Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τμήμα μετανάστευσης

Σε «θρίλερ» εξελίσσεται η υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας χθες μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή», αναφορικά με απέλαση πρώην ποδοσφαιριστή και της οικογένειας του. Για το θέμα εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ πρώην πρόεδρος της Νέας Σαλαμίνας, ομάδα στην οποία αγωνίστηκε ο πρώην ποδοσφαιριστής, μιλά για 100% ανακρίβειες.

Όπως ανέφερε στο «Μέρα Μεσημέρι» ο Δρ. Διόφαντος Χρυσοστόμου, ο πρώην ποδοσφαιριστής έφτασε στην Κύπρο νόμιμα το 1992 με την σύζυγο του για να παίξει ποδόσφαιρο. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν μάλιστα αποκτήσει και τρία παιδιά, τα οποία και φοιτούν σε δημόσια σχολεία της Δημοκρατίας.

Όπως σημειώνει ο κ. Χρυσοστόμου, με το πέρας της ποδοσφαιρικής του καριέρας, δεν είχε το οποιοδήποτε καθεστώς παραμονής στο έδαφος της Δημοκρατίας. Από τότε ζητήθηκε με πέραν των δέκα επιστολών να εξεταστεί το ζήτημα ανθρωπιστικά, λόγω και του ότι τα τρία παιδιά έχουν γεννηθεί στην Κύπρο, βαπτιστεί και φοιτούν σε δημόσια σχολεία.

Η οικογένεια μάλιστα δεν είχε οποιαδήποτε σχέση ή δεσμό με την Σιέρα Λεόνε, μιας και όλοι τους οι συγγενείς είχαν φύγει από τη ζωή, ενώ υπήρχαν και διαμάχες στη χώρα. Στην Κύπρο μάλιστα είχαν αρχίσει τη δική τους ζωή.

«Η οικογένεια δεν έχει το παραμικρό έσοδο για να συντηρηθεί. Συντηρούν την οικογένεια κάποιοι φίλοι, κάποια από τα Σωματεία στα οποία είχε αγωνιστεί ο πρώην ποδοσφαιριστής, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται» σημείωσε επιπρόσθετα ο κ. Χρυσοστόμου.

Απέρριψε μάλιστα κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Υπουργείου Εσωτερικών, ότι η οικογένεια «αγνόησε τις αρχές» για να προβεί στις δέουσες ενέργειες για νομιμοποίηση της παραμονής του.

«Δώσαμε πολλές ευκαιρίες νομιμοποίησης»

Το κράτος όχι μόνο δεν «πετά στο δρόμο οικογένεια πρώην ποδοσφαιριστή», αλλά έδωσε πολύ περισσότερες, από όσες επιτρεπόταν, ευκαιρίες νομιμοποίησης πλην όμως από την πλευρά των αλλοδαπών το μόνο που παρατηρήθηκε ήταν η προκλητική παραγνώριση και η εκμετάλλευση της ανοχής των αρχών, αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών σε γραπτή του απάντηση. 

Το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι η συγκεκριμένη οικογένεια απασχολεί τις αρχές για πέραν της δεκαετίας.

Το ΥΠΕΣ σε ανακοίνωση του, σημειώνει ότι «παρά το ότι διέμεναν παράτυπα στη Δημοκρατία για 9 ολόκληρα χρόνια και επανειλημμένα απασχόλησαν την Αστυνομία, το Υπουργείο Εσωτερικών σε έξι διαφορετικές περιπτώσεις ενημέρωσε εγγράφως τον αλλοδαπό ότι θα πρέπει είτε να προβεί στις δέουσες ενέργειες για νομιμοποίηση της παραμονής του, είτε να επαναπατριστεί, αυτός προκλητικά αγνόησε τις αρχές».  

Προστίθεται ότι «παρά την παραγνώριση των αρχών από τον αλλοδαπό, στις 25 Φεβρουαρίου του 2021 το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε εγγράφως τον δικηγόρο των αιτητών, ότι δόθηκε έγκριση για υποβολή αιτήματος για εξασφάλιση άδειας επισκεπτών κάτι όμως που και πάλι δεν έπραξαν». 

Η τελευταία γραπτή ενημέρωση, σημειώνεται, τους δόθηκε στις 5 Αυγούστου 2022 με προθεσμία αναχώρησης την 31η Αυγούστου, περίοδο κατά την οποία τα σχολεία είναι κλειστά ώστε να δοθεί χρόνος μετακίνησης τους χωρίς να προκληθεί πρόβλημα στην φοίτηση των παιδιών. 

«Είναι φανερό ότι το κράτος όχι μόνο δεν «πετά στο δρόμο οικογένεια πρώην ποδοσφαιριστή» όπως η εφημερίδα γράφει, αλλά έδωσε πολύ περισσότερες, από όσες επιτρεπόταν, ευκαιρίες νομιμοποίησης πλην όμως από την πλευρά των αλλοδαπών το μόνο που παρατηρήθηκε ήταν η προκλητική παραγνώριση και η εκμετάλλευση της ανοχής των αρχών», καταλήγει η ανακοίνωση.