Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θαλασσα

Γιατί δεν θα έρθει στα πανηγύρια ο ΤΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε όπως αναθέσει στην Κύπρο και πιο συγκεκριμένα στη Λεμεσό την διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας (European Maritime Day – EMD) για το 2026, ανακοίνωσε το Υφυπουργείο Ναυτιλίας.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας αποτελεί θεσμό που καθιερώθηκε το 2008 από την ΕΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μάϊου σε μια ευρωπαϊκή παράκτια-ναυτιλιακή πόλη που επιλέγεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.

Οι εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας διαρκούν τουλάχιστον δύο ημέρες και συγκεντρώνουν τεράστιο ενδιαφέρον από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, σε κρατικό επίπεδο, για την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, εταιρείες και φορείς που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ναυτιλίας και της γαλάζιας οικονομίας, Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς καθώς και σχετικούς με τη θάλασσα διεθνείς και περιφερειακούς Οργανισμούς.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Βασίλης Δημητριάδης ανέφερε ότι πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη με πολλαπλά θετικά οφέλη αφού η Κύπρος μας θα αποτελέσει πόλο έλξης μεγάλου αριθμού επισκεπτών για να παραστούν στα συνέδρια και στις εκδηλώσεις.

«Αναμένεται να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επιχειρηματικών και ακαδημαϊκών συνεργασιών ενώ αποτελεί και πρώτης τάξεως ευκαιρία να προβληθεί η Κύπρος ως ναυτιλιακό κέντρο αλλά και ως κράτος με αναπτυξιακή δυναμική και επενδυτική προοπτική σε ευρύτερους τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας», είπε.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η φιλοξενία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας από την Κύπρο το 2026 συμπίπτει με την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία κατά το πρώτο του 2026 γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις και για παράλληλη διεξαγωγή άτυπης Συνόδου Υπουργών αρμόδιων για Θαλάσσιες Υποθέσεις για ανάδειξη της σημασίας της Γαλάζιας Οικονομίας και τυχόν επικαιροποίησης της “Διακήρυξης της Λεμεσού” για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ που υιοθετήθηκε το 2012.

Κατά την EMD 2026, επίκεντρο των εορτασμών θα είναι σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η πόλη της Λεμεσού η οποία είχε εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον ενώ με βάση της πρότασης που κατέθεσε η Κύπρος και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιμέρους εκδηλώσεις θα γίνουν σε όλες τις παραλιακές πόλεις της Κύπρου ενισχύοντας την προσπάθεια καλλιέργειας κουλτούρας γύρω από τη θάλασσα, τη ναυτιλία και τη γαλάζια οικονομία αλλά και για ευρύτερη προβολή του θαλάσσιου τουρισμού σε όλη την επικράτεια της Κύπρου.αγίπ Ερντογαν