Τηλεόραση Ραδιόφωνο
διαβατηρια πολιτογραφησεις

Υπαινιγμοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με αποδέκτη το Υπουργείο Εσωτερικών, για κωλυσιεργία στην παραχώρηση, για σκοπούς ελέγχου, στοιχείων που αφορούσαν συγκεκριμένο φάκελο πολιτογραφήσεων ξένου επενδυτή και μελών της οικογένειας του, προκάλεσαν την ανταλλαγή εκατέρωθεν πυρών.

Την σύγκρουση πυροδότησε η ανάρτηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στο Twitter, σύμφωνα με την οποία ο φάκελος ζητήθηκε από τις 11 Οκτωβρίου.

Το ύφος και το περιεχόμενο της ανάρτησης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Υπουργείου Σσωτερικών, το οποίο απάντησε με ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η διαδικασία που ακολούθησε η Ελεγκτική Υπηρεσία για να ζητήσει το συγκεκριμένο φάκελο δεν ήταν η ενδεδειγμένη.

Σημειώνει, μάλιστα, ότι σύμφωνα με την προβλεπόμενη ενδοϋπηρεσιακή διαδικασία, ο Γενικός Ελεγκτής θα έπρεπε να αποταθεί στον γενικό διευθυντή του υπουργείου για να ζητήσει το φάκελο.

«Αντί αυτού, λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, επικοινωνούσαν τηλεφωνικώς και με ηλεκτρονικά μηνύματα με λειτουργούς του Υπουργείου, ζητώντας πρόσβαση στο συγκεκριμένο φάκελο, κάτι το οποίο δεν αποτελεί ορθή πρακτική, γεγονός το οποίο επισημάνθηκε επανειλημμένα. Σημειώνεται, πως ο Γενικός Διευθυντής έχει νομική ευθύνη για την επεξεργασία και διάθεση των οποιωνδήποτε στοιχείων αφορούν το Υπουργείο, κάτι που επισημάνθηκε ξανά πρόσφατα από την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικών Χαρακτήρα», σχολίασε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, δόθηκαν οδηγίες να παραχωρηθεί η αιτούμενη πρόσβαση, ενώ παράλληλα θα υπάρξει ξανά γραπτή ενημέρωση του Γενικού Ελεγκτή, ώστε σε μελλοντικά αιτήματα να ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Yπουργείου, ο συγκεκριμένος φάκελος ήταν στη διάθεση του Γενικού Ελεγκτή, στο πλαίσιο της πρόσφατης έρευνάς του, εξετάστηκε από τη σχετική Ερευνητική Επιτροπή, και δεν υπήρξαν οποιαδήποτε σχόλια ή εισηγήσεις σε αμφότερες τις εκθέσεις, τόσο της Ερευνητικής Επιτροπής όσο και της ελεγκτικής υπηρεσίας.

Η Ελεγκτική υπηρεσία επανήλθε το απόγευμα με νέα επιθετική ανακοίνωση.


Ενώ η διαμάχη επεκτάθηκε και στο ζήτημα των στοιχείων που ζήτησε η Ελεγκτική Υπηρεσία από το υπουργείο εσωτερικών, για την κατοχή τουρκοκυπριακών κλήρων από υπαλλήλους της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών.

Το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι θα πρέπει να προηγηθεί γνωμάτευση από την επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με την ελεγκτική υπηρεσία να ζητά την άμεση παραχώρηση των στοιχείων.