Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Αναστασιάδης

Τη μεγάλη σημασία της COP27 στην εφαρμογή αποφάσεων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής υπογράμμισε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε παρέμβαση του κατά τις εργασίες της Συνόδου COP27 που πραγματοποιούνται στο Σαρμ ελ Σέιχ, της Αιγύπτου.

Μιλώντας στη Σύνοδο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι πολλές επιστημονικές μελέτες, περιλαμβανομένης και της πρόσφατης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, στέλνουν το ξεκάθαρο μήνυμα πως μόνο με μια δραματική μείωση των ρύπων του μονοξειδίου του άνθρακα μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή μιας περιβαλλοντικής καταστροφής από τις αυξανόμενες θερμοκρασίες, τονίζοντας ότι πρέπει να δράσουμε συλλογικά, αποφασιστικά και επειγόντως για την αποτροπή χειρότερων επιπτώσεων.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι ένα μεσογειακό νησί που βρίσκεται σε μια περιοχή που ήδη βιώνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, αυξημένες θερμοκρασίες που θέτουν σε κίνδυνο τα δάση και τα οικοσυστήματα μας και επηρεάζει την καθημερινότητα των ανθρώπων.

Επεσήμανε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση ήδη εφαρμόζει τη Στρατηγική Εθνικής Προσαρμογής από το 2017 και βρίσκεται στη διαδικασία αναβάθμισης της με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση των πολλαπλών, περίπλοκων και αλληλένδετων κινδύνων και επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.

«Παρά το μικρό μέγεθος της χώρας μας και του μικρού ποσοστού εκπομπών ρύπων, εντούτοις είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε στη μείωση των ρύπων του μονοξειδίου του άνθρακα», είπε ο Πρόεδρος.

Επεσήμανε ακόμα ότι η Κύπρος έχει δεσμευτεί στα πλαίσια της ΕΕ να μειώσει τους ρύπους θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030.

Σημείωσε, επίσης, ότι σε εθνικό επίπεδο η Κύπρος έχει αναθεωρήσει τις εθνικές της πολιτικές για να τις καταστήσει πιο κατάλληλες, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθει μέχρι το 2030, ενώ έχει αρχίσει την εφαρμογή της μακρόχρονης στρατηγικής για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη ότι εις αναγνώριση της σημαντικής επίδρασης της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, έχουμε αναπτύξει την πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, που οδήγησε στην ανάπτυξη του περιφερειακού σχεδίου δράσης που αφορά πολιτικές και μέτρα στη βάση επιστημονικών ευρημάτων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε επίσης τη σημασία του ρόλου της νεολαίας στις προσπάθειες για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με στόχο την εξασφάλιση ενός ευοίωνου μέλλοντος.