Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυνήγι

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των 50 χιλιάδων κυνηγών της Κύπρου.

Σε λιγότερο από 48 ώρες αρχίζει το κυνήγι του επιδημητικού θηράματος. Των λαγών, περδικιών και των φραγκολίνων.

Με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Υπηρεσίας Θήρας, Πέτρο Αναγιωτό να δηλώνει, «νομίζω είμαστε έτοιμοι, δουλεύουμε από το τέλος της περσινής κυνηγετικής περιόδου. Οι κυνηγοί να ανανεώσουν έγκαιρα τις άδειες  κυνηγίου τους να συμβουλευτούν τους χάρτες κυνηγίου και την σχετική εφαρμογή για τις περιοχές που θα κυνηγήσουν, να μεταφέρουν τα όπλα τους μέσα στο αυτοκίνητο αποσυναρμολογημένα και σε θήκη να μην είναι έμφορτα  να φορούν το κυνηγετικό πορτοκαλί κατά την διάρκεια της εξόρμηση τους».

Στην πρεμιέρα της Κυριακής οι κυνηγοί θα εξορμήσουν με συγκρατημένη αισιοδοξία, αφού οι πληθυσμοί των θηραμάτων φαίνεται να παρουσιάζουν αυξομειώσεις σε σχέση με πέρσι. Ιδιαίτερα στα ορεινά όπου όλες οι ενδείξεις δείχνουν μείωση στους πληθυσμούς των περδικιών. Ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να έχουν και τα περδίκια εκτροφής που απελευθερώθηκαν για σκοπούς κυνηγίου 

Σύμφωνα με τον κ. Αναγιωτό, «έγιναν απελευθερώσεις κυρίως περδίκων απελευθερώθηκαν περίπου 80 χιλιάδες περδίκια στις ελεύθερες περιοχές. Υπήρχε μια πολύ καλή συνεργασία και με τους κυνηγετικούς της κυνηγετικής ομοσπονδίας στη διαδικασία της απελευθέρωσης, ο αριθμός των λαγών που απελευθερώθηκε είναι πολύ περιορισμένος είναι λιγότερο από 100».

Συγκεκριμένα απελευθερώθηκαν 71.000 περδίκια από το εκτροφείο Σταυροβουνίου και άλλες 8-9.000 από τους κυνηγετικούς συλλόγους. Επίσης αφέθηκαν ελεύθεροι 86 λαγοί από τα 152 εκτροφεία που λειτουργούν παγκύπρια.

Όσον αφορά την καθιερωμένη έρευνα κάρπωσης που διενεργεί κάθε χρόνο η Υπηρεσία Θήρας, πληροφορίες μας αναφέρουν ότι φέτος δεν πρόκειται να γίνει.