Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Επιτροπή Νομικών

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών η συζήτηση του θέματος των παρακολουθήσεων στον απόηχο της δημοσιοποίησης του προσχεδίου της έκθεσης της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην εισαγωγική τοποθέτηση του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ που ενέγραψε το θέμα, Άριστος Δαμιανού, άφησε αιχμές κατά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη.
Συγκεκριμένα μίλησε για σύγκρουση συμφέροντος, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να αυτοεξαιρεθεί από την ποινική δίωξη κατά της εταιρείας του κατασκοπευτικού βαν καθότι υπάρχουν συνθήκες έλλειψης αντικειμενικής αμεροληψίας.


Ο κύριος Αγγελίδης αντέδρασε έντονα, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν είναι διεφθαρμένος:


«Δεν υπήρξε επαγγελματική δραστηριότητα. Μακάρι να φανώ ψεύτης. Γίνεται προσπάθεια αφοπλισμού για ανθρώπους που περνούν αποφάσεις. Δεν υπήρξε η παραμικρή σύγκρουση συμφέροντος. Δεν υπήρξε σύνδεση του γραφείου. Όχι κύριοι, δεν υπήρξε επιχειρηματική δραστηριότητα. Είμαι σε αυτή τη θέση γιατί θεωρώ ότι μπορώ να προσφέρω σε αυτό τον τόπο. Υπάρχει προσπάθεια αφοπλισμού μου. Δεν είμαι διεφθαρμένος»

 

Ο κύριος Αγγελίδης παράλληλα εξήγησε ότι: 


Από τις επιστημονικές έρευνες που έγιναν στην Κύπρο και το εξωτερικό, δεν εντοπίσθηκαν δεδομένα που να τείνουν να καταδείξουν ότι ο εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε για παρακολούθηση ή υποκλοπή οποιασδήποτε μορφής επικοινωνίας μεταξύ χρηστών ή υποκλοπής ηλεκτρονικών αρχείων. Αποδείχθηκε ότι είχαν τη δυνατότητα παρακολούθησης πλην όμως δεν έγινε κάτι τέτοιο. Αν υπήρχαν παρακολουθήσεις θα αντιμετωπιζόταν εντελώς διαφορετικά η υπόθεση.

Ο Άριστος Δαμιανού μίλησε επίσης για διάβημα του Γραφείου του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού προς το Υπουργείο Εμπορίου για να μεσολαβήσει υπέρ μίας προσφοράς της εταιρείας του κατασκοπευτικού βαν στην Ολλανδία.

Απαντώντας εκπρόσωπος του Υπουργείου σημείωσε πως για το χειρισμό του ζητήματος υπάρχει εμπιστευτικό έγγραφο, ενώ ο Νίκος Τορναρίτης, παρενέβη δηλώνοντας ότι δεν υπήρξε κανένα διάβημα από το Γραφείο του Προέδρου του ΔΗΣΥ.

«Τμήματα και Υπηρεσίες ενεπλάκησαν, κατόπιν διαβημάτων από το Γραφείο του Προέδρου του Συναγερμού, σε μια διαδικασία εκ μέρους της εταιρείας WISPEAR του Ντίλιαν αναφορικά με προσφορά που της είχε κατακυρωθεί στην Ολλανδία.», επισήμανε ο κ. Δαμιανού. 

«Πρώτα και πάνω απ’ όλα, κανείς δεν πρέπει να θυσιάζει την αποστολή της Επιτροπής μας στην προεκλογική σκοπιμότητα και το γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σε ενενήντα μέρες θα έχουμε προεδρικές εκλογές. Το δεύτερο που θέλω να πω, κανείς δεν πρέπει να εμπλέκει τη χώρα μας σε ένα κυνήγι μαγισσών», σημείωσε ο κ. Τορναρίτης. 
Κατά τη συζήτηση ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος υπέδειξε ότι στο μητρώο του Υφυπουργείου ενεγγράφησαν 32 εταιρίες  τεχνολογίας που ασχολούνται με την παραγωγή λογισμικών .

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι  μόλις 4 είναι οι εταιρίες οι οποίες ασχολούνται με λογισμικά παρακολούθησης διπλής τεχνολογίας και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κενά στο εποπτικό πλαίσιο, τα οποία θα καλυφθούν με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί το Δεκέμβριο.

«Είναι σύνθετη η δομή των εταιρειών που ασχολούνται με αυτό τον τομέα και για αυτό είναι δύσκολη η εποπτεία τους. Γι’ αυτό το λόγο το νομικό πλαίσιο πρέπει να ισχυροποιηθεί», υπογράμμισε ο κ. Κόκκινος. 

Σημειώνεται ότι οι εξοπλισμοί που βρίσκονταν στο κατασκοπευτικό βαν και κρίθηκαν παράνομοι έχουν κατασχεθεί και καταστραφεί ενώ το βαν βρίσκεται στην αποθήκη του Τμήματος Τελωνείων στη Λεμεσό.

Πολιτικοί διαξιφισμοί 

Το ζήτημα των παρακολουθήσεων υπήρξε αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης και εκτός βουλής.

«Ακόμη ένα σκάνδαλο διαστάσεων. Ακόμη ένα σκάνδαλο που εκθέτει την Κυπριακή Δημοκρατία διεθνώς. Ακόμη μια πέτρα κάτω από την οποία, βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, ο Αβέρωφ Νεοφύτου», τόνισε ο Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Θεόδωρος Μανιταράς. 

«Αυτή η ξεκάθαρη πολιτική σκοπιμότητα και συκοφαντία από τους πρίγκηπες του ψεύδους, πρέπει να σταματήσει. Τόσο ο Δημοκρατικός Συναγερμός όσο και ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν έχουν καμία ανάμιξη στην υπόθεση των παρακολουθήσεων», ανέφερε ο Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου. 

Σφήνα στην κόντρα μπήκαν το απόγευμα και οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Αχιλλέας Δημητριάδης.
«Μετά τις πολιτογραφήσεις, ήρθαν οι παρακολουθήσεις. Οι κυβερνώντες εργαλειοποιούν κράτος και θεσμούς για να κάνουν τις δουλειές τους, σέρνοντας το όνομα της Κύπρου από το ένα σκάνδαλο στο άλλο», επισήμανε ο κ. Μαυρογιάννης. 

«Ο διασυρμός του ονόματος της Κύπρου διεθνώς συνεχίζεται και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του προσποιούνται ότι δεν τρέχει τίποτε: ούτε με τα χρυσά διαβατήρια, ούτε τώρα για τις παρακολουθήσεις», σημείωσε ο Υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης. 

Στέφη Δράκου
Κυριάκος Κόκκινος
Στέλιος Παπαθεοδώρου.j
Δαμιανού ΑΚΕΛ.
Επιτροπή Νομικών
Επιτροπή Νομικών
Επιτροπή Νομικών
Επιτροπή Νομικών.
Επιτροπή Νομικών
Επιτροπή Νομικών