Τηλεόραση Ραδιόφωνο
προδημοτικη εκπαιδευση

Συνεχίστηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας η κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου και των κανονισμών, που προβλέπουν την επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων χρόνων, με τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής να εκφράζουν την ελπίδα το εν λόγω νομοσχέδιο και οι σχετικοί κανονισμοί να οδηγηθούν στην Ολομέλεια προς ψήφιση πριν το τέλος της χρονιάς.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία του περί Υποχρεωτικής Φοίτησης και της Παροχής Δωρεάν Παιδείας στη Δημοτική και στη Μέση Εκπαίδευση Νόμου, η υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση αφορά την ηλικιακή ομάδα τεσσάρων χρόνων και οκτώ μηνών έως έξι χρόνων.

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026, περιλαμβάνεται η μεταρρύθμιση που αφορά στην επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων χρόνων.

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης θα διασφαλίσει την καθολική πλέον φοίτηση των παιδιών τεσσάρων έως έξι χρόνων σε εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα λειτουργούν αποκλειστικά σε δημόσια, κοινοτικά ή ιδιωτικά νηπιαγωγεία, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η εφαρμογή της μεταρρύθμισης θα γίνει σταδιακά και θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις.

Τη σχολική χρονιά 2023-2024, θα επεκταθεί το όριο ηλικίας εισδοχής στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση κατά δύο μήνες, ενώ τη σχολική χρονιά 2024-2025, θα επεκταθεί δύο επιπρόσθετους μήνες (τέσσερις συνολικά).

Τη σχολική χρονιά 2025-2026, το έργο θα εφαρμοστεί πλήρως με την επέκταση του ορίου ηλικίας εισδοχής στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση, κατά οκτώ μήνες.

Σημειώνεται ότι η φοίτηση των παιδιών κατά τη διάρκεια των τριών φάσεων θα είναι υποχρεωτική και δωρεάν.

Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία «υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση» σημαίνει την υποχρεωτική φοίτηση παιδιού στο νηπιαγωγείο, η οποία περιλαμβάνει και την προδημοτική τάξη.

Νοείται, περαιτέρω, ότι «προδημοτική τάξη» σημαίνει την υποχρεωτική τάξη φοίτησης παιδιού στο νηπιαγωγείο, διάρκειας ενός έτους, πριν από τη φοίτησή του στο δημοτικό σχολείο, στην οποία φοιτούν παιδιά με ηλικία εισδοχής, όπως αυτή ορίζεται εκάστοτε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Επίσης, η νομοθεσία προβλέπει πως όποιος έχει την επιμέλεια του μαθητή και παραλείπει την εγγραφή στην προδημοτική εκπαίδευση, διαπράττει αδίκημα τιμωρούμενο με ποινή φυλάκισης μέχρι τρεις μήνες ή με χρηματική ποινή μέχρι €1.000 ή και με τις δύο αυτές ποινές.

Σημειώνεται ότι κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023, φοιτούν στα δημόσια Δημοτικά Σχολεία 50.038 παιδιά, στα δημόσια Νηπιαγωγεία 12.803 παιδιά και στα Ειδικά Σχολεία 537 παιδιά.

Σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε πως το ΔΗΚΟ είναι υπέρ του νομοσχεδίου, ωστόσο, σημείωσε πως υπάρχουν εκ μέρους του κάποιοι ενδοιασμοί και προβληματισμοί.

Όπως είπε ο κ. Σαββίδης το κόμμα του θα καταθέσει κάποιες τροπολογίες, τις οποίες θα δουν στην επόμενη συνεδρία.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς το νομοσχέδιο και οι σχετικοί κανονισμοί θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια, ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν και να μη χαθούν τα κονδύλια, τα οποία αναμένει το κράτος.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, είπε πως το κόμμα του προτίθεται να καταθέσει τροπολογία, ώστε να ανατραπούν οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Παιδείας για ιδιωτικοποίηση της προδημοτικής εκπαίδευσης.

«Όπως έχει διαμορφωθεί το κείμενο το νομοσχεδίου κατά την κατ’ άρθρο συζήτηση δεν μας ικανοποιεί, αφού ο Υπουργός θα έχει τη δυνατότητα να αλλάζει τις εκπαιδευτικές περιφέρειες και να επιδοτεί τα δίδακτρα στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, υποσκάπτοντας με αυτό τον τρόπο το δημόσιο σχολείο», είπε.

Διατύπωσε εκ νέου τη θέση ότι «το δημόσιο σχολείο πρέπει να παραμείνει η ραχοκοκαλιά της εκπαίδευσης», σημειώνοντας ότι «σε αυτή την κατεύθυνση όφειλε να στραφεί το Υπουργείο Παιδείας, για να εφαρμόσει το ομολογουμένως σωστό μέτρο της επέκτασης της προδημοτικής εκπαίδευσης».

Σύμφωνα με τον Αντρέα Καυκαλιά «αντί να αξιοποιήσει τα  12,2 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε να επενδύσει στις αναγκαίες υποδομές και τη στελέχωση των δημόσιων νηπιαγωγείων επιλέγει δυστυχώς να επιδοτήσει τα δίδακτρα τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλας, είπε πως το εν λόγω νομοσχέδιο και οι σχετικοί κανονισμοί οδηγούνται πλέον προς την Ολομέλεια, σημειώνοντας πως «με τη σημαντική αυτή μεταρρύθμιση δίδεται πλέον η δυνατότητα για ανάπτυξη δεξιοτήτων στα παιδιά από την ηλικία των 4 ετών και είναι μια ευκαιρία που παρέχει το σχέδιο ανάκαμψης ανθεκτικότητας».

«Η έγκριση του νομοσχεδίου αυτού θα ανοίξει το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση και συνάμα θα υποβοηθήσει τα εργατικές δραστηριότητες των γονέων. Με τη συνεργασία όλων δίνουμε τη δυνατότητα για την αξιοποίηση και των κοινοτικών και των ιδιωτικών νηπιαγωγείων, στο πλαίσιο πάντα των σχετικών κανονισμών και της εποπτείας του ελέγχου του Υπουργείου Παιδείας, όπως προνοεί η σχετική νομοθεσία», είπε.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, χαιρέτισε την επέκταση, διότι όπως είπε «θα είναι προς το καλό και όφελος των παιδιών, τα οποία θα αναπτύξουν τις δεξιότητες τους από μικρότερη ηλικία και του εκπαιδευτικού μας συστήματος, πάντα όμως μέσα στα πλαίσια του δημόσιου σχολείου, των σωστών υποδομών και της σωστής εκπαιδευτικής πολιτικής».

«Είναι παραδεκτό», πρόσθεσε, «ότι δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν όλα τα παιδιά από τα υπάρχουσα δημόσια νηπιαγωγεία και μέσω των απαραίτητων ρυθμίσεων που θα γίνουν στο νομοσχέδιο θα καθοριστούν συγκεκριμένα κριτήρια για να δοθεί προτεραιότητα σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, ορφανά, από μονογονεϊκές οικογένειες με οικονομικές δυσκολίες κ.α».

Διαβεβαιώσεις από ΤΕΠΑΚ για στρατιώτες απόφοιτους

Όσον αφορά το θέμα της διαδικασίας εισδοχής αρρένων φοιτητών στο ΤΕΠΑΚ με τη Β’  κατανομή, ο Χρύσανθος Σαββίδης είπε πως κατά τη συνεδρία έχουν πάρει διαβεβαιώσεις από το ΤΕΠΑΚ ότι θα γίνουν εκείνες οι αλλαγές, έτσι ώστε οι στρατιώτες απόφοιτοι του 2022 να μην αδικηθούν του χρόνου, που θα διεκδικήσουν θέση.

«Άρα, θέλω να νιώθουν άνετοι και σίγουροι ότι όποιοι έχουν αδικηθεί φέτος από τη διαδικασία, την οποία ακολούθησε το ΤΕΠΑΚ, την επόμενη χρονιά θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη θέση», συμπλήρωσε. 

Ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε πως τα μέλη της Επιτροπής έχουν ενημερωθεί από το ΤΕΠΑΚ ότι θα υπάρξει τροποποίηση στους κανονισμούς, ώστε να διορθωθεί η αδικία και να μπορούν οι φοιτητές να ενταχθούν κανονικά στους κλάδους, που έχουν επιλέξει.