Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παρακολουθησεις

Μια αμφίρροπη μάχη να εκτυλίσσεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην επιτροπή PEGA για την τελική μορφή που θα προσλάβει η έκθεση για τις παρακολουθήσεις.

Η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως πληροφορείτε ο ΑΝΤ1, θα επιχειρήσει ριζική τροποποίηση της έκθεσης του προσχεδίου, υποβάλλοντας μια σειρά τροπολογιών και θεωρώντας ότι η εικόνα που δόθηκε στο προσχέδιο της φιλελεύθερης Σοφί Ιν'τ Βελντ, δεν αντικατοπτρίζει τις θέσεις των πολιτικών ομάδων ούτε και τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί στο πλαίσιο αποστολών περιλαμβανομένων των αποστολών στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Παρόμοιες θέσεις φέρετε να υιοθετεί και η ομάδα των ευρωπαίων συντηρητικών και μεταρρυθμιστών. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο επικεφαλής της εν λόγω πολιτικής ομάδας στην επιτροπή για τις παρακολουθήσεις, έστειλε πριν από λίγο γραπτώς τις θέσεις του υποστηρίζοντας ότι, στοιχεία που έχουν περιληφθεί στην έκθεση αποτελούν απλώς αναπαραγωγή δημοσιογραφικών ρεπορτάζ και βασίζονται σε πληροφορίες και μόνο.

Σύμφωνα με τον Πολωνό Ευρωβουλευτή Ντόμινικ Περοτέτ το προσχέδιο έκθεσης της ευρωβουλής μοιάζει με δελτίο τύπου και αυτά που θεωρεί ως στοιχεία και γεγονότα προέρχονται από πληροφορίες στον τύπο.

Με άλλα λόγια και αυτή η πολιτική ομάδα, των ευρωπαίων συντηρητικών και μεταρρυθμιστών αμφισβητεί κάποια τουλάχιστον σημεία του προσχεδίου της έκθεσης.
Στον αντίποδα επισημαίνεται ότι πριν από λίγο εκπρόσωπος των πρασίνων χαιρέτησε το προσχέδιο της εισηγήτριας δίνοντας τάσεις στήριξης του κειμένου και δημιουργώντας εικόνα ψήφου εμπιστοσύνης.

Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, το σκηνικό στην ομάδα PEGA είναι κατακερματισμένο, υπάρχουν δηλαδή δύο στρατόπεδα αν όχι τρία και όλα αυτά ενόψει των τροπολογιών που αναμένεται να υποβληθούν πριν από την πρώτη ανάγνωση που αναμένεται στις 27 Νοεμβρίου.

Αναφέρεται ότι, η εισηγήτρια Σοφί Ιν'τ Βελντ έχει συγκεντρώσει φώτα αμφισβήτησης και η ίδια σε προσωπικό επίπεδο λόγω της πρακτικής που υιοθέτησε καθώς κοινοποίησε το προσχέδιο της στα μέλη της επιτροπής της Ευρωβουλής, ελάχιστη ώρα πριν από τη συνέντευξη τύπου.

Η ενέργεια της επικρίθηκε έντονα από την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος οδηγώντας τον Πρόεδρο της επιτροπής PEGA να εκδώσει ανακοίνωση επισημαίνοντας το αυτονόητο ότι δηλαδή το προσχέδιο της έκθεσης δεν αποτελεί το τελικό κείμενο και ότι θα υπάρξουν τροπολογίες.

Πιο έντονοι ευρωβουλευτές της νέας δημοκρατίας χρεώνουν μίνι πραξικοπηματική συμπεριφορά στην εισηγήτρια.

Όλα αυτά καταδεικνύουν ήδη μια τάση αμφισβήτησης και εκ των έσω του προσχεδίου έκθεσης το οποίο έχει ακόμα δρόμο να διανύσει και αρκετά επεισόδια μέχρι να προσλάβει την τελική του μορφή.