Τηλεόραση Ραδιόφωνο
.ξκ/

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από το απόγευμα του Σαββάτου η επέλαση της κακοκαιρίας EVA, η οποία ξεκίνησε από τα Δυτικά και από τα ξημερώματα πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας -μεταξύ των οποίων και η Αττική– ενώ τα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική μέχρι στιγμής έχουν γίνει 13 κλήσεις στο επιχειρησιακό της κέντρο, οι οποίες αφορούσαν κοπές δέντρων, που έπεσαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ στο Χαϊδάρι ένα κεραυνός έπεσε σε φοίνικα με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί πυρκαγιά, που προκάλεσε ζημιές σε μια τέντα και ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Το μεσημέρι της Κυριακής, δε, ισχυρή καταιγίδα χτύπησε εκ νέου την Αττική, προκαλώντας προβλήματα στο Λεκανοπέδιο. Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής κάνει λόγο για επιπλέον περίπου 10 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στον Πειραιά.

Επίσης, λόγω συσσώρευσης υδάτων υπήρξε προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:

  1. Στην ακτή Μιαούλη και Μπότσαρη στον Πειραιά
  2. Στην ακτή Μουτσοπούλου και Γρηγορίου Λαμπράκη στο ρεύμα προς Καστέλλα και
  3. Στην οδό Ωκεανίδων από το ύψος της οδού Αβέρωφ στην Ελευσίνα.

Δείτε βίντεο

Νέα σύσκεψη και μηνύματα από το 112

Την ίδια ώρα, σε συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, το μεσημέρι της Κυριακής.

Αποφασίστηκε η αποστολή νέων προειδοποιητικών μηνυμάτων μέσω του 112, εφόσον κριθεί σκόπιμο, ανάλογα με την πορεία της κακοκαιρίας, ενώ εξετάστηκε η μέχρι τώρα εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, με συμμετοχή του υφυπουργού, Ευάγγελου Τουρνά, του γενικού γραμματέα, Βασίλειου Παπαγεωργίου, της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και μετεωρολόγων για την αξιολόγηση των νέων μετεωρολογικών δεδομένων σχετικά με την κακοκαιρία «EVA».

Σε πλήρη ανάπτυξη και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν εκτάκτων αναγκών εξαιτίας της κακοκαιρίας, παραμένουν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας.

Προειδοποίηση ΕΜΥ

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα συνεχίζουν να εκδηλώνονται κατά τόπους στη χώρα έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (07-11-22), ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σε επικαιροποιημένο δελτίο της.

Η κακοκαιρία έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών, τονίζεται σε επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ. Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό δελτίο είχε εκδοθεί στις 3 Νοεμβρίου 2022, ανανεώνεται κάθε 12 ώρες με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία και αφορά στην εξέλιξη της κακοκαιρίας “EVA”.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

α) μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής (06-11-22) στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο

β) μέχρι και τις απογευματινές ώρες της Κυριακής (06-11-22) στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, την Αττική και την ανατολική Πελοπόννησο

γ) μέχρι τις βραδινές ώρες της Κυριακής (06-11-22) στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη

δ) από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (06-11-22) μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (07-11-22) στο ανατολικό Αιγαίο από την περιοχή Σάμου-Ικαρίας και νοτιότερα μέχρι και τα Δωδεκάνησα.

Πηγή: in.gr