Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μη επανδρωμενα πτητικα μεσα

Η αγορά των drone όχι μόνο αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, αλλά ειδικά στον τομέα της μεταφοράς φορτίων, παρουσιάζεται ως βέλτιστη εναλλακτική.

«Σήμερα, εργασίες με ελικόπτερα και γερανούς δεν γίνονται αποδοτικά σε πολλούς τομείς των μεταφορών», δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Τόμας Μάρκερτ (Thomas Markert), head of operations της πρώτης επιχειρησιακής εταιρείας μεταφοράς φορτίων με Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (σ.σ cargo drone operation) στην Ευρώπη, της FlyingBasket.

«Είμαστε μια εταιρεία που αναπτύσσει, κατασκευάζει και διαθέτει drone μεταφοράς φορτίων, με δυνατότητα μεταφοράς, σήμερα, της τάξης των 100 κιλών. Το δικό μας μοντέλο έχει μια σημαντική δυνατότητα μεταφοράς φορτίου που φτάνει αυτά τα κιλά, φορτίο που είναι σημαντικά μεγαλύτερο από κάθε άλλο drone στην αγορά, καθώς αυτά τα Αεροχήματα συνήθως μεταφέρουν από πέντε μέχρι και είκοσι κιλά. Την ίδια ώρα, μπορούμε να λειτουργήσουμε τα drone μας σε αστικά περιβάλλοντα», εξήγησε ο κ. Μάρκερτ, περιγράφοντας πώς μια μικρομεσαία εταιρεία πέρυσι απέδειξε τη δυνατότητα χρήσης drone για τέτοια φορτία εντός πόλης σε μεταφορά που έκανε στο Τορίνο της Ιταλίας.

Ακούραστος και φιλικός στο περιβάλλον ιπτάμενος εργάτης

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα, στη σημερινή εποχή είναι σημαντικά για την οικονομία επειδή «προσφέρουν πολλές νέες υπηρεσίες που σήμερα εκτελούνται από γερανούς ή ελικόπτερα, υπηρεσίες που μπορούν να γίνουν πιο αποδοτικά και με λιγότερη μόλυνση με ένα drone», στην ειδική κατηγορία μεταφοράς μεσαίων φορτίων.

«Εμείς τα έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει σε ποικιλία αγορών, έχουμε -για παράδειγμα- βοηθήσει να μεταφερθούν μικρά δέντρα για δεντροφυτεύσεις σε αναδασωτικά σχέδια. Τα έχουμε επίσης χρησιμοποιήσει για να μεταφέρουμε κεραίες κινητής τηλεφωνίας και εξοπλισμό για τηλεπικοινωνίες γενικότερα, ενώ έχουμε ήδη μεταφέρει και εργαλεία όπως και εξοπλισμό για εταιρείες του χώρου της ενέργειας για πρότζεκτ δημιουργίας υποδομών», ανέφερε ο ειδικός του χώρου.

Οι επόμενες κινήσεις για τον κλάδο, μάλιστα, σχεδιάζεται να αφορούν και πιο κοινές, εμπορικές δραστηριότητες. «Εξετάζουμε και τη μεταφορά πακέτων και ταχυδρομείου για εταιρείες λογιστικής υποστήριξης, για παράδειγμα σε διαδρομές μεταφοράς που συνδέουν νησιά με την ηπειρωτική χώρα», εξήγησε το στέλεχος της ευρωπαϊκής εταιρείας.

Για ποιο λόγο όμως οι ειδικοί επιμένουν πως η συγκεκριμένη αγορά μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο κομμάτι της πίτας των μεταφορών; «Αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Η απάντηση είναι πως, όπως είπαμε, σήμερα εργασίες γίνονται με ελικόπτερα και γερανούς και αυτές είναι δουλειές που δεν γίνονται αποδοτικά καθώς είτε χρειάζεται πολύς χρόνος, είτε υπάρχουν πολλές ανάγκες σε υλικά που απαιτούνται. Εμείς πιστεύουμε πως με τα drone και θα είναι εφικτό να μειώσουμε τις ποσότητες των υλικών που απαιτούνται, και κάτι τέτοιο θα είναι πιο αποδοτικό οικονομικά σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους», τόνισε ο κ. Μάρκερτ.

Πηγή: Cnn.gr