Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Τζιτζικώστας Δένδιας

Διαστάσεις -και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης- λαμβάνει η υπόθεση της απαράδεκτης και εντελώς καταχρηστικής κράτησης και απαγόρευσης εισόδου του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη.

Οι «εξηγήσεις» των τουρκικών αρχών ότι όλα έγιναν εξαιτίας της «ομοιότητας» του ονόματος του κ. Τζιτζικώστα με εκείνο προσώπου που είχε περιορισμό εισόδου στην Τουρκία δεν πείθουν, πολύ περισσότερο δε, δεν πείθει ο χαρακτηρισμός της κράτησης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ως «φιλοξενία».

Μάλιστα, οι «εξηγήσεις» της τουρκικής πλευράς περί τεχνικού προβλήματος, το οποίο όταν λύθηκε άνοιξε την πόρτα της Τουρκίας στον έλληνα περιφερειάρχη, δεν έπεισαν ούτε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος δεσμεύθηκε να δημοσιοποιήσει περαιτέρω το θέμα, χαρακτηρίζοντάς το σοβαρό επεισόδιο.

Υπενθυμίζεται πως όλα συνέβησαν όταν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έφτασε στο λιμάνι της τουρκικής πόλης. Ο κ. Τζιτζικώστας ταξίδεψε το πρωί του Σαββάτου με τη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη, προκειμένου να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου (ARLEM), ωστόσο λίγο μετά την άφιξή του κρατήθηκε σε ένα γραφείο από τις Αρχές, οι οποίες δεν του επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα.

Όταν έφθασε τού είπαν ότι υπάρχει απαγόρευση εισόδου του στη χώρα. Όταν ζήτησε να του εξηγήσουν τους λόγους, δεν δόθηκε απάντηση. Το ίδιο και στις ερωτήσεις που ακολούθησαν. Υπήρξε επικοινωνία του Περιφερειάρχη με το υπουργείο Εξωτερικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. Ούτε σε αυτούς δόθηκε ο λόγος για την απαγόρευση εισόδου.

Ο Δένδιας παρέλαβε τον Τζιτζικώστα από τη Σμύρνη με αεροσκάφος

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την περιπέτεια στη Σμύρνη, ο κ. Τζιτζικώστας βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες στην Ελλάδα, καθώς τον παρέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με το κυβερνητικό αεροσκάφος, από το αεροδρόμιο της Σμύρνης.

Πρόκειται για ισχυρό μήνυμα ενόχλησης από την ελληνική πλευρά για την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας, καθώς ο περιφερειάρχης αναμενόταν να επιστρέψει στην Ελλάδα με πλοίο από τη Σμύρνη.

«Λίγο πριν τη 01:00 χθες αργά το βράδυ προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας μαζί με τον φίλο, Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Σας ευχαριστώ για ακόμη μια φορά για την αγάπη και την υποστήριξή σας. Τέλος καλό, όλα καλά» έγραψε στο Twitter ο κ. Τζιτζικώστας.

Ενημερώνει την κοινή γνώμη ο Ιμάμογλου

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, μετά το απαράδεκτο περιστατικό της παρεμπόδισης της εισόδου του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Τουρκία, τόνισε τα εξής: «Κατάφερα να πάρω μια πολύ σύντομη ενημέρωση για το περιστατικό που έγινε σήμερα από τον φίλο μου Κώστα Μπακογιάννη. Αφού δω τις λεπτομέρειες του περιστατικού, θα ενημερώσω αύριο τόσο την κοινή γνώμη όσο και όλες τις βαλκανικές πόλεις». Μάλιστα αναγνώρισε και ο ίδιος ως «σοβαρό το περιστατικό».

Να υπενθυμίσουμε ότι την καταδίκη του εξέφρασε και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Έχοντας στο πλευρό του τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ο δήμαρχος της Αθήνας δήλωσε: «Μου είναι πραγματικά αδιανόητο να φανταστώ, μου είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω πως μπορεί να απαγορεύεται η ελεύθερη είσοδος σε μία χώρα, ενός αυτοδιοικητικού, ενός περιφερειάρχη. Ενός ανθρώπου, που μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει και πρόεδρος της επιτροπής των περιφερειών της ΕΕ. Θέλω να πιστεύω πως θα δοθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις, αλλά και οι απαραίτητες συγγνώμες».

Εξηγήσεις από την Τουρκία

Στην υπόθεση έχει παρέμβει το υπουργείο Εξωτερικών, έχοντας ζητήσει εξηγήσεις για την απαράδεκτη και καταχρηστική κράτηση του κ. Τζιτζικώστα, ενώ στην ανακοίνωση που εκδόθηκε σημειώνεται ότι έγιναν παραστάσεις από τις αρμόδιες διπλωματικές αντιπροσωπείες της χώρας μας προς τις τουρκικές αρχές.

Ο ίδιος ο κ.Τζιτζικώστας, με ανάρτησή του στο twitter επισήμανε ότι η άρση της απαγόρευσης εισόδου του στην Τουρκία ήταν αποτέλεσμα των ενεργειών που έγιναν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνική πλευρά. Ο ίδιος, ωστόσο, αποφάσισε μετά από όλα όσα συνέβησαν να αποχωρήσει από την Τουρκία και να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως, επικαλούμενο πληροφορίες από τις τουρκικές Αρχές, το πρακτορείο Anadolu υποστηρίζει ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας, του οποίου η ταυτότητα ελέγχθηκε μαζί με τις ταυτότητες άλλων επιβατών κατά τη διάρκεια τελωνειακών διαδικασιών στη Σμύρνη, «φιλοξενήθηκε για λίγο από τις τοπικές Αρχές, λόγω τεχνικού προβλήματος που προέκυψε από την ομοιότητα του ονόματός του με το όνομα ατόμου που είχε περιορισμό εισόδου».

Σύμφωνα με το σχετικό τουρκικό δημοσίευμα, «οι τοπικές Αρχές ενημέρωσαν τον κ. Τζιτζικώστα ότι μετά την επίλυση του προβλήματος μπορεί να μπει στη Σμύρνη και να συνεχίσει το πρόγραμμά του. Ο κ. Τζιτζικώστας, ωστόσο, είπε στις Αρχές ότι δεν θα εισέλθει στη χώρα…».

Καταδικάζει το ΕΛΚ την πρόκληση της Τουρκίας

«Αδικαιολόγητη πρόκληση» χαρακτηρίζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα την απαγόρευση εισόδου από την Τουρκία στον Α'Αντιπρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

«Το EΛΚ καταδικάζει αυτή την αδικαιολόγητη πρόκληση» επισημαίνει το ΕΛΚ με ανάρτησή του στο τουίτερ και συνεχίζει αναφέροντας τα εξής:

«Ενώ φαινομενικά τηρεί τις αξίες της ΕΕ ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, η Τουρκία κράτησε εχθές και απαγόρευσε την είσοδο στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, Απόστολο Τζιτζικώστα.

«Το EΛΚ καταδικάζει αυτή την αδικαιολόγητη πρόκληση».

Πηγή: Ιn.gr, Cnn.gr