Τηλεόραση Ραδιόφωνο
βραβεία μεταμοσχευμένων αθλητών

Με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα οφέλη της δωρεάς οργάνων και τα πραγματικά της αποτελέσματα στην κοινωνία πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2022, στο Υπουργείο Υγείας στη Λευκωσία, δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα τους 11ους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Μεταμοσχευμένων, και συγκεκριμένα τις διακρίσεις που πέτυχαν οι Κύπριοι μεταμοσχευμένοι αθλητές που συμμετείχαν σε αυτούς υπό την αιγίδα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

Στόχος της δημοσιογραφικής διάσκεψης ήταν αφενός η προβολή των αξιοσημείωτων επιτευγμάτων των αθλητών και του ΚΟΑ, και αφετέρου η ευαισθητοποίηση του κοινού για το σημαντικό έργο που επειτελείται μέσα από τις δράσεις του Υπουργείου Υγείας, του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων Κύπρου και του Συνδέσμου Μεταμοσχευμένων Κύπρου, με σκοπό την προσέλκυση και εγγραφή δοτών οργάνων για ενίσχυση των μεταμοσχεύσεων.

Οι 11οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Μεταμοσχευμένων και Αιμοκαθαρόμενων Αθλητών (WTDSC) έλαβαν χώρα στην Οξφόρδη της Αγγλίας στις 21 -28 Αυγούστου, με 550 αθλητές συμπεριλαμβανομένων ανδρών, γυναικών και παιδιών από 26 χώρες. Την Κυπριακή αποστολή αποτελούσαν οι Γιάννος Νεάρχου (αρχηγός αποστολής), Νίκος Καζίνος, Αντώνης Αντωνίου, Χαράλαμπος Σωτηρίου, Κωνσταντίνος Παπαδάμου και Daniel Howard, οι οποίοι αγωνίστηκαν στα αθλήματα του bowling και της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, πετυχαίνοντας χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια, καθώς επίσης και διακρίσεις.

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας, κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, εξέφρασε τα συγχαρητήρια του και τις ευχαριστίες του στον Πρόεδρο και τα Μέλη του Συνδέσμου Μεταμοσχευμένων Κύπρου για όλες τις δραστηριότητες που πραγματοποιούν και τις προσπάθειες τους για την στήριξη των μεταμοσχευμένων ασθενών και των οικογενειών τους.

Ο κ. Χατζηπαντέλα δήλωσε πως μέσω της μεταθανάτιας δωρεάς οργάνων, ένας δότης μπορεί να σώσει μέχρι και εννέα ασθενείς. «Επιθυμώ να περάσω το μήνυμα ότι η μεταθανάτια δωρεά οργάνων για μεταμόσχευση είναι δώρο ζωής, το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο με το ευρύτερο πνεύμα του εθελοντισμού και του αλτρουισμού. Ως εκ τούτου, πρέπει ως κοινωνία να δράσουμε συλλογικά και δυναμικά, ούτως ώστε να ενδυναμώσουμε αυτό τον θεσμό, ως μια ύστατη πράξη αγάπης και συμπόνιας προς τον συνάνθρωπο μας», πρόσθεσε ο Υπουργός Υ