕ παραμένει ανταγωνιστική και καινοτόμος», είπε, προσθέτοντας πως η Ευρώπη «μπορεί και πρέπει» να είναι πρωτοπόρος στην έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία.

Αλλά για να έχει κάποια αξία η καινοτομία, τόνισε, πρέπει να φτάσει στον ασθενή.

Ένα καλό παράδειγμα, σημείωσε, είναι ο τομέας των σπάνιων ασθενειών, όπου, όπως είπε, δεν υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για το 95% αυτών των ασθενειών. Τα «ορφανά φάρμακα», εφόσον εγκριθούν, δεν είναι προσβάσιμα στους ασθενείς εξίσου σε όλα τα κράτη μέλη, είπε, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ως μέρος της Φαρμακευτικής Στρατηγικής της ΕΕ, «θα αναθεωρήσουμε τους ισχύοντες κανόνες για την προώθηση της καινοτομίας, ιδίως εκεί που χρειάζεται περισσότερο και για την αντιμετώπιση των ανεκπλήρωτων αναγκών των ασθενών σε ολόκληρη την ΕΕ».

Η Επίτροπος αναφέρθηκε στον τρόπο που συνεργάστηκαν τα κράτη-μέλη για να αναπτύξουν «μια ιστορική στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια» και που επέτρεψε στην Ένωση να αγοράσει και να διανείμει εμβόλια κατά του κορωνοϊού «σε όλους τους πολίτες της ΕΕ ταυτόχρονα και υπό τις ίδιες συνθήκες, και να σώσουμε αμέτρητες ζωές», σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, πάνω από 20 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως. Πρόσθεσε ότι την περασμένη εβδομάδα, περίπου 9,400 θάνατοι που σχετίζονται με τον Covid-19 αναφέρθηκαν παγκοσμίως, από τον ΠΟΥ. Αυτό είναι σχεδόν 90% λιγότερο από τον Φεβρουάριο, όταν το φετινό εβδομαδιαίο ανώτατο όριο έφτασε τις 75,000, πρόσθεσε.

Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος, είπε, που, από το 2020, ξεκινήσαν τα βήματα για την οικοδόμηση μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, που θα ενισχύσει την ικανότητα της ΕΕ να αντιμετωπίζει από κοινού τις αναδυόμενες απειλές, «αλλά και θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε τις εμβληματικές μας πρωτοβουλίες στον τομέα της υγείας».

«Όλα αυτά δείχνουν ότι όταν συζητάμε για το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο – συζητάμε πραγματικά το μέλλον της Κύπρου, αλλά και το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Η Επίτροπος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, αντιπροσωπεύει τη βασική απάντηση της ΕΕ στην πανδημία COVID-19. Ωστόσο, πρόσθεσε, η οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας δεν αφορά μόνο την ετοιμότητα να ανταποκριθεί στις κρίσεις, καθώς πρόκειται επίσης για την οικοδόμηση των βιώσιμων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης του αύριο, ώστε να παρέχουν καλύτερη φροντίδα στους ασθενείς της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου, προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση στη διάγνωση και τον προσυμπτωματικό έλεγχο, τη θεραπεία και τη φροντίδα, με ταυτόχρονη μείωση των ανισοτήτων σε ολόκληρη την ΕΕ, πρόσθεσε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στοχεύουν στην αξιοποίηση του τεράστιου, όπως είπε, δυναμικού της ψηφιακής υγείας σε ευρωπαϊκή κλίμακα με τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων για την Υγεία, «για να βελτιώσουμε την παροχή υγειονομικής περίθαλψης και να ενθαρρύνουμε την έρευνα και την καινοτομία για νέες και καινοτόμες θεραπείες που σώζουν ζωές».

Όλα αυτά, πρόσθεσε, υποστηρίζονται από σημαντικούς οικονομικούς πόρους και αναφέρθηκε στο αυτόνομο χρηματοδοτικό πρόγραμμα EU4Health, το οποίο, όπως είπε, θα διαθέσει €5,3 δισεκατομμύρια μέχρι το 2027 για να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία, ενώ περισσότερα από €40 δισεκατομμύρια από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν διατεθεί για ζωτικής σημασίας έργα υγείας στα κράτη μέλη μας.

Κλείνοντας, είπε ότι μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας είναι απαραίτητο βήμα για ένα ισχυρό Κυπριακό Σύστημα Υγείας. «Μικρές χώρες της ΕΕ όπως η Κύπρος μπορούν να επιτύχουν πολύ περισσότερα για τους πολίτες τους όταν έχουν μια μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια στην οποία να βασίζονται», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η επιτυχία σε κάθε μία από αυτές τις προσπάθειες εξαρτάται από συνεργασία, εμπιστοσύνη και όραμα και ότι τα  τελευταία τρία χρόνια, «έχουμε δείξει συλλογικά και τα τρία».

«Ας συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο, στην Κύπρο και στην Ευρώπη», είπε η Επίτροπος.

Στο δικό του χαιρετισμό, που μεταδόθηκε οπτικογραφημένος, λόγω του ότι ο ίδιος βρίσκεται σε υπηρεσιακό ταξίδι στην Αθήνα, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, είπε ότι το θέμα του συνεδρίου, το οποίο, όπως είπε, έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας «είναι πολύ επίκαιρο» καθώς, οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας στην Κύπρο, τα τελευταία χρόνια «ανέδειξαν ισχυρές προκλήσεις αλλά ταυτόχρονα και ευκαιρίες».

Η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας συνιστά μία σημαντική κατάκτηση για όλους τους πολίτες, είπε, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων στη βελτίωση της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας των δομών παροχής υγείας «συνιστά μια απαραίτητη υποχρέωση για την επιτυχία του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος».

Ο Υπουργός είπε ότι καθημερινά διαπιστώνονται πολλά περιθώρια για βελτίωση και αναμένεται η συμβολή όλων «για να παραδώσουμε ένα ώριμο, αποδοτικό και επιτυχημένο σύστημα».

Σημείωσε ότι η δημιουργία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων στο πλαίσιο της εφαρμογής του ΓεΣΥ, καθώς και η σύσταση στο εγγύς μέλλον, της Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής, «συνιστούν απτή ένδειξη της αποφασιστικότητας της πολιτείας για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο».

Είπε ακόμη ότι το Υπουργείο Υγείας, ως φορέας της χάραξης της πολιτικής της πολιτείας σε θέματα υγείας, λαμβάνει υπόψη τις θέσεις και την εποικοδομητική κριτική, όλων των φορέων του τομέα της υγείας όπως τους ασθενείς, τη φαρμακοβιομηχανία, τους επαγγελματίες υγείας και όχι μόνο, προσβλέποντας και επιδιώκοντας τη συναίνεση και το συγκερασμό όλων των απόψεων, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός «δυναμικού, καθολικού, οικονομικά βιώσιμου, κοινωνικά ωφέλιμου και δίκαιου συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας, το οποίο θα εξυπηρετεί τον πολίτη σήμερα και στο διηνεκές».

Τα συχνά στενά και επιτακτικά χρονοδιαγράμματα, είπε, καθώς και οι αναφυόμενες ανάγκες όπως η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας COVID-19, «δημιουργούν μια σύνθετη κατάσταση την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε». Ωστόσο, πρόσθεσε, «η αποτυχία δεν αποτελεί ποτέ επιλογή και συνεχίζουμε ακάθεκτοι στην υλοποίηση του οράματος για ένα σύγχρονο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας που να καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες των πολιτών, ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία».

Ο Υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή «παρά να αγκαλιάσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις στο τομέα της υγείας», και να προωθείται η εξέλιξη και προσαρμογή τους στις μεταβαλλόμενες τοπικές και παγκόσμιες συνθήκες, ως χρέος στους πολίτες και παρακαταθήκη στις μελλοντικές γενιές.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΦΕΑ, Κυριάκος Μικέλλης, στον δικό του χαιρετισμό είπε ότι αυτό το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια καμπή για τον τομέα της υγείας, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναθεωρήσει τη φαρμακευτική νομοθεσία της ΕΕ «είναι καίριας σημασίας» για το μέλλον του τομέα της υγείας και της πρόσβασης στα φάρμακα, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα, είπε.

«Η έγκαιρη, γρήγορη και αποτελεσματική πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες αποτελεί επίσης πρόκληση για το Γενικό Σύστημα Υγείας στην Κύπρο και δυστυχώς ελάχιστα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ οι ασθενείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε φάρμακα και θεραπείες», είπε.

Πρόσθεσε ότι η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να στοχεύει στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας, και της προσβασιμότητας των φαρμάκων για όλους, υποστηρίζοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Ο κ. Μικέλλης είπε ότι πιστεύουν ότι λύσεις, που θα οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και ταυτόχρονα θα διασφαλίζουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα, μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω ανοιχτού διαλόγου, σεβασμού και συμπερίληψης όλων των ενδιαφερομένων στις διαδικασίες.