Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μετανάστες

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υποδεχτεί τελικά το πλοίο Ocean Viking επί του οποίου βρίσκονται 234 ναυαγοί πρόσφυγες.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν το πλοίο θα δέσει αύριο στην Τουλόν της Γαλλίας, ενώ υπογράμμισε πως η απόφαση υιοθετήθηκε για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους. Ωστόσο κατήγγειλε την ιταλική κυβέρνηση λέγοντας πως με την άρνηση της να υποδεχτεί το πλοίο παραβίασε τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Η έκκληση της Κομισιόν για άμεση αποβίβαση των διασωθέντων

Νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ανακοίνωσή της ζήτησε την άμεση αποβίβαση, στο πλησιέστερο σημείο ασφαλείας, όλων των ατόμων που διασώθηκαν και βρίσκονται στο Ocean Viking.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η κατάσταση στο πλοίο έχει φτάσει σε κρίσιμο επίπεδο.

Η Κομισιόν τονίζει πως πρέπει η κατάσταση να αντιμετωπιστεί επειγόντως για να αποφευχθεί ανθρωπιστική τραγωδία, λέγοντας πως η διαχείριση της μετανάστευσης αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά από τα κράτη μέλη που συνεργάζονται για την επίτευξη κοινών ευρωπαϊκών λύσεων.

Η νομική υποχρέωση για διάσωση και διασφάλιση της ασφάλειας της ζωής στη θάλασσα είναι σαφής και αδιαμφισβήτητη, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που οδηγούν τους ανθρώπους να βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου επισημαίνει η Επιτροπή. Παράλληλα υπενθυμίζει την αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας και καλεί τα κράτη μέλη να εργαστούν από κοινού για να εξασφαλίσουν μια κοινή απάντηση, με την ανθρώπινη ζωή να είναι υψίστης και πρωταρχικής σημασίας.

Πηγή: Cnn.gr