Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Δημιουργικούς τρόπους για την αξιοποίηση των κειμένων της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας στη σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία θέλησε να αναδείξει το Δ' Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του κύκλου «Η Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία ανά τους αιώνες», με θέμα: «Από την Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία στη Νεοελληνική Λογοτεχνία».

Το συνέδριο έλαβε χώρα στις 25 και 26 Οκτωβρίου στο Οίκημα της Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ. στη Λευκωσία και στο Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας αντίστοιχα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, σκοπός του συνεδρίου ήταν αφενός να αναδείξει και να προβάλει την Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία και αφετέρου, μέσω μίας διαθεματικής προσέγγισης και ενός γόνιμου κριτικού διαλόγου ανάμεσα στην ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα, να αναδείξει δημιουργικούς τρόπους αξιοποίησης των κειμένων της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας στη σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία. 

Μέσω της στενής και διαχρονικής συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας με το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εργαστηρίου Κυπριακών Μελετών του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Συνδέσμου Ελλήνων Φιλολόγων Κύπρου «Στασίνος», του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων της Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ. και του Κέντρου Λογοτεχνικών και Πολιτισμικών Σπουδών, "επιτεύχθηκαν όλοι οι πιο πάνω στόχοι και οι εργασίες του Συνεδρίου στέφθηκαν με επιτυχία", αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου. 

Στην εναρκτήρια τελετή απηύθυναν χαιρετισμούς ο Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αχιλλέας Χαλδαιάκης και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Κυπριακών Μελετών του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, Γραμματική Κάρλα.

Ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, σε δικό του χαιρετισμό, εξήρε τον ρόλο και το έργο του καθηγητή Ανδρέα Βοσκού, Ομότιμου Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, με έμφαση στην Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία, του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, αφού «όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλε τα μέγιστα στη διάσωση, καταγραφή και προβολή της πανάρχαιας αυτής πολιτισμικής κληρονομιάς της Κύπρου μας».

Πρόσθεσε ότι «η πολυετής και καρποφόρα συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου με το Πανεπιστήμιο Αθηνών υποδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση και ενδυνάμωση των κοινών δημιουργικών δράσεων. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, θα καταβληθεί η σύνθετη προσπάθεια προβολής της πνευματικής και γενικότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της μεγαλονήσου, καθώς και ενίσχυσης των δεσμών με τη σύγχρονη Κύπρο και η προώθηση του διεθνούς ενδιαφέροντος για το εθνικό μας θέμα». Στη συνέχεια ο Υπουργός τίμησε με συμβολικά δώρα τους Ομότιμους Καθηγητές του ΕΚΠΑ Ανδρέα Βοσκό και Παναγιώτη Κοντό.

Στο πλαίσιο των εργασιών της πρώτης μέρας του Συνεδρίου, ο πολυβραβευμένος ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης διάβασε ποιήματά του εμπνευσμένα από την Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία και η Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης, διάβασε ποιήματα της μ. Κλαίρης Αγγελίδου, πρώην Υπουργού Παιδείας και λογοτέχνιδας, επίσης εμπνευσμένα από την Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία. Στη συνέχεια, ο λαϊκός ποιητής, Άκης Σπανούδης ανέγνωσε ποίησή του στην κυπριακή διάλεκτο.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Βράβευσης του Δ ́ Παγκύπριου Διαγωνισμού Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας με θέμα: «Η Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία ανά τους αιώνες: Αέναα νάματα Γλώσσας και Λογοτεχνίας, Τέχνης και Επιστήμης», ο οποίος προκηρύχθηκε τον Νοέμβριο του 2020 από τις Διευθύνσεις Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από τα έργα των μαθητών/τριών που διακρίθηκαν στο πλαίσιο του Διαγωνισμού.

Αναφέρεται επίσης ότι επιστέγασμα του Συνεδρίου αποτέλεσε η Συναυλία με μελοποιημένη Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία και επετειακά τραγούδια από την τετράφωνη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ υπό την ευθύνη και καθοδήγηση του Καθηγητή Μαλιάρα και τη Χορωδία της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. υπό την ευθύνη και καθοδήγηση της Μάρως Μήτσα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Κινηματοθέατρο Παλλάς το βράδυ της 27ης  Οκτωβρίου.

Μέγας χορηγός του συνεδρίου ήταν το Υφυπουργείο Πολιτισμού και Χορηγός Επικοινωνίας το ΡΙΚ.