Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ιταλία πλοίο μετανάστες

Στα ιταλικά χωρικά ύδατα εισήλθε το Σάββατο (4 Νοεμβρίου) το πλοίο Humanity 1, το οποίο μεταφέρει 179 μετανάστες και πρόσφυγες που διασώθηκαν στην κεντρική Μεσόγειο.

Όπως έκανε γνωστό το πλήρωμα, οι ιταλικές αρχές δεν έχουν ακόμη υποδείξει στο πλοίο (το οποίο ανήκει σε ΜΚΟ και φέρει σημαία Γερμανίας) ένα ασφαλές λιμάνι για την αποβίβαση των διασωθέντων, ενώ η άδεια εισόδου στα χωρικά ύδατα δόθηκε από το λιμάνι της Κατάνης. Στα ανοικτά της Σικελίας, τις ώρες αυτές, οι καιρικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί.

«Θα μπορέσει να παραμείνει στα χωρικά μας ύδατα όσο θα είναι απαραίτητο για να εξετάσουμε όλα τα επείγοντα περιστατικά πάνω σ' αυτό. Θα δεχθούμε όλους όσοι είναι για παράδειγμα ανήλικοι ή, σύμφωνα μ' αυτά που μαθαίνουμε από τα μέσα ενημέρωσης, είναι έγκυες γυναίκες ή με μικρά παιδιά, ανθρώπους που έχουν πυρετό», διαβεβαίωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χθες το βράδυ στη Ρώμη.

Όμως «όσοι δεν εκπληρώνουν αυτά τα κριτήρια θα πρέπει να οδηγηθούν από το πλοίο έξω από τα χωρικά μας ύδατα», προειδοποίησε.

Τα ίδια με τον Ταγιάνι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου και ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, ο οποίος διευκρίνισε ότι στο Humanity 1 φέρεται να επιβαίνουν περισσότεροι από 100 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

«Δεν θα αμελήσουμε τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις μας ... όμως θέλουμε να επιμείνουμε και στα καθήκοντα των κρατών, υπό τις σημαίες των οποίων βρίσκονται τα πλοία», δήλωσε ο Πιαντέντοζι.

Η Πέτρα Κρίσοκ, η οποία είναι υπεύθυνη Τύπου της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης και βρίσκεται μέσα στο πλοίο, δήλωσε πως περισσότεροι από το ένα τέταρτο της ομάδας των διασωθέντων εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης, σε σχόλιά της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύμφωνα με το Reuters.

Την ίδια ώρα, δύο πλοία με νορβηγική σημαία μεταφέρουν περισσότερους από 800 ανθρώπους και πλέουν στα ανοικτά της Σικελίας.

Περισσότεροι από 1.000 μετανάστες, που επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη, βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω στα πλοία διάσωσης, από τους οποίους 234 στο Ocean Viking της μκο SOS Mediterranee, η οποία επιχειρεί σε σύμπραξη με τη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού, και 572 στο Geo Barents των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF). Σ' αυτούς προστίθεται αυτοί που βρίσκονται στο Humanity 1 και στο Rise Above της οργάνωσης Lifeline (94 διασωθέντες μετανάστες).

Μια εξέγερση φέρεται να επαπειλείται στο Rise Above, το οποίο θα μπορούσε επίσης να πάρει άδεια για να προσεγγίσει στις ιταλικές ακτές, άφησε να εννοηθεί ο Ταγιάνι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.