Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παρακολουθησεις

Τα κράτη μέλη έχουν την αρμοδιότητα για θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια, αλλά και της επίβλεψης των υπηρεσιών ασφαλείας ώστε να διασφαλίζεται πως εκτελούν τα καθήκοντά τους κατά τρόπο που σέβεται θεμελιώδη δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης, τόνισε απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα δικαιοσύνης Κρίστιαν Βίγκαντ.

Ο κ. Βίγκαντ υπογράμμισε ακόμα πως η Κομισιόν αναμένει από τις εθνικές αρχές να «εξετάσουν διεξοδικά» καταγγελίες για παράνομες παρακολουθήσεις και χρήση «παράνομων κατασκοπευτικών λογισμικών», ενώ πρόσθεσε πως τα ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου καλύπτονται από την Κομισιόν μέσω κεφαλαίων για κάθε κράτος μέλος στο πλαίσιο των ετήσιων εκθέσεων της για το κράτος δικαίου.

«Αυτό που μπορώ να πω και να σας υπενθυμίσω είναι πως τα κράτη μέλη έχουν την αρμοδιότητα της διαφύλαξης της εθνικής τους ασφάλειας και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους ώστε να σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα, περιλαμβανομένης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ελευθερία της έκφρασης», ανέφερε ο κ. Βίγκαντ απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τις αρμοδιότητες της Κομισιόν στο θέμα, στο πλαίσιο της μεσημβρινής ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Για αυτό και πρέπει να εκτελούν τέτοιες ενέργειες με πλήρη σεβασμό των σχετικών νομοθεσιών της ΕΕ, περιλαμβανομένης της νομολογίας του Δικαστηρίου της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος επεσήμανε πως «η διερεύνηση συγκεκριμένων υποθέσεων αποτελεί φυσικά ευθύνη κάθε κράτους μέλους» και πως για αυτό «η Κομισιόν αναμένει από τις εθνικές αρχές να εξετάσουν διεξοδικά τις όποιες τέτοιες καταγγελίες και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών».

«Η υπεράσπιση του κράτους δικαίου αποτελεί κοινή ευθύνη όλων των θεσμών της ΕΕ και των κρατών μελών» συνέχισε, επισημαίνοντας πως από την πλευρά της η Κομισιόν αντιμετωπίζει τα θέματα κράτους δικαίου κατά τρόπο συστηματικό για να διασφαλίσει πως διεξάγονται ανεξάρτητες έρευνες και υπάρχει «ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, οι κατάλληλοι θεσμικοί έλεγχοι και τα λοιπά στα κράτη μέλη μας», ζητήματα τα οποία όπως είπε αποτελούν κεντρικά στοιχεία των ετήσιων εκθέσεων της Κομισιόν για το κράτος δικαίου.

«Όσον αφορά συγκεκριμένες υποθέσεις και την εφαρμογή των κατάλληλων κανόνων όπου μπορεί να υπάρξει παράνομη δραστηριότητα, όπως τη χρήση παράνομων κατασκοπευτικών λογισμικών (σ.σ. spyware) για πρόσβαση στα δεδομένα πολιτών, αυτή είναι ευθύνη των εθνικών αρχών» κατέληξε.