Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Όνειρό τους είναι μια «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, που στέκεται στα δικά της πόδια και θα γίνει πολύ πιο γρήγορα «η αναγνώριση μιας Κύπρου που αυξάνεται η ευημερία της», ανέφερε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες το απόγευμα στον παράνομο «Μπαϊράκ».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στην συνέντευξη ο κ. Οκτάι είπε ότι είναι «εξαιρετικά αποφασισμένοι» σε αυτό το θέμα. «Δεν το λέμε αυτό μόνο για να γίνεται κουβέντα. Όμως, πρέπει να αυξήσουμε και την επιθυμία, την όρεξη και την αποφασιστικότητα σε σχέση με αυτό στην πλευρά της τδβκ και αυτό γίνεται από μέσα. Δηλαδή, εμείς δεν μπορούμε να το εξαναγκάσουμε αυτό απ’ έξω, δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε απ’ έξω, πρέπει να γίνει από μέσα»

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, είπε ότι το τουρκικό έθνος διατηρούσε πάντοτε την καλή του βούληση και υπήρξαν περίοδοι που είπε ότι «αν θα βρεθεί λύση ομοσπονδίας ελάτε», όμως δεν επιτεύχθηκε αποτέλεσμα παρά την πάροδο δεκαετιών και γι’ αυτό η Τουρκία με την «τδβκ» λένε «φτάνει πια».

Εξέφρασε την άποψη ότι δοκιμάστηκε κάθε φόρμουλα για εξεύρεση ομοσπονδίας στην Κύπρο και επανέλαβε ότι η Τουρκία παρείχε στήριξη στο Σχέδιο Ανάν. «Όμως το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα θέλουν να είναι οι μόνοι κυρίαρχοι στο νησί», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε: «Η λύση μας που βρίσκεται στο τραπέζι είναι τα δύο κράτη στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Δεν είμαστε ανοικτοί σε απολύτως καμία πρόταση εκτός αυτού. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν χαΐρι. Γι’ αυτό δεν μπορούν να βρουν λύση στο Κυπριακό». 

Αναφερόμενος στην έκκληση του Τούρκου Προέδρου από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος, ο Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι «η Τουρκία έκανε ό,τι περνάει από το χέρι της και θα συνεχίσει να το κάνει».

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν είπε ότι από εδώ και στο εξής είναι η περίοδος της αναγνώρισης πλέον. Δηλαδή πέρασε η περίοδος της αναφοράς σε δύο λαούς, σε δύο διαφορετικές κοινότητες κλπ. Ακόμα ισχύει η έκκλησή μας προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, την ελληνική πλευρά, συμπεριλαμβανομένων και των εγγυητριών δυνάμεων σε σχέση με συνομιλίες με καθεστώς δύο κυριαρχικά ίσων κρατών», είπε.

Το ψευδοκράτος είναι ένα από τα βασικά τους θέματα σε κάθε πλατφόρμα, σε κάθε συνάντηση, σημείωσε λέγοντας ότι αυτή την βδομάδα υπάρχει ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν για την σύνοδο κορυφής των τουρκικών κρατών. «Και εκεί αυτό είναι ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα, δηλαδή να λάβει μέρος η τδβκ με το καθεστώς τουλάχιστον του παρατηρητή. Να εκπροσωπηθεί και εδώ η τδβκ».

Ένα από τα βασικά τους έργα, συνέχισε, είναι η «προεδρία» και η «βουλή» μαζί με τον «εθνικό κήπο». Ένα θαυμάσιο έργο, όπως είπε. «Αυτό έχει σχέση με μετατροπή σε πράξη της έκκλησης που έκανε ο Πρόεδρος μας για αναγνώριση της τδβκ. Δηλαδή, εδώ υπάρχει ένα κράτος. Λέγοντας δύο κυριαρχικά ίσα κράτη, ουσιαστικά το κράτος αποτελείται από σύμβολα. Αυτό είναι ένα σύμβολο με αυτή την έννοια. Αυτή είναι μια σφραγίδα. Είναι μια σφραγίδα της τδβκ, των Τούρκων της Κύπρου για το μέλλον όχι μόνο για το σήμερα».

Ακούμε διαφορετικές φωνές, είπε. «Θα βρουν απέναντί τους το κράτος της Τουρκίας, το κράτος της τδβκ όσοι αντιτίθενται σε αυτό, στην κυριαρχία της τδβκ, στην ανεξαρτησία της, στο ίσο καθεστώς της και λένε όχι σε αυτή την σφραγίδα. Θα το παρακολουθούμε μέχρι τέλους». 

Αναφερόμενος στην άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Οκτάι είπε ότι παρακολουθούν το θέμα από κοντά και δεν θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί απειλή για την ασφάλειά τους και να υλοποιηθεί οποιοδήποτε «παιχνίδι» στην περιοχή, αν επηρεάζει άμεσα την ασφάλειά τους.

Σημειώνοντας ότι συζητούν τις ανησυχίες τους με τις ΗΠΑ στο ανώτατο επίπεδο, ανέφερε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και ότι δεν είναι προς όφελος κανενός οι εξοπλισμοί στην Κύπρο.

Ο κ. Οκτάι αναχώρησε από τα κατεχόμενα χθες το βράδυ.