Τηλεόραση Ραδιόφωνο

H Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS, το Generation for Change CY, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού και το Cyprus Refugee Council αναφέρουν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ο ΗIV ως εργαλείο καλλιέργειας φόβου και ρατσισμού και καλούν τον ΥΠΕΣ να απολογηθεί για δηλώσεις του.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τις δηλώσεις του ΥΠΕΣ στην εκπομπή "Πρώτη Καλημέρα" του ΡΙΚ στις 2 Νοεμβρίου, οι οργανώσεις αναφέρουν πως "οι αριθμοί που δημοσιοποιήθηκαν από τον κ. Υπουργό και φέρονταν να αφορούν συγκεκριμένα σε αιτούντες για διεθνή προστασία που διαμένουν στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας "Πουρνάρα" είναι εντελώς λανθασμένοι".

"Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας που δημοσιοποιούνται μέσω του ECDC, το σύνολο των ανθρώπων που ζουν με HIV, Κυπρίων και μη-Κυπρίων, που παρακολουθούνται στη Γρηγόρειο Κλινική σήμερα, δεν υπερβαίνει τους 1100. Κατά την τελευταία δε διετία, οι νέες συνολικές διαγνώσεις για όλο τον πληθυσμό της χώρας κυμαίνονται περίπου μεταξύ 150 και 170 για κάθε έτος", αναφέρεται.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις που υπογράφουν την ανακοίνωση, στην εκπομπή έγινε συσχέτιση των ανθρώπων που αιτούνται για διεθνή προστασία με μολυσματικές ασθένειες, με τη φράση “είναι γνωστό από υγειονομικούς ελέγχους ότι (…) κουβαλούν μαζί τους κάποιες μεταδοτικές ασθένειες”.

"Η ρητορική αυτή παρουσίασε τους ανθρώπους αυτούς ως κουβαλητές ασθενειών που είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, με τον κ. Υπουργό να αναφέρει “(…) αυτές είναι ασθένειες πραγματικά οι οποίες είναι ξένες προς εμάς, γιατί πολύ απλά δεν ευδοκιμούν στο δικό μας πληθυσμό”", αναφέρεται.

Σημειώνεται επίσης πως η ρητορική αυτή "μόνο ως απαράδεκτη μπορεί να χαρακτηριστεί αφού συντηρεί και συμβάλλει στη διαιώνιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, ενώ παράλληλα στιγματίζει  ομάδες ανθρώπων που βρίσκονται ήδη σε θέση ευαλωτότητας, όπως επίσης και ανθρώπους  με χρόνιες ασθένειες".

Ειδικά για τον HIV, αναφέρεται, για περισσότερα από 30 χρόνια γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να μεταδοθεί με την κοινωνική επαφή, τη συγκατοίκηση, την αγκαλιά, το φιλί ή το σάλιο, την κοινή χρήση οικιακών συσκευών - τουαλέτας - πισίνας - μπάνιου κ.λπ.

Σήμερα, προστίθεται, γνωρίζουμε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι άνθρωποι που ζουν με HIV και έχουν μη-ανιχνεύσιμο φορτίο "δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό ούτε με σεξουαλική επαφή, ακόμα και χωρίς τη χρήση προφυλακτικού ή της PrEP (Προφυλακτική αγωγή πριν την έκθεση στον HIV)".

"Κατανοούμε ότι το έργο που επιτελείται από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως και από όλους τους φορείς, αλλά και άτομα που σχετίζονται με τη διαδικασία ασύλου, αποτελεί μια πρόκληση. Είναι όμως ζωτικής σημασίας για όλους να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους την ευαλωτότητα αλλά και την αξία της κάθε ανθρώπινης ζωής, έτσι ώστε να μην προβαίνουν σε ενέργειες που συμβάλλουν σε περαιτέρω στιγματισμό των ανθρώπων και επανατραυματοποίηση τους", σημειώνεται.

Οι οργανώσεις σημειώνουν εξάλλου πως το γεγονός ότι οι δηλώσεις του κ. Υπουργού έτυχαν αυτόματης και άμεσης αναπαραγωγής από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, "αναδεικνύει ένα πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει τα ΜΜΕ μιας και διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη καλλιέργεια, διαιώνιση και συντήρηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας".

"Καλούμε τον έντιμο κ. Υπουργό όπως απολογηθεί άμεσα και δημόσια για τις δηλώσεις του και για το σοβαρό δυσμενή αντίκτυπο που αυτές έχουν προκαλέσει", καταλήγει η ανακοίνωση.