Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Οι νέοι μεταξύ 15 με 29 ετών αποτελούσαν το 16,3% του συνολικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που αφορούν τις περιφέρειες της ΕΕ σε επίπεδο NUTS 3, οι νέοι 15 με 29 ετών αποτελούσαν πέρα από το ένα τέταρτο των πολιτών στην περιφέρεια της Κοπεγχάγης στη Δανία (26,7%), καθώς και οι πανεπιστημιουπόλεις Χρόνινγκεν στις Κάτω Χώρες (25,4%) και Χαϊδελβέργη στη Γερμανία (25,1%).

Σε 46 από τις περιφέρειες NUTS 3 (μεταξύ τους και η Κύπρος που για σκοπούς στατιστικής θεωρείται μια περιφέρεια από τη Eurostat λόγω σχετικών μεγεθών) οι νέοι αποτελούσαν το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού.

Οι περιοχές αυτές ήταν κυρίως αστικές και πανεπιστημιουπόλεις και συγκεντρώνονταν, εκτός από την Κύπρο, και στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurostat για τις τάσεις όσον αφορά τον πληθυσμό (EUROPOP2019), οι νέοι θα αποτελούν το 14,9% του πληθυσμού της ΕΕ μέχρι το 2050, ποσοστό μειωμένο κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες από ότι την 1η Ιανουαρίου 2021, στοιχείο που αποτελεί ένδειξη της σταδιακής γήρανσης της ΕΕ.

Οι ίδιες προβλέψεις δείχνουν το ποσοστό των νέων να παραμένει σταθερό ή να αυξάνεται στις 16 περιφέρειες NUTS 3 που είχαν σχετικά υψηλό ποσοστό νέων το 2021. Οι περιοχές αυτές βρίσκονταν σχεδόν αποκλειστικά στη Γερμανία (14 περιφέρειες), εκτός από την περιοχή του Βερβιέρ στο Βέλγιο και το υπερπόντιο γαλλικό διαμέρισμα του Μαγιότ.

Παράλληλα, οι δέκα περιφέρειες NUTS 3 με την μεγαλύτερη προβλεπόμενη αύξηση του πληθυσμού των νέων σε απόλυτους αριθμούς (στη βάση των προβλέψεων για αλλαγή του ποσοστού των νέων σε ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2021 και 2050) βρίσκονταν όλες στη Γερμανία.

Οι δέκα περιφέρειες με τις μικρότερες προβλεπόμενες πτώσεις στο ποσοστό των νέων από την άλλη απαντώνται σε περισσότερα κράτη μέλη. Πέντε από αυτές βρίσκονταν στην Γερμανία, δύο περιφέρειες στην ανατολική Πολωνία, την περιφέρεια Δυτικής Αττικής στην Ελλάδα, την περιφέρεια των Παρισίων στη Γαλλία και την Ταμέγκα ε Σούσα στην Πορτογαλία.

Οι μεγαλύτερες σχετικές αυξήσεις στον πληθυσμό των νέων μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ (όπως μετράται μέσω της αναμενόμενης αλλαγής στο ποσοστό των νέων μεταξύ 2021 και 2050 σε όρους ποσοστών) θα καταγραφούν στη Γερμανία. Σε 24 περιφέρειες NUTS 3 σε όλη τη Γερμανία αναμένεται αύξηση στον πληθυσμό των νέων μεγαλύτερη του 30%.

Από την άλλη, σε τρεις περιφέρειες ο πληθυσμός των νέων αναμένεται να μειωθεί κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 30%: στην περιφέρεια Chełmsko-zamojski της Πολωνίας (μείωση 31,7%), Παρισίων στη Γαλλία (μείωση 32,1%) και στο βόρειο Ντρέντε στις Κάτω Χώρες (μείωση 35,2%)