Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Α

Το κεφάλαιο της διαχείρισης του νέου γηπέδου της Λεμεσού απασχόλησε εκ νέου τις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου την Πέμπτη, με τα μέλη της επιτροπής να εκφράζουν ανησυχία για ενδεχόμενη καθυστέρηση της έναρξης λειτουργίας του γηπέδου. Η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, Στέλλα Μιχαηλίδου δήλωσε ότι το γραφείο της βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον ΚΟΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε το γήπεδο της Λεμεσού να λειτουργήσει άμεσα με την ολοκλήρωση των εργασιών του. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίας πως έχοντας ήδη εξετάσει τη σημαντική αύξηση του κόστους ανέγερσης, το οποίο φαίνεται πως θα ξεπεράσει τα €40 εκατ., η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ένα έργο, το οποίο, όπως ανέφερε, είναι αναγκαίο για την κοινωνία και τους αθλητικούς φορείς της Λεμεσού.

Είπε επίσης πως ενώ έχει εξαγγελθεί η λειτουργία του νέου γηπέδου στις 17 Νοεμβρίου, σήμερα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια και βεβαιότητα ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση αυτού του σημαντικού έργου και πώς θα λειτουργήσει, ενώ εκκρεμεί η απόφαση και η άποψη των αρμοδίων ευρωπαϊκών αρχών κατά πόσο η προσυμφωνία που έχει επιτευχθεί συνιστά ή όχι κρατική ενίσχυση.

«Έχουμε το ενδεχόμενο τα πράγματα να οδηγηθούν σε αδιέξοδο και δεν υπάρχει σαφής απάντηση για το τι θα συμβεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», τόνισε ο κ. Χριστοφίδης, εκφράζοντας παράλληλα θλίψη και αγωνία για το γεγονός ότι ένα έργο αξίας 40 εκατ. κινδυνεύει να μείνει αιωρούμενο και να μην τεθεί σε λειτουργία.

Προσέθεσε πως σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή θα έπρεπε να είχε προκηρυχθεί δημόσιος διαγωνισμός για το έργο και εξέφρασε την άποψη πως όταν ξεκινούν τέτοια μεγάλα έργα αυτά τα ζητήματα πρέπει να λύνονται αν όχι στην αρχή, τουλάχιστον σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την έναρξη του έργου.

«Αντ’αυτού το έργο έχει ολοκληρωθεί και ο ΚΟΑ ακόμα συζητά για το πώς θα τεθεί το έργο σε λειτουργία», κατέληξε

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης δήλωσε από την πλευρά του πως με βάση αναφορές του Προέδρου του ΚΟΑ, άρχισε να παραλαμβάνεται τις τελευταίες ημέρες από τα Δημόσια Έργα το έργο και θα είναι έτοιμο προς χρήση εντός των προσεχών ημερών, όμως η συμφωνία μεταξύ του ΚΟΑ και των τριών ομάδων κατατέθηκε σήμερα στην Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων και στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου και θα πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δώσει τη συγκατάθεσή της για να εφαρμοστεί.

«Μπροστά σε αυτή την καθυστέρηση και τον κίνδυνο να μείνει το γήπεδο 40 εκατομμυρίων σε αχρησία ως ΔΗΠΑ ζητούμε από τον ΚΟΑ να αναλάβει τη διαχείριση του έργου μόλις το παραλάβει, να μπορεί να χρησιμοποιείται από τις τρεις ομάδες και τους φιλάθλους της Λεμεσού μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα θέματα με τις συμφωνίες με τις τρεις ομάδες», ανέφερε ο κ. Τρυφωνίδης, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει επί του παρόντος χρονικός ορίζοντας για την απόφανση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη συζήτηση συμμετείχε και η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, Στέλλα Μιχαηλίδου, η οποία στις δηλώσεις της μετά τη συνεδρία ανέφερε πως το νέο γήπεδο της Λεμεσού είναι απαραίτητο για την Λεμεσό και την Κύπρο, τόσο για τη διενέργεια των ποδοσφαιρικών αγώνων όσο και άλλων εκδηλώσεων, αφού το υφιστάμενο γήπεδο κρίνεται από τους αρμοδίους ότι δεν πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και κανόνες ασφαλείας για την λειτουργία του.

Σημείωσε πως το γήπεδο έχει ανεγερθεί σε κρατική γη από τον ΚΟΑ και ως εκ τούτου, ενόψει του ότι πρόκειται για δύο δημόσιους φορείς, δεν ενέχει στοιχεία κρατικής ενίσχυσης, θα έπρεπε ωστόσο να εξεταστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης κρατικής ενίσχυσης αναφορικά με τη χρήση διαχείρισης του γηπέδου και αυτό έγινε με σχετική γνωμάτευση του Γραφείου Εφόρου Ελέγχου τον Μάιο του 2022 ύστερα από σχετικό αίτημα του ΚΟΑ.

«Η γνωμάτευση του Γραφείου ήταν υπό τις εξής προϋποθέσεις: θα έπρεπε να καταβάλλεται αγοραίο μίσθωμα από τους χρήστες διαχειριστές, το οποίο θα έπρεπε να υπολογιστεί βάσει μελέτης ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα εγνωσμένου κύρους, στην προκείμενη περίπτωση της KPMG, η οποία κατακυρώθηκε μετά από συγκεκριμένο διαγωνισμό από τον ΚΟΑ, αλλά και άλλους όρους σχετικά με τη διαφάνεια και χωρίς διακρίσεις πολιτική χρεώσεων χρήσης του γηπέδου, πληρωμής των τελών και άλλων προϋποθέσεων», υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου.

Πρόσθεσε πως θα μπορούσε να αξιολογηθεί ως συμβατική κρατική ενίσχυση με απευθείας ανάθεση νοουμένου ότι κοινοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρέχει νομική ασφάλεια για θέματα κρατικών ενισχύσεων.

Η Έφορος αναφέρθηκε επίσης και σε επίσκεψή της στις Βρυξέλλες στις 21 Σεπτεμβρίου για το εν λόγω θέμα και σε συνάντηση της με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Κρατικών Ενισχύσεων Μπεν Σμόλντερς, κατά την οποία έγινε προφορική ενημέρωση για το εν λόγω θέμα και δρομολογήθηκαν περαιτέρω ενέργειες, προσθέτοντας πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον ΚΟΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε το γήπεδο της Λεμεσού να λειτουργήσει άμεσα με την ολοκλήρωση των εργασιών του και να είναι ενήμερη η Επιτροπή αποφεύγοντας και τον οποιοδήποτε κίνδυνο λειτουργίας του.

«Για να το πετύχουμε αυτό έχουμε λάβει σχετική προέγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 31 Οκτωβρίου ύστερα από αίτημα του Γραφείου στις 19 Οκτωβρίου και σχετική προσυνεννόηση με τον κ. Σμόλντερς για να λειτουργήσει το γήπεδο για λόγους ασφαλείας που έχουν προαναφερθεί, και αυτό πριν την προκοινοποίηση η οποία ακόμη δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί προς υπογραφή συμφωνίας, η οποία θα πρέπει και αυτή να σταλεί με τη μελέτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», συμπλήρωσε η κ. Μιχαηλίδου.

Τόνισε επίσης πως το Γραφείο ενήργησε προληπτικά, έγκαιρα και πριν τα γεγονότα και είναι έτοιμο να υποβάλει την προκοινοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να λάβει την τελική έγκριση και βάσει των ενεργειών του Γραφείου το γήπεδο θα μπορεί να λειτουργήσει με την ολοκλήρωσή του και πριν να ληφθεί η τελική έγκριση, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των πολιτών της Λεμεσού και όσων άλλων συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε αθλητικές ή άλλες διοργανώσεις.

«Η προφορική προέγκριση που έχει ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τελεί υπό την αίρεση ότι σε περίπτωση που διαφανεί ότι ενέχεται θέμα κρατικής ενίσχυσης θα γίνει η σχετική ανάκτηση ως προνοούν οι κανονισμοί των κρατικών ενισχύσεων», κατέληξε η κ. Μιχαηλίδου.