Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πυρηνικα

Πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν, διεξήγαγε μυστικά συνομιλίες με αξιωματούχους της Ρωσίας, με σκοπό να μειωθεί ο κίνδυνος ο πόλεμος στην Ουκρανία να γενικευθεί ή να γίνει χρήση πυρηνικών όπλων.

Η πηγή αυτή, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, διευκρίνισε πως οι επαφές του κ. Σάλιβαν με Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους συνεχίζονται. Στις συνομιλίες αναφέρθηκε πρώτη η εφημερίδα Wall Street Journal. Το Κρεμλίνο δεν θέλησε χθες να κάνει κανένα σχόλιο για το δημοσίευμα αυτό.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν συνομιλίες για τη διεξαγωγή των πρώτων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών για τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, γράφει σήμερα η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη τέσσερις πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών για την στρατηγική σταθερότητα έχουν παγώσει από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, μολονότι η συνθήκη Νέα START για την μείωση των πυρηνικών όπλων παραμένει σε ισχύ. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να διεξαχθούν στην Μέση Ανατολή, διευκρινίζει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν θεωρεί πλέον την Ελβετία, χώρα που παραδοσιακά φιλοξενούσε τις συνομιλίες, επαρκώς ουδέτερη μετά την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Μόσχα πρέπει να «υποχρεωθεί» να συμμετάσχει σε «αληθινές» ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο, έκρινε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για τον οποίο η Ρωσία είναι «αποσταθεροποιητική» δύναμη σε ευρύ φάσμα ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Ζελένσκι κατήγγειλε την «αποσταθεροποιητική επιρροή» της Μόσχας εν μέσω πολέμου, πολλαπλών κρίσεων —ενεργειακής, επισιτιστικής— και αυτής που αποκάλεσε καταστροφή των διεθνών σχέσεων. Η ατζέντα όσον αφορά την κλιματική κρίση «πλήττεται αληθινά» και το θέμα αυτό δεν μπορεί να «τεθεί σε αναμονή». Συνέδεσε τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής «με την ανάγκη να τερματιστεί αμέσως η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, να αποκατασταθεί η εδαφική μας ακεραιότητα και να αναγκαστεί η Ρωσία (να συμμετάσχει) σε αληθινές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Εξάλλου, είπε ακόμη πως δεν αποκλείει να μεγεθυνθεί ο κατάλογος των εταιρειών που επιτάσσονται στο πλαίσιο της πολεμικής προσπάθειας. «Δεν αποκλείω περαιτέρω παρόμοιες αποφάσεις», διεμήνυσε ο κ. Ζελένσκι μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησής του πως πήρε τον έλεγχο πέντε μεγάλων εταιρειών.