Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αρχιεπισκοπ

Ο Αρχιεπίσκοπος νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομος ο Δεύτερος, κατά κόσμον Ηρόδοτος Δημητρίου, γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1941, στην Τάλα της Επαρχίας Πάφου.
 
Αμέσως μετά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση έγινε δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου, και στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο Πάφου, από όπου αποφοίτησε το 1963 και τον ίδιο χρόνο χειροτονήθηκε διάκονος.
 
Το 1968 άρχισε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1972. Τη ίδια χρονιά εξελέγη ομόφωνα ηγούμενος της Μονής Αγίου Νεοφύτου, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και εγκαθιδρύθηκε ως ηγούμενος στις 12 Νοεμβρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.
Τον Φεβρουάριο του 1978 εξελέγη δια βοής Μητροπολίτης Πάφου.
 
Στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο

Τον Μάιο του 2006, και μετά από μακροχρόνια, μη αναστρέψιμη ασθένεια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Πρώτου, συνήλθε Διευρυμένη Σύνοδος υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η οποία κήρυξε τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Κύπρου σε χηρεία.
 
Στις 5 Νοεμβρίου του ιδίου έτους ο Χρυσόστομος ο Δεύτερος εκλέγηκε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, με ανθυποψήφιους τους Κύκκου Νικηφόρο και Λεμεσού Αθανάσιο.
 
Η ενθρόνισή του έγινε στις 13 Νοεμβρίου, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη.

Κατά την τελετή της ενθρόνισης ο πρεσβύτερος των Κυπρίων Ιεραρχών, Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, παρέδωσε στον νέο Αρχιεπίσκοπο τα αυτοκρατορικά προνόμια του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Κύπρου: Να υπογράφει με κόκκινο μελάνι, να φέρει στις ακολουθίες κόκκινο μανδύα και να κρατεί, αντί της επισκοπικής ράβδου, αυτοκρατορικό σκήπτρο.

 
Τον Δεκέμβριο του 2007, με την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου πρώην Κύπρου Χρυσοστόμου του Πρώτου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Δεύτερος έγινε ο μοναδικός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ο οποίος τέλεσε κηδεία Αρχιεπισκόπου.
 

Οι ιστορικές μεταρρυθμίσεις του

Σχεδόν αμέσως μετά την ενθρόνισή του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος άρχισε την μακρά διαδικασία προώθησης μεταρρυθμίσεων, που μεταμόρφωσαν το σκηνικό στην Εκκλησία της Κύπρου.

Επανασυστάθηκαν ιστορικές Μητροπόλεις και Επισκοπές και δημιουργήθηκαν νέες, με αποτέλεσμα η Ιερά Σύνοδος να αποτελείται πλέον από 17 Ιεράρχες.

«Επί θητείας του, η Εκκλησία της Κύπρου απέκτησε πλήρη Σύνοδο και από μόνη της πλέον καθορίζει τα του οίκου της χωρίς να έχει την ανάγκη να επισκέπτονται αρχιερείς από άλλες περιοχές», επισήμανε ο Θεολόγος, Θεόδωρος Κυριάκου. 
 
Το 2015 γίνεται πραγματικότητα ένα ακόμα όραμά του που ήταν η ίδρυση πανεπιστημιακής Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου, από την οποία μέχρι σήμερα αποφοίτησαν τρεις σειρές θεολόγων.
 
Όνειρο ζωής για τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο το Δεύτερο χαρακτηρίζεται η ανέγερση νέου Καθεδρικού Ναού, αφιερωμένου στο ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου, Απόστολο Βαρνάβα, τα θυρανοίξια του οποίου τέλεσε πέρυσι.
 
Γνωστός για την αποφασιστικότητά του, το 2019 αναγνώρισε το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα τη διακοπή της μνημόνευσής του από την Εκκλησία της Ρωσίας, ενώ εργάστηκε όσο λίγοι για την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.
 

Έντονες απόψεις για το Κυπριακό

Έντονες ήταν οι απόψεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για το Κυπριακό.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακόμη και την ώρα που η κατάσταση της υγείας του χαρακτηριζόταν βεβαρημένη και κρίσιμη, η έγνοια του ήταν το εθνικό πρόβλημα.

«Με ρώτησε εάν υπάρχει κάποια προοπτική για το Κυπριακό», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. 
 
Ενδεικτικά τα όσα ανέφερε σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 το 2014, όταν το τουρκικό ερευνητικό Barbaros διεξήγαγε παράνομα έρευνες εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.


«Οι τούρκοι και εδώ είναι το σφάλμα μας, συνομιλούμε για ομοσπονδία. Οι Τούρκοι θέλουν δύο κράτη. Είπα πολλές φορές ότι εμπαίζουμε και τους εαυτούς μας, εμπαίζουμε και τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις μεγάλες δυνάμεις», είχε δηλώσει ο Αρχιεπίσκοπος σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1. 
 

Οι συναντήσεις-ορόσημα

Στα δεκαέξι χρόνια που παρέμεινε στον θρόνο της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος είχε πληθώρα σημαντικών συναντήσεων, μεταξύ των οποίων με τον νυν Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και με όλους τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδος.
 
Τον περασμένο Δεκέμβριο υποδέχθηκε στην αρχιεπισκοπή τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος, σε μια συμβολική κίνηση, φίλησε το χέρι του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.
 

 Λεβέντη τον αποκαλούσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.
 

«Διότι στέκεται στον λόγο του. Έχει μπέσα. Αυτό που πιστεύει το λέει», ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
 
Η μάχη με τον καρκίνο

Τον Οκτώβριο του 2018, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο Αρχιεπίσκοπος είχε αποκαλύψει ότι έπασχε από καρκίνο.

«Δεν θέλω να κρύψω τίποτε. Να το μάθουν οι πάντες. Υπάρχουν στο συκώτι δύο ογκίδια», είχε αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. 
 
Κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος είχε υποβληθεί σε σειρά επεμβάσεων και θεραπειών τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
 
Σύμφωνα με άτομα από το στενό του περιβάλλον, η δύναμη και η πίστη του τον συνόδευαν από την πρώτη στιγμή μέχρι και την ώρα της κοίμησής του.