Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Όλαφ Σόλτς

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς υποσχέθηκε εχθές επιπρόσθετη βοήθεια για τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την Κλιματική Αλλαγή, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27) στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, αναφέρει η εφημερίδα FAZ.

Ο Καγκελάριος ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα διαθέσει 170 εκ. ευρώ για μια παγκόσμια προστατευτική ασπίδα ενάντια στους κλιματικούς κινδύνους. «Ως προεδρεύουσα χώρα του G-7, θέλουμε να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια προστατευτική ασπίδα έναντι των κλιματικών κινδύνων», τόνισε ο Όλαφ Σολτς.

Αναφέρεται ότι με την πρωτοβουλία του ο Σολτς ανταποκρίθηκε σε αίτημα της ομάδας των πιο ευάλωτων χωρών στην Κλιματική Αλλαγή, η οποία έχει πλέον αυξηθεί στις 57 παγκοσμίως. Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Γκάνας, ο οποίος αυτήν την περίοδο προεδρεύει της ομάδας, ο Καγκελάριος προτίθεται να προωθήσει σήμερα το σχέδιό του σε ένα πρωινό εργασίας. Αρχικά το σχέδιο θα περιλαμβάνει επτά χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις πλημμύρες, μεταξύ αυτών και το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Η Γραμματεία που θα επιβλέπει την υλοποίηση του προγράμματος θα εδρεύει στη Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η νέα ανακοίνωση εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοίνωσε ο Όλαφ Σολτς προσερχόμενος στο παραθαλάσσιο θέρετρο στη χερσόνησο του Σινά: Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση σκοπεύει να επεκτείνει την ετήσια χρηματοδότηση για το Κλίμα στα 6 δισ. ευρώ έως το 2025, ενώ αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στα 5,3 δισ. ευρώ. Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι η αύξηση είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι φαίνεται με την πρώτη ματιά: Σε τελική ανάλυση, στην περίπτωση των περισσότερων έργων πρόκειται για περιορισμένες χρονικά συμφωνίες με μεμονωμένες χώρες.

Εκτός από το σχέδιο για την αντιστάθμιση των ζημιών και των απωλειών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, ο Σολτς αναφέρθηκε σε ένα «στέρεο πρόγραμμα εργασίας για τη μείωση των εκπομπών» ως περαιτέρω στόχο της Διάσκεψης, προστίθεται.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αναγνώρισε μεν ότι λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της επακόλουθης ενεργειακής κρίσης η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει έως το 2024 περισσότερο άνθρακα για παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, ωστόσο αναφέρθηκε ως αντιστάθμισμά στην απόφαση να τερματιστεί ήδη από το 2030 η χρήση του λιγνίτη στην περιοχή του Ρήνου. Ο Σολτς επιβεβαίωσε επίσης το στόχο να γίνει η Γερμανία κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2045.

Ο Γερμανός Καγκελάριος αναμένεται να αξιοποιήσει σήμερα την παρουσία του στη Διάσκεψη για μια σειρά διμερών συναντήσεων που δεν σχετίζονται άμεσα με το ζήτημα του Κλίματος. Τρία μέλη της γερμανικής κυβέρνησης θα ταξιδέψουν από τη Γερμανία την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και οι πραγματικές διαπραγματεύσεις θα εισέλθουν στην τελική τους φάση: Η Υπουργός Εξωτερικών Μπέρμποκ, η Υπουργός Περιβάλλοντος Στέφι Λέμκε και η Υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας Σούλτσε, η οποία είναι υπεύθυνη για τη συνεργασία για την Κλιματική Πολιτική με τις φτωχότερες χώρες. Ο Υπουργός Οικονομίας Χάμπεκ θα εκπροσωπηθεί από Υφυπουργό.

Φέτος και για πρώτη φορά οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της Διάσκεψης δεν διεξάγονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά από το Υπουργείο Εξωτερικών, του οποίου η αρμοδιότητα για τη διεθνή Πολιτική για το Κλίμα θεσπίστηκε μετά την ανάδειξη της νέας γερμανικής κυβέρνησης.

Ήταν επιθυμία της Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία ήθελε να εξασφαλίσει τη διαχείριση αυτού του σημαντικού για τους Πρασίνους θέματος. Ως επικεφαλής διαπραγματευτής έφερε στο Υπουργείο Εξωτερικών την πρώην επικεφαλής της Greenpeace, Τζένιφερ Μόργκαν.

Οι διαφορετικοί τόνοι είναι ήδη ορατοί σε ένα σημαντικό θέμα, την αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Ο Σολτς ταξίδεψε πρόσφατα στη Σενεγάλη για να προωθήσει ένα έργο στα ανοικτά των ακτών της χώρας. Ωστόσο, η Morgan είχε δηλώσει πρόσφατα ότι δεν θα υπάρξει κρατική χρηματοδότηση για τέτοια έργα και ότι πιθανότατα δεν θα αποδώσουν ούτε από οικονομικής απόψεως.

Στην Καγκελαρία, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζεται η άποψη ότι οι αναπτυσσόμενες και οι αναδυόμενες χώρες δεν θα πρέπει να σταματήσουν να αξιοποιούν νέες πηγές Ενέργειας υπέρ της ανάπτυξής τους, ειδικά από τη στιγμή που θα πρέπει να βασιστούν περισσότερο στο φυσικό αέριο για μια μεταβατική περίοδο, προκειμένου να εγκαταλείψουν πλήρως τον άνθρακα και το πετρέλαιο και να επιτύχουν τους κλιματικούς τους στόχους.

Στο Βερολίνο δεν αναμένουν ότι το φυσικό αέριο από τη Ρωσία θα ρεύσει στο άμεσο μέλλον προς άλλες χώρες σε παρόμοιες ποσότητες όπως μέχρι πρότινος. Και αυτό θα πρέπει να αντισταθμιστεί σε παγκόσμια κλίμακα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για τον Σολτς η Πολιτική για το Κλίμα συνδέεται στενά με τα γεωπολιτικά ρήγματα. Ο στόχος είναι να συνδεθούν πιο στενά με τη Δύση οι χώρες που δεν έχουν ακόμη σαφώς λάβει θέση. Οι υποδείξεις με διδακτικό ύφος σε σχέση με την Πολιτική για το Κλίμα θα μπορούσαν σε αυτό το πλαίσιο να αποδειχθούν επιβλαβείς.

Στο Σαρμ ελ Σέιχ ο Καγκελάριος θέλει να προωθήσει το σχέδιό του για μια Διεθνή Λέσχη για το Κλίμα: Χώρες με παρόμοιες φιλοδοξίες για την Κλιματική Πολιτική θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αποφύγουν νέους εμπορικούς φραγμούς, όπως οι δασμοί για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Από την σκοπιά της Γερμανίας, η ανταπόκριση στην πρωτοβουλία θα αποτελέσει ένα από τα κριτήρια της επιτυχίας της Διάσκεψης.